29
Vi, Mar
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

„Al cui e copilul?!!!”, spectacolul prezentat sâmbătă seara pe scena Teatrului „Aureliu Manea” sub bagheta regizorului Dan Tudor, este unul dintre puținele din ultimii ani, prezentate cu două trupe de actori diferite. Premiera spectacolului a avut loc în luna iunie 2015, când s-a jucat cu „sold out” înregistrat mult înaintea momentului spectacolului, pe scenă evoluând atunci Gabriel Popescu, Narcisa Pintea, Alexandra Dușa și Adrian Filimon. La fel s-a întâmplat și acum, sala teatrului din Turda fiind plină ochi, doar că pe scenă au evoluat, alături de actrițele trupei de la Turda, Narcisa Pintea și Alexandra Dușa, actori mult mai titrați, de la teatrele bucureștene: Dragoș Ionescu, Andrei Duban și Dan Tudor. În plus, și atunci, ca și acum, scenografia spectacolului a fost semnată de Clara Labancz, cea care a fost răsplătită de UNITER, în 2015,cu premiul pentru întreaga activitate.

Spectacolul a fost foarte apreciat de publicul prezent, care a răsplătit cu generozitate replicile mai savuroase sau interpretările reușite ale actorilor.  „Al cui e copilul?!!!”, o adaptare după André Roussin, în traducerea Brânduşei Cotea, ne-a adus, pe lângă plăcerea de a-i urmări pe viu pe actorii bucureșteni, care beneficiază de o notorietate națională, satisfacția de a constata că și actrițele turdene se ridică la nivelul acestora. De aceea, nu ne miră deloc omogenitatea interpretării întregii distribuții, iar faptul că actrițe ale Teatrului „Aureliu Manea” au jucat, cu brio, alături de nume consacrate ale scenei românești, cum sunt Maia Morgestern, sau Marius Bodochi, Melania Ursu sau Marian Râlea, nu face decât să ne umple de mândrie și să conștientizăm valoarea actului cultural ieșit din creuzetele invizibile montate pe scena instituției teatrale din Turda. O scenă plină de pașii târșiți sau tropăiți, dansați sau împietriți, ai unor întregi generații de actori pe care zecile de mii de spectatori perindați prin sala de spectacole de-a lungul istoriei sale i-au aplaudat, încurajat și chiar adulat.


Această alchimie produsă de Dan Tudor, adoptat deja de câțiva ani, de către publicul turdean, ca unul dintre cei mai iubiți regizori și actori, a transmis de pe scenă în întreaga sală un comic irezistibil, publicul distrându-se de minune. Dintre actorii care și-au interpretat rolul fără cusur, am remarcat o Narcisa Pintea mai în formă că niciodată, cu  poftă de joc venită poate și din prea lungile absențe de pe scenă, surghiun provocat de funcția de manager al acestei instituții. Versatilă și trecând prin diferite registre ale interpretării actoricești, Narcisa Pintea a fost la înălțime, într-o seară în care, am aflat la finalul spectacolului, aniversa treizeci de ani de meserie. Trei decenii în meseria de actor, ceea ce ne amintește o replică a lui Dan Tudor, care a interpretat rolul de bătrân mafiot cu tonul consacrat de Marlon Brando, deși avea o înfățișare care aducea mai degrabă de Einstein: „Dacă nu ai o meserie, intră în politică!”

Așadar încă un succes pentru trupa de actori de la Turda, apreciată de publicul de aici, care a avut prilejul să vadă la lucru regizori și actori de primă mână, creionând un standard care sperăm să nu mai coboare niciodată.

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh