29
Vi, Mar
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Turda este un oraș privilegiat din multe puncte de vedere. Atât de variat și de complex că n-ai decât ori să-l iubești, ori să-l urăști.

Nu o să mă refer aici la multitudinea de puncte pozitive  pe care le putem trece în dreptul urbei aproape bi-milenare, ci la o realitate aparent nesemnificativă, dar, în realitate, revelatoare de profunde semnificații.

Vorbim de un oraș care, pentru cât de mic este, varietatea culturală și plurivalența religioasă îl pot proiecta cu ușurință în rândul unora dintre cele mai importante așezări umane din această țară, judecând după sisteme complexe de evaluare a civilizației realizate, în timp, de locuitorii săi, ba chiar și cu exclusivă focalizare pe clipa prezentă.

Cine ar putea crede că, într-un oraș ca al nostru, poți întâlni un personaj ca scriitorul Călin Vasile Plăcintar. Să ne gândim la titlurile cărților sale, iar apoi, ne întrebăm, unde îl putem încadra, la prima vedere, ca autor? Pe un scriitor care a debutat sub pseudonimul Steven Graham și a cărui cea mai recentă creație, că nu vrem să-i spunem ultima, se intitulează Erin Mitchell, roman dedicat victimelor lui Nine Eleven, de la World Trade Center?! Și totuși, iată că scriitorul care, de la al doilea roman a revenit la numele său banal, dar adevărat, ne dăruiește o bucățică de universalitate prin însăși existența sa creatoare, pentru care, eu, unul îi mulțumesc. Pentru că el însuși, alături de creația sa,  înseamnă pentru noi, cei care îi apreciem mai mult sau mai puțin munca literară, libertate, surpriză, speranță și, de ce nu, depășirea așteptărilor dintr-o existență limitată de mijloace și temporalitate, sugrumată de material și stresul vieții moderne, scurtată de enormul procent din timpul nostru pe care îl dedicăm câștigării traiului zilnic.

Chiar dacă nu a câștigat, încă, vreun premiu literar, frecvența cu care rândurile așternute de Plăcintar, prin care el, pictor amator, desenează vieți imaginare și analizează posibile tipare psihologice și trasee ale sorții în regim de influențe geo-politice și de economie mondială contemporane, ne face să credem că, mai devreme sau mai târziu, tenacitatea îi va fi răsplătită. În rest, totul depinde, în drumul său spre aprecierea meritată și spre succes, de amplitudinea ecoului operei sale dar, mai ales, de importanța promotorilor și creatorilor de opinie din domeniul literaturii române actuale pe care el îi va sensibiliza sau impresiona.

Am asistat la cea de-a cincea lansare de carte a scriitorului Călin Vasile Plăcintar  - am fost prezent la majoritatea dintre ele – în aceeași atmosferă caldă creată de prietenii și apropiații autorului, care îi doresc tot ceea ce este mai bun în consumarea carierei sale pe care și-a asumat-o încă de când îmbrăca „pielea” lui Steven Graham și publica „Din penumbră” (2010, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca). Au urmat, „Dezrădăcinații” (2011, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca), „Niciodată înfrânţi” (2014, Ed. Emma Books, Sebeş) și „Hoțul de suflete” (2017, Editura PIM, Iași), iată că a sosit momentul lansării celui mai recent roman al scriitorului turdean, „Erin Mitchell”.

Este membru al Cenaclului literar „Teodor Murășanu” al Casei de Cultură din municipiul Turda  dar și al cenaclului „Pagini literare turdene” al Societății Culturale Rei Culturae Fautores. Chiar președintele acesteia din urmă, Dănuț Zăhan, a prezentat lansarea celui de-al cincilea volum plăcintarian în fața prietenilor, familiei și turdenilor săi. După câteva informații despre autor și creațiile sale, Dănuț Zăhan, a dat cuvântul profesorului Ovidiu Nistea, cel care, la Liceul de Chimie Nr. 1 (actual Liceu Teoretic Liviu Rebreanu Turda), i-a trezit scriitorului turdean pofta pentru literatură care a punctat: „Dacă autorul nu-i bogat, spiritual, sufletește, nu are de unde scrie. L-am întrebat zilele trecute pe autor: „ - Cum scrii?” Răspunsul a fost o surpriză. Mi-a spus: „ - Am cartea în cap! O port cu mine, iar celelalte volume sunt copii mei. Am unu plus cinci copii!” Mare lucru să scrii o carte, eu nu am avut fericirea asta. Trebuie să fii foarte mândru, cred, când observi cartea cum ia proporții, din mâinile tale, cum ia ființă, cum trăiește, cum există, cum ajunge în mâinile unora care o citesc...”, a susținut profesorul Ovidiu Nistea.

La rândul său, profesorul și scriitorul Ioan Bembea, a proiectat laudele aduse precedentului roman și asupra celui de actualitate: „Despre romanul „Hoțul de suflete” spuneam la lansare că, dacă ar cădea pe mâinile unui regizor, ar deveni, cu siguranță, un roman cunoscut pe mapamond. Un roman cu acțiune puternică, un roman impresionant, încât l-am considerat o creație de primă „greutate” în domeniu. Apreciez la domnul Plăcintar că, de obicei prozatorii pornesc de la simplu la complex, încep cu o nuvelă și apoi evoluează, însă el a pornit direct cu romanul. Nu este puțin lucru acesta. Are o bogăție a imaginației și o cunoaștere a vieții, surprinde viața din medii sociale foarte diferite”, a apreciat Bembea.

O adevărată recenzie, o interpretare, cum a numit-o chiar ea, a scris profesoara Olga Morar, o invitată nelipsită a lansărilor de carte din urbea de pe Arieș, de când s-a răspândit vestea că este deținătoarea unei înalte calificări în domeniu, fiind deținătorul titlului științific de doctor în filologie, aviz celor cu temele nefăcute care susțin altceva. Redăm doar câteva cuvinte din textul conceput de directoarea Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”:  „Parcurgând paginile romanului, mărturisesc, o părere subiectivă, am găsit o anumită asemănare cu scrierile lui Pascal Bruckner, prin schițarea unor părți din fobiile societății moderne, autenticitatea trăirilor, raportarea la cerințele sociale prin faptul că lectorul este atras de epic, prin puterea morală a acestuia. Nu pot să spun că Erin Mitchell este cea mai bună carte, dar pot afirma, cu siguranță, că este una dintre acele cărți care începe banal, apoi te prinde într-o adevărată avalanșă de trăiri și nu-ți mai permiți să te oprești, trebuie să citești”, a spus Olga Morar auditorilor din Sala Mare a Primăriei Turda.

Căsătorit cu soția sa, Dana, de care este nedespărțit din liceu, cei doi au și un fiu, Rareș. Călin-Vasile Plăcintar, născut la Turda în 23 octombrie 1968, lucrează la Compartimentul Metrologie al fabricii de izolatori ceramici Lapp Insulators din orașul de pe Arieș, un loc de muncă unde este foarte apreciat, atât ca angajat, cât și ca scriitor. Dovadă că directorul societății l-a felicita pentru romanul precedent și i-a lansat invitația de a apela la el dacă vreodată v-a avea nevoie de un ajutor la publicarea viitoarelor romane. Acest generos gest a fost relevat de scriitorul nostru când i-a venit rândul să vorbească despre cartea sa.

„Având nevoie de o sponsorizare pentru această carte, am trimis vreo zece-douăsprezece mail-uri. La unele am primit răspuns, la altele nici nu s-a catadicsit să mi se răspundă. Sunt, însă, și persoane care rezonează cu acest gest și ajută alte persoane să își îndeplinească un vis, poate ceva măreț. Cinste lor! Dar ce spuneți despre o persoană care își oferă ajutorul fără să i se ceară asta, așa cum am „pățit” eu cu acest roman? Am fost oprit pe teritoriul companiei la care îmi desfășor activitatea de către domnul director, m-a felicitat pentru „Hoțul de suflete”, și mi-a spus că, în cazul în care mai am în vedere un proiect să apelez la dânsul să mă sprijine financiar. Dacă nu ar fi fost dânsul și doamna director economic, prezentă aici, acest roman nu ar fi ajuns la dvs., ceea ce o face de zece ori mai prețioasă”, a relatat scriitorul turdean pătimirile creatorilor contemporani prin ilustrarea unui model de mecenat autentic, post-decembrist.

Ne oprim aici și noi cu descrierea evenimentului, lăsându-vă și recomandându-vă să descoperiți universurile create de Plăcintar prin romanele publicate, pe care le găsiți la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda. Lansarea de carte s-a finalizat prin acordarea de autografe de către scriitor, pe cartea lansată. Să mai spunem că grafica şi tehnoredactarea romanului Erin Mitchell, publicat, de asemenea la editura PIM, din Iaşi, au fost realizate de către George Ciotlăuş, de la tipografia Boema. Romanul Erin Mitchell este ilustrat, pe prima copertă cu o fotografie ce o înfăţişează pe Daniela Plăcintar, soţia autorului volumului, căreia acesta i-a făcut o înduioșătoare declarație de dragoste.

-----------------------------

Aici puteți viziona o galerie foto cu 25 de poze de la lansarea volumului: 

Lansare de carte: Erin Mitchell - Călin-Vasile Plăcintar

Iată filmarea evenimentului, realizată de Aurel Șandru, de la Turda TV: 

Lansarea de carte - Erin Mitchell, de Călin-Vasile Plăcintar

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh