20
Sam, Apr
19 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Zilele Municipiului Câmpia Turzii vor costa, în acest an, 430.924 lei, o sumă considerată exorbitantă de consilierii locali din opoziție. Cu toate acestea, doar doi consilieri nu au votat „pentru”, pesedistul Ionel Tudorache Isac, care s-a abținut, și Adrian Mischian (PMP), care a votat împotrivă.

Considerăm că este important ca locuitorii Câmpiei Turzii să le cunoască motivarea votului diferit de al majorității.

 

Spicuim din Procesul verbal al ședinței Consiliului local din data de 10 iulie 2018:

 

Ionel Tudorache Isac

 

Dl. Isac Tudorache Ionel - În legătură cu Zilele Municipiului, eu sunt în comisia de cultură, și nu am fost convocat să particip la o dezbatere pe un draft privind organizarea acestui eveniment. Cred că era normal, Comisia de buget-finanțe, împreună cu Comisia de cultură să fie convocate, să discute problemele privind organizarea activităților. Acum să veniți cu o sumă totală pe care noi să o aprobăm nu cred că este în regulă. Eu nu am avut documentul, dar mi-a parvenit astăzi, și la prima vedere observ: muzică ușoară onorarii, diurnă, cazare, transport, echipamente tehnice profesionale, sunet, lumini 345.474 lei. Din câte îmi aduc aminte, numai la muzică ușoară ne ridicăm la suma pe care am cheltuit-o anul trecut pentru tot evenimentul. În 2017 s-au cheltuit 375.500 lei, în 2016 286.142 lei. Mi se pare cam mult. Nu știu cine a negociat, cum s-a făcut negocierea, își va asuma-o, dar nu cu votul meu. Și o să vă spun de ce. Doamna director, aici sunt două puncte vulnerabile: veniturile provenite din sponsorizări și închirieri. Deci noi nu putem conta la acest moment pe aceste sume. Și ne cereți să votăm. Odată votat, se pot angaja cheltuieli.

După cum menționați în material, în conformitate cu prevederile art.5 din Legea nr.273/2006 a finanțelor publice locale, sponsorizările se pot cuprinde în bugetul de venituri și cheltuieli numai după încasarea lor. Ori astăzi ne cereți să aprobăm această sumă.

 

Dna. Director Executiv Monica Cherejdi - Tocmai de aceea nu am cuprins donațiile și sponsorizările în buget, pentru că nu se poate, decât după ce vor fi încasate. De aceea am alocat suma de 211 mii în plus la Subcapitolul 67.02.50, sumă asigurată la momentul de față din încasările excedentare de la bugetul local.

 

Dl. Isac Tudorache Ionel - 67.02.50 - Alte servicii în domeniul culturii?

 

Dna. Director Executiv Monica Cherejdi - Da, se suplimentează cu 211 mii, din care 60.000 estimăm că se vor încasa din închirieri...

 

Dl. Isac Tudorache Ionel - Atunci de ce nu așteptăm până când vin sumele?

 

Dna. Director Executiv Monica Cherejdi - La momentul acesta, noi am asigurat întreaga sumă din bugetul local. La momentul când vom avea încasările din donații și sponsorizări, vom putea regulariza, și suma pe care am alocat-o astăzi poate fi redirijată în altă parte. Nu avem cum să știm, normal, încasările care vor exista din sponsorizări, și le vom cuprinde în buget doar după încasarea lor.”

 

Adrian Mischian

 

„Dl. Președinte de ședință Rece Gheorghe Iulian - Mi se pare totuși o sumă foarte mare 345.474.

Dl. Mischian Adrian - Nu există o antecalculație la suma asta? Dacă era 300.000, era o sumă aproximativă, dar așa, 345.474 trebuie să fie o antecalculație și ar trebui să o vedem și noi, și cetățenii. După o lună iar îmi spuneți că nu știu ce am votat. La suma de 69.234 cum ați ajuns?

Dna. Director economic Monica Cherejdi - Este vorba despre transformarea din euro în lei, probabil că așa dă cu 4 la sfârșit.

Dl. Președinte de ședință Rece Gheorghe Iulian - Mie mi se pare o sumă exorbitantă, înțeleg că pentru Zilele Municipiului trebuie făcut un eveniment care să se ridice la înălțimea sărbătorii, dar sunt sume foarte mari.

....................................................................

Dl. Mischian Adrian - Domnule președinte, pentru că este total nepregătit proiectul de hotărâre, vă rog să fie retras de pe Ordinea de zi, ca să fim informați. Nu vorbim de cei care suntem în comisie, care obligatoriu trebuia să fim informați, comisia de cultură, comisia de buget-finanțe, ce să mai vorbim de cetățeni? Propun să veniți cu el pregătit ca să putem vota în cunoștință de cauză, ca să nu mai primesc reproșuri că am votat ce nu știu. Știți, domnule viceprimar, la ce mă refer. Tocmai pentru asta, orice proiect de hotărâre pe care îl primesc înainte de ședință, nu îl voi vota. O să vă spun clar dinainte, nu mai votez niciunul, tocmai pentru a avea timp să mă pregătesc. Propunerea mea este să fie retras de pe Ordinea de zi.

Dl. Președinte de ședință Rece Gheorghe Iulian - Domnule secretar, după votarea Ordinii de zi, se mai poate retrage un proiect de hotărâre?

Dl. Secretar Niculae Ștefan - Îl puteți doar respinge”.

 

Alți doi consilieri din opoziție, social democrații Lică Gabriel David și Gheorghe Rece (care a fost și președinte de ședință), au ridicat diverse întrebări însă, la final, au aprobat proiectul de hotărâre privind organizarea Zilelor Municipiului Câmpia Turzii.

Consilierul PMP, Adrian Mischian, cel care este, surprinzător, unul dintre cei mai activi consilieri din opoziție, a concluzionat, după ședință, în informarea pe care el o redactează pentru concetățenii săi și pe care o publică pe contul său de Facebook:

„Daca nu am fost consultati noi, consilierii locali, cu privire la organizarea unui eveniment important al comunitatii, ce sa mai vorbim de bugetare participativa, prin care cetatenii sa-si spuna punctul de vedere cu privire la modul cum sa fie cheltuiti banii obtinuti din impozitele lor. Democratia participativa, pentru actuala admnistratie din Campia Turzii se reduce cel mult la sedinte operative ale primarului si eventual la sedinte cu membri de partid. Poate la cursurile de perfectionare, extrem de costisitoare, la care participa angajatii primariei, in frunte cu conducerea acesteia, bineinteles, organizate... „vara la plaja, iarna la ski”, vor invata ceva si de democratia participativa si vor aplica si in urbea noastra”, acuză Adrian Mischian.

 

Cea de-a XXI-a ediții a evenimentului „Zilele Municipiului Câmpia Turzii" vor debuta exact peste o lună și se vor desfășura în perioada 17-19 august 2018. Programul manifestărilor încă nu a fost definitivat și, din acest motiv, nu a fost adus la cunoștința locuitorilor. Bugetul alocat sărbătorii locuitorilor Câmpiei Turzii din 2018 este cel pe care îl publicăm atașat. Vom reveni cu amănunte despre sărbătoarea anului 2018 pe măsură ce vom afla noutăți.

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh