18
Joi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Colectivul de la Muzeul de Istorie Turda s-a mobilizat pentru Noaptea Muzeelor din acest an, parcă mai mult decât de obicei, reușind să propună vizitatorilor o gamă variată de exponate interesante, aduse în atenția publicului prin grupări tematice. Anunțate din timp, ofertele muzeului turdean au ajuns la cunoștința potențialilor vizitatori, astfel că frumosul Palat Princiar a fost neîncăpător pe întreaga durată a serii zilei de 19 mai 2018, așa cum se poate observa din fotografii.

„Aproximativ 450 de vizitatori au trecut pragul Muzeului de Istorie Turda sâmbătă seara, cu ocazia celei de a 14-a ediții a evenimentului internațional Noaptea Muzeelor, mulți dintre aceștia aflându-se pentru prima dată în vizită la muzeu. Vremea închisă nu a speriat turdenii, care au fost atrași de activitățile inedite organizate cu sprijinul partenerilor: Primăria Municipiului Turda, S.C. Salina Turda, Restaurant Hotel Potaissa, Centrul Rațiu pentru Democrație și Fabrica de Timp Liber. De mare succes în rândul publicului s-a bucurat degustarea de bucate pregătite după rețete vechi, de două mii de ani. Salata de linte (lenticula), sosul de pește (garum), salata de brânză (moretum), pâinicile cu semințe (panis herba) și vinul îndulcit cu miere, toate pregătite după rețetele bucătarului roman Apicius, au încântat papilele gustative ale participanților. Reușita acestui eveniment a fost posibilă doar cu sprijinul unor societăți turdene, precum S.C. Domeniul Public Turda S.A., Carrefour Market, Lech Lacto S.R.L. și apicultorul Képeș Antal. Mulțumim și pe această cale partenerilor și sponsorilor noştri, care au contribuit la bunul mers al evenimentului și au facilitat vizibilitatea activității muzeului în cadrul comunității”, se spune în comunicatul de presă post-eveniment al Muzeului de Istorie Turda.

Tineri îmbrăcați în straie romane, despre care am aflat că sunt voluntari de la Fabrica de Timp Liber, muzica antică și preparatele gastronomice din epoca romană (oferite spre degustare vizitatorilor) au dezvăluit vizitatorilor doar o mică parte din, probabil, viitoarea ofertă a Castrului Roman care va fi modernizat pe fonduri europene. Exponatele din aceleași vremuri și un inedit Magazin de Suveniruri, inaugurat exact în Noaptea Muzeelor, au contribuit și ele la călătoria în timp propusă de muzeul turdean.

Magazinul de Suveniruri are o ofertă cu totul nouă pentru vizitatorii îndrăgostiți de epoca romană, conținând replici actuale ale unor obiecte descoperite de arheologi în Castrul Roman al Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa (Turda). Poșete, genți, din piele sau textile, cu inscripția LVM a castrului amintit, ori curele, și bijuterii (broșe, pandantive, fibule romane, inele, brățări sau cercei) pot fi achiziționate și purtate în viața de zi cu zi, de orice gustă frumusețea produselor realizate de manufacturieri. Tot de acolo pot fi achiziționate replici ceramice ale unor vase vechi de mii de ani, aflate în custodia muzeului turdean.

O altă propunere a muzeografilor, care s-a bucurat de mult succes, a fost proiecția filmului marelui regizor italian Federico Fellini, „Satyricon”.

Felicitări celor de la Muzeul de istorie Turda, colectivului condus de directorul Mariana Andone Rotaru, pentru idei și munca depusă. La muzee unde să mănânci, să bei, se te distrezi iar apoi să pleci cu suveniruri acasă, să tot mergi...

Clic pentru foto de la eveniment: FOTOGRAFII

 

 

 

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh