29
Vi, Mar
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

După cinci ediții de Festival de Teatru pe Drumul Sării, noua conducere a Teatrului „Aureliu Manea” Turda, de comun acord cu administrația locală condusă de primarul Matei, a decis ca la Turda să aibă loc un Festival de Internațional de Teatru, după modelul celui desfășurat anual la Sibiu, dar, bineînțeles, la o altă scară, dictată atât de diferența dintre cele două orașe cât și, mai ales, de diferența bugetelor disponibile.

Într-o conferință de presă desfășurată în foaierul Teatrului „Aureliu Manea”, managerul acestei instituții, actorul Cătălin Grigoraș, a mărturisit: „Am început să lucrez la organizarea acestui eveniment imediat după câștigarea concursului de manager. O să vedeți că am pregătit foarte multe evenimente, sper să țină și vremea cu noi. (...) Nu ratați spectacolele de pe pietonală, nu ratați spectacolele teatrelor din străinătate. Pe lângă spectaculozitatea acelor evenimente, pe care acestea le aduc, au un alt mod de abordare a lucrurilor. Fiți prezenți, simțiți-le energia”, ne îndeamnă managerul Teatrului „Aureliu Manea, care a prezentat și celelalte multe atracții ale Festivalului Internațional de Teatru de la Turda, pe care le puteți descoperi citind programul manifestării, pe care îl republicăm la finalul acestui articol.

Primarul turdean, Cristian Matei, a ținut să precizeze câteva aspecte legate de metamorfozarea instituției teatrale turdene, după preluarea conducerii administrative și executive a municipiului Turda de către el: „Muriel Manea mi-a destăinuit că, în sfârșit, teatrul este o familie. Am ținut foarte mult la dezvoltarea acestui an de cultură, încă din primii ani când am fost consilier local. Era tot timpul închis, nu se jucau destule piese, mi s-a spus că se juca foarte mult în alte localități dar în Turda se juca prea puțin. Am ținut foarte mult ca această instituție să se dezvolte. Consider că am avut „mână bună” considerând că acea persoană care ar putea dezvolta această instituție este Cătălin. Nu l-am cunoscut, l-am urmărit doar în câteva piese, era foarte natural, parcă era pe stradă, iar când am aflat că a terminat Academia Militară și apoi s-a lansat în teatru, pentru mine a fost o revelație. Nu putea fi decât o persoană foarte organizată și poate fi un manager foarte bun, ceea ce a și demonstrat. El s-a mai ocupat și de festivalul internațional de la Sibiu, de unde vine, nu a fost o noutate pentru el. Dar nu este ușor, trebuie să fii susținut, în acest demers de absolut toată administrația locală, de firmele private care se pot implica și mă bucur foarte mult că a reușit într-un timp foarte scurt să-și încropească această echipă de tineri, dar toți actorii, indiferent de vârsta pe care o au își găsesc locul lor. Sunt foarte încântat de ce s-a făcut aici iar ca administrație vom susține toate demersurile pe care le vor face în Teatrul din Turda. Face parte din familia celor 5 teatre din Ardeal și vom căutași un proiect pentru a reabilita clădirea care începe să dea semne de „oboseală” și pe interior și pe exterior”, a ținut să-și manifeste primarul Matei mulțumirea, la debutul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru.

Managerul Cătălin Grigoraș a mai dezvăluit că la finalul celor 10 zile de Festival Internațional de Teatru de la Turda, sutele de costume deținute în garderoba teatrului turdean, unele de pe la 1950, vor fi scoase „de la naftalină” într-o Paradă a costumelor la care va participa colectivul Teatrului„ Aureliu Manea”, alături de cei

40 de voluntari ai festivalului. Parada va avea loc de la sediul Teatrului până în Parcul Tineretului, unde va avea loc un spectaculos show de lasere.

Toți turdenii, și nu numai, sunt invitați să asiste la spectacolele, activitățile și celelalte activități programate în cadrul ediției inaugurale a Festivalului Internațional de Teatru de la Turda al cărui program vă este prezentat aici: Programul complet al FIT Turda.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh