29
Vi, Mar
19 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Unul dintre documentele care te pot ajuta să cântărești transparența și poziționarea unei instituții publice față de cetățeni este și Raportul de evaluare a implementării legii nr. 52/2003 în anul 2017. Este vorba de Legea privind transparența decizională în administrația publică, iar raportul pomenit mai sus, care este obligatoriu a fi publicat pe site-ul fiecărei instituții publice, mai arată și amplitudinea implicării cetățeanului simplu, a societății civile, în actul administrativ. Și să luăm, mai întâi raportul respectiv publicat de Primăria municipiului Câmpia Turzii.

Ce ne arată acesta? Că în procesul de elaborare a actelor normative au fost adoptate 24 de proiecte ale unor astfel de documente, toate anunțate în mod public. Însă cum? Exclusiv pe site-ul propriu, adică nu prin afișare la sediul primăriei (pentru cei care nu utilizează internetul), nici prin mass media.

Să precizăm că un act normativ este actul emis sau adoptat de o autoritate publică, cu aplicabilitate general. Însă totalul Hotărârilor Consiliului local Câmpia Turzii, adoptate în anul 2017, se ridică la 253.

Raportul relevă faptul că a existat o singură recomandare, de care s-a ținut seamă și a fost inclusă în proiectele de acte normative. Un lucru îmbucurător este faptul că nu niciun proiect de act normativ nu a fost adoptat în procedură de urgență.

Cât privește procesul de luare a deciziilor, numărul total al ședințelor publice s-a ridicat la 28, anunțate, se spune în raport, tot prin publicare pe site-ul propriu și nu prin afișare la sediul propriu sau prin intermediul mass media. Comparativ, raportul referitor la același domeniu, publiat de Primăria Turda, aferent anului 2016 (Turda încă nu a publicat raportul pe 2017!), arată că, din numărul total de 31 de ședințe publice, toate au fost publicat și pe site-ul propriu, dar și prin afișare la sediu și prin intermediul mass media!

Revenind la raportul celor din Câmpia Turzii, a existat o singură cerere pentru furnizarea de informații referitoare la proiecte de acte normative, din partea unei asociații, însă nici acelui solicitant nu i s-a transmis vreun proiect. Raportul relevă faptul că a existat o singură recomandare, de care s-a ținut seamă și a fost inclusă în proiectele de acte normative.

Un lucru îmbucurător este faptul că nu niciun proiect de act normativ nu a fost adoptat în procedură de urgență.

În același document, întocmit de A. Vintilă, se mai arată că numărul estimat al persoanelor care au participat efectiv la ședințele publice (exclusiv funcționarii) este de 350. În cadrul celor 28 de ședințe, toate desfășurate în prezența mass media, s-au făcut un număr total de 50 de observații și recomandări dintre care s-a ținut seama de 30, în deciziile luate.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh