28
Joi, Mar
19 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Modul de lucru al administrației locale din Câmpia Turzii continuă să ne surprindă. În rău! În această dimineață, bunăoară, a fost convocată o ședință extraordinară, de îndată, a Consiliului local Câmpia Turzii. Convocarea a fost făcută pe la ora 8.15 minute, iar materialele de ședință le-au fost trimise consilierilor locali după ora 8.40. Înainte de a derula firul celor petrecut în ședința Consiliului local Câmpia Turzii din data de 22 august, să conchidem că aleșii care au contestat urgența ședinței au dreptate, fiind imposibil ca ei să studieze un document de peste 100 de pagini, întocmit de specialiști, cu puțin timp înaintea ședinței. Să nu uităm că aleșii erau la locurile lor de muncă în momentul în care a fost convocată ședința, de aceea, această metodă de convocare de urgență ar trebui evitată, pe cât posibil.

 

Consilierii din opoziție contestă urgența ședinței convocată „de îndată”

 

Nu este pentru prima oară când consilierii din opoziție contestă modul de lucru al administrației conduse de primarul Dorin Lojigan. Dacă în alte dăți cei care au cerut „socoteală” au fost liderul opoziției, Gheorghe Rece (PSD) și Ionel Isac Tudorache (PSD), azi a fost rândul lui Vasile Simion Tot (PP-USL) și al lui Adrian Mischian (PMP) să ceară lămuriri referitoare la urgența cu care s-a convocat ședința care avea, atenție(!), nu mai puțin de șapte puncte pe ordinea de zi. Toate să fi fost urgențe? Puțin probabil.

Dovadă că nu erau toate urgențe stă decizia viceprimarului Szabó Róbert-István de a retrage de pe ordinea de zi chiar punctul 1, „pentru lămuriri suplimentare”. Ce lămuriri erau de obținut la un document înregistrat pe 31 iulie 2017, la intrarea sa în  Primăria Câmpiei Turzii? Este vorba de documentul „Indicatori de performanță și de evaluare a activității Serviciului public pentru construirea, modernizarea, exploatarea și întreținerea străzilor, drumurilor, podurilor, a pasajelor rutiere și pietonale, amenajare, întreținere și înfrumusețare a spațiilor verzi, montarea de mobilier stradal a domeniului public și privat al municipiului Câmpia Turzii pe semestrul I 2017”. Altul a fost motivul retragerii de pe ordinea de zi, o să revenim la acest subiect și la acest document, cu ocazia altui articol.

 

Unde este „maxima urgență”?

 

Consilierul local PPU-SL, Vasile Simion Tot, a fost primul care a solicitat explicații referitoare la „maxima urgență” cu care au fost convocați consilieri locali (convocarea a fost atât de ad-hoc, încât consilierul PSD Ionel Tudorache Isac a venit îmbrăcat în vestimentația oficială a fotbaliștilor de la AC Milan, iar ceilalți consilieri, bărbați, îmbrăcai casual, majoritate în cămașă cu mânecă scurtă, blugi, etc, doar consilierul PNL Mihail Iuliu Pătruțiu având sacou!). În lipsa expertei de la biroul de investiții europene, a vorbit doamna care îl înlocuiește pe secretarul municipiului, aflat în concediu, doamnă pe care nu știm cum o cheamă și cine este, întrucât pe cartonul de identificare de pe masa sa scrie „Secretar Ștefan Nicolae”: „În acest moment se dorește accesarea unor fonduri europene, deci depunerea unor dosare de finanțare. Ca și piesă obligatorie în acel dosar de finanțare o hotărâre privind înființarea acestui serviciu public de transport local. Linia de finanțare se va deschide în curând. Consultantul, după această hotărâre, în situația în care veți vota acest proiect, are nevoie de puțin pentru a mai pregăti unele documente. Existența acestui serviciu public este un criteriu de eligibilitate iar dacă nu depunem dosarele printre primii riscăm ca acești bani să se termine”, a explicat doamna, în absența primarului, care a ajuns mai târziu la ședința pe care tot el a convocat-o cu atâta urgență. De altfel primarul Lojigan a ajuns doar în a doua jumătate a ședinței, spunând că vine de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

„Noi am avut o ședință ordinară săptămâna trecută. Dacă ne-ași fi convocat cu trei zile înainte ar fi fost o ședință extraordinară și puteam să lecturăm documentele de ședință. Ne vedem astăzi, nu știm ce votăm, sigur că importanța este nemaipomenită, dar există un termen limită de depunere, iar dacă este foarte apropiat termenul nu puteam face o ședință extraordinară, să primim materialele cu cel puțin trei zile, să le studiem și noi. O să spună apoi presa: „- Voi ce votați aici? Votați „ca primarul”? Ați spus ceva, dar nu m-ați lămurit”, a spus Vasile Simion Tot în plenul Consiliului local.

 

Mischian vs Szabó

 A urmat un „clenci” între consilierul Mischian și viceprimarul Szabó, moment despre care, ajuns acasă, alesul local PMP a consemnat pe contul să de Facebook (după o modă lansată tot de primarul Lojigan, supranumit și „primarul Facebook”): „Astazi, 22.08.2017, in calitate de consilier local PMP, am participat la sedinta extraordinara convocata de indata, de primarul Municipiului Campia Turzii. O noua sedinta de consiliu si o noua dovada de neprofesionalism din partea executivului. La solicitarea unuia dintre consilierii locali de a se explica situatia de forta majora sau de maxima urgenta, care a stat la baza convocarii de indata a sedintei, ni s-a transmis faptul ca trebuie adoptata urgent o hotarare de consiliu local, obligatorie pentru a putea intocmi si transmite o cerere de finantare in cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2017/3/3.2/1/7 REGIUNI, apel ce va deveni activ incepand cu data de 20.09.2017.

Personal, am intrebat aparatul de specialitate al primarului de cata vreme se cunoaste de lansarea acestui apel de proiecte si mi s-a raspuns ca de o saptamana. Ca persoana cu experienta in accesarea de fonduri europene, am spus ca, exista, cu siguranta, informatii cu privire la acest apel de proiecte de mai mult timp de o saptamana. Dar am fost contrazis de domnul viceprimar Robert Szabo, cu nonsalanta unui mare specialist (in facebook). 
Domnul viceprimar, inainte de a contrazice, ar trebui sa se documenteze, pentru ca dreptatea a fost de partea mea. Astfel, prin Ordinul Ministrului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene nr. 3715/20.07.2017 a fost publicat Ghidul Solicitantului - Conditii specifice de accesare a fondurilor ȋn cadrul apelurilor de proiecte cu numarul POR/2017/3/3.2/1/7 REGIUNI, POR/2017/3/3.2/1/BI ȘI POR/2017/3/3.2/1/ITI, Axa Prioritara 3, Prioritatea de Investitii 4E, Obiectivul specific 3.2 - Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazata pe planurile de mobilitate urbana durabila (exista mai multe surse de informare, una este www.inforegio.ro). Asa ca, d-l viceprimar si persoanele implicate, trebuiau sa stie de acest apel de proiecte de cel putin o luna si nu de o saptamana, timp in care au mai avut loc mai multe sedinte de consiliu local in care putea fi dezbatuta aceasta problema, fara a mai fi nevoie de o sedinta extraordinara. Ca sa nu mai vorbim ca, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (POR) a publicat in data de 12 aprilie 2017, spre consultare publica, Ghidul Solicitantului la care am facut referire mai sus.

Rugamintea mea pentru d-l viceprimar este ca, data viitoare cand mai contrazice o persoana sa o faca in mod documentat. Si imi permit sa-i fac si o recomandare, ca persoana care de-a lungul timpului am lucrat cu mai multi viceprimari ai localitatii noastre. Sa-si citeasca fisa postului, pentru ca nu sunt convins ca a facut-o pana acum, sa si-o insuseasca si sa se apuce de munca pentru ca este platit din bani publici cu o indemnizatie substantiala (de peste 7.000 lei/luna)”, susține consilierul local PMP.

 

Politica, la Câmpia Turzii, se face pe Facebook

 

Tot acolo, pe Facebook, unde încet, încet se mută actul administrativ și politic de la Câmpia Turzii, a reacționat și social-democratul Ionel Tudorache Isac: „INCOMPETENTA, DEZINFORMARE, REAVOINTA SAU MINCIUNA.
Ieri, 22.08.2017 am participat la sedinta extraordinara, a Consiliului Local, convocata de indata de primarul municipiului. Ca si in cazurile trecute aceasta sedinta a fost pregatita neprofesionist, dupa multe incercari materialele au putut fi accesate pe e-mail nemaexistind timpul necesar pentru studiul acestora pana la inceperea sedintei, ora 12.00. Am observat de mult acest lucru si tin sa-l consemnez in opinia mea, conducerea executiva precum si colegii consilieri PNL& compania sunt foarte deranjati chiar devin irascibili atunci cand este vorba de interventiile colegilor din consiliu. Dar sa trecem la cea din urma exprimare din titlu-MINCIUNA, pentru ca despre ea este vorba. La interventia consilierilor Mischian Adrian si Tot Vasile Simion privind Planul de mobilitate urbana si anume de cand cunosc despre afisarea ghidului de catre ministerul de resort, privind accesarea de fonduri, raspunsul vine din partea viceprimarului, nonsalant, de cateva zile. Ce este mai trist, ca repede seful serv. achizitii si primarul sosit intr-un tarziu la sedinta pe care a convocat-o, il sustin cu frenezie intarind acest lucru. Nimic mai fals !! , incompetenta, dezinformare, reavointa, minciuna ?? tot am stat si m-am intrebat. de curiozitate am accesat siteul ministerului dezvoltarii..... si spre stupoarea mea am gasit ordinul ministrului nr. 3715/20 iulie 2017 carea aproba ghidul cu pricina si cred ca adoua zi, sunt sigur, a fost publicat in monitorul oficial. Deci domnilor si doamnelor care lucrati la acest proiect si cei care controlati implementarea lui, ghidul era aprobat de o luna. Se pare ca cele spuse in titlu sunt ridicate de catre domniile voastre, la rang de VIRTUTE. Desteptarea si la treaba !!”, a scris Isac pe rețeaua de socializare.

În fine, liderul opoziției din Consiliul local Câmpia Turzii, social-democratul Gheorghe Rece, ne-a mărturisit că partidul său a hotărât ca fiecare consilier local să voteze cum crede de cuviință, de aceea, ordinea de zi a fost votată cu 12 voturi pentru, iar proiectul de hotărâre despre care s-a spus că este urgent, cu 15 voturi pentru și opoziția doar a consilierilor Tot și Isac.

 

În loc de concluzie... semne de întrebare?

 

Nu puțini aleși locali găsesc mai degrabă o urgență motivată de iminenta plecare a primarului Lojigan în concediu, decât de alte motive, mai obiective.

Fiind vorba de aprobarea unui studiu de oportunitate privind înființarea unui serviciu de transport public și a modului de delegare a gestiunii acestuia, este de neînțeles urgența cu care s-a procedat la „trecerea” acestuia prin Consiliul local Câmpia Turzii. Acolo este vorba de cheltuieli de aproape 3 milioane de euro, cu înființarea, dotarea și operarea unui serviciu public de transport local, iar consilierii locali nu au putut nici măcar să citească acel studiu pe care l-au votat. Studiul respectiv, care conține 148 de pagini a fost votat într-o ședință de îndată, pe baza un proiect de hotărâre inițiat de primarul Lojigan dar semnat de altcineva în numele său, la fel și expunerea de motive (ba chiar și în locul secretarului Nicolae Ștefan semnează altcineva) și, de aceea, suspiciunile oricui apar ca îndreptățite.

De ce să votezi cu atâta urgență, în necunoștință de cauză a consilierilor locali, un lucru atât de important ca înființarea unui serviciu public de transport în comun, dacă nu ai nimic de ascuns? Firmele de taxi vor fi, cu siguranță afectate, probabil și firma care efectua, până în prezent, transportul interurban care duce locuitorii Câmpiei Turzii la Turda sau Cluj-Napoca.

Ideea înființării unui serviciu public de transport local nu este nouă. Ea a fost lansată în timpul administrației Hanga când, surpriză, ghiciți cine nu a fost de acord?

Este posibil ca acest studiu să coste 214,2 mii lei? În aceeași ședință de Consiliu local, înaintea votării studiului de către consilieri, a fost votată o rectificare bugetară. Acolo a fost introdusă o nouă poziție în bugetul local, cu denumirea Servicii de elaborare D.A.L.I. – „Infrastructura de transport public și măsuri pentru mobilitate alternativă în municipiul Câmpia Turzii în sumă de 214,2 mii lei!”

Poate ne lămurește primarul Lojigan. Nu acum! Când se întoarce din concediu... nu e grabă.

-------------------------------------------------

Studiul intitulat: „Servicii de elaborare studiu de oportunitate privind înființarea serviciului de transport public local și a modalității de delegare a gestiunii serviciului” poate fi citit aici.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh