29
Vi, Mar
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Flori peste tot, simeze pline de flori de toate felurile și nuanțele, asta te întâmpină în aceste zile la Galeria de Artă municipiului Turda, imediat ce-i treci pragul. Autorul acestor frumuseți? Pictorul și graficianul turdean Gavril Nechifor, un mare iubitor al naturii și al frumuseții în toate ipostazele. Prilejul? Expoziția deschisă chiar de Mărțișor, intitulată poate puțin nepotrivit, Efemeride.

Stilul dinamic, sigur și fluent al desenului lui Gavril Nechifor, a făcut ca forma prezentă în picturi să însuflețească culoarea aleasă cu ochi de pictor din fiecare lucrare realizată de artistul turdean de-a lungul anilor. Unele lucrări sunt realizate în culori calde, alteori în pasteluri reci, poate dictate de starea sufletească din momentul în care Nechifor s-a apropiat, ca de fiecare dată, pios, de hârtia căreia urma să-i de-a viață și plus valoare, transformând-o dintr-un simplu obiect plat, poros și fragil, într-o imagine vie, capabilă să vorbească oamenilor și să le umple sufletele de bucurie. Este miracolul artei, este magnetul care ne atrage, pe cei care o iubim spre expozițiile din orice loc, considerând toate evenimentele de acest gen drept prilej de mare bucurie.

La vernisajul desfășurat pe 1 martie 2018, de la ora 17.30, galeria de artă a fost plină de prietenii și admiratorii pictorului Gavril Nechifor, unul dintre cei mai prolifici artiști turdeni și, cu siguranță, unul dintre cei mai apreciați, cu nenumărate expoziții în țară ș străinătate, pe simeze mult mai importante decât cele de la Turda. Ajunge să pomenim aici Palatul Brukenthal din Sibiu, Cetatea Sighișoara, Casino-ul din Sinaia și multe galerii din București și alte mari orașe ale țării, printre care și Cluj-Napoca. Gavril Nechifor este președintele ales al Asociației Filarmonia Turda, licențiat al Facultății de Pictură din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Cluj. 

Bucuros de oaspeți, jovialul Gavril Nechifor, a oferit câte un trandafir pentru două doamne trase la sorți și o lucrare realizată într-un roșu pasional unei a treia fericite doamne dintre cele prezente la vernisaj, iar tuturor celorlalte, câte un creion de colorat, ca mărțișor, simbol al venirii unei primăveri ce afară nu se-arată, dar care a cuprins, cu siguranță sufletele doamnelor și domnișoarelor ce au admirat florile lui Nechifor.

„În cele 35-36 de lucrări, am folosit banalul creion, tuș, pastel, guașe, tempera, ulei, acril. Sunt lucrări ce amestecă aceste facturi de culoare sau sunt unele care sunt realizate într-un singur element din cele menționate. Le mulțumesc tuturor celor care au venit azi aci, chiar și din Câmpia Turzii sau Cluj”, a transmis, în puține cuvinte, pictorul Gavril Nechifor.

Despre lucrările maestrului a vorbit mai tânărul său confrate, pictorul Alin Bîlcu, profesor de educație plastică la Școala „Teodor Murășanu” și la Școala „Avram Iancu” din Turda: „Am rămas impresionat de aceste produse artistice cu totul speciale, cel puțin în peisajul plastic turdean, dar aș risca să spun... chiar mai mult decât atât. Aceste lucrări realizate în tehnici combinate alcătuiesc o lume aparte  florilor. Nu par flori culese dintr-o grădină sau luate din piață ci, cel puțin eu așa le „citesc”,  aparțin extrase parcă dintr-o lume minerală. Stilizarea lor, autorul nu se lasă cantonat în zona botanică, depășește parcă crusta realități, crusta aparențelor, și încearcă un soi de spiritualizare cu totul original a acestor elemente, florile, care au constituit un subiect de inspirație pentru artiști din cele mai vechi timpuri și, poate, cel mai abordat”, a descris profesorul Bîlcu lucrările ieșite din mâna măiastră a pictorului turdean care are, să spunem așa, și „look”-ul unui pictor din alte vremuri, cu barbă și plete.

Gavril Nechifor este un pictor și grafician atât de complex încât, cu sutele de lucrări ale sale de nivel artistic ridicat, ar putea realiza în același moment, zeci de expoziții pe teme total diferite, de la grafică în creion la pastel, de la pictură în ulei la cea în acril, de la portrete la peisaje, de la cicluri militante sau de protest, cum a fost cel cu Roșia Montană, la nuduri sau peisaje realizate de el la... vânătoare. Credeți-mă pe cuvânt, i le-am văzut aproape pe toate, dacă vorbim de cele pe care încă le deține, nu se află în colecția unor iubitori de artă. Când intri în casa lui Gavril Nechifor, arta și frumosul cad, efectiv, pe tine, strigă la tine de pe toți pereții, chiar și din podea.

Dar, despre toate acestea, mai multe amănunte într-un interviu pe care l-am realizat cu artistul plastic Gavril Nechifor, pe care îl vom publica în curând.

Aici încheiem relatarea noastră despre expoziția „Efemeride” a lui Gavril Nechifor, tot cu cuvintele profesorului Alin Bîlcu: „Această expoziție merită să fie vizitată și cred că un public, iubitor de artă, dacă ar vizita-o o lună întreagă în fiecare zi ar găsi ceva interesant și un lat mesaj și s-ar bucura enorm”.

Expoziția poate fi vizitată până la data de 20 martie 2018, când Galeria de Artă din str. Libertății nr. 2-4 va fi închisă pentru câteva săptămâni, pentru lucrări de amenajare și modernizare.

----------------------------------------------------

Aici puteți viziona o galerie foto de la Expoziția „Efemeride”, de Gavril Nechifor: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/13055-efemeride-o-minunata-expozitie-de-arta-plastica-de-gavril-nechifor

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh