18
Joi, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Am văzut că există un interes ridicat, mai ales pe rețelele de socializare, referitor la modul de cheltuire a sumei de 500.000 lei alocați Mănăstirii Mihai Vodă, în luna august 2017, de către Consiliul local Turda. Desigur că Biserica Ortodoxă are adversarii dar și fidelii săi, astfel că discuțiile pro și contra nu se vor termina cât timp va exista această instituție religioasă. Noi furnizăm doar informațiile, brute, așa cum au fost ele publicate, într-o totală transparență, pe site-ul Primăriei Turda.

Pentru o și mai mare transparență și asumare a actului politic, trebuie să spunem că la ședința în care aleșii locali au aprobat alocarea acelei sume au fost prezenți 18 consilieri locali, absentând, din totalul de 21, Csep Leyla (U.D.M.R.), Nicolae Roș (P.S.D.) și Zoltan Radu-Cosmin (P.M.P.). Au votat „Pentru” viceprimarul  Lucian Bogdan Nemeș (P.S.D.) și consilierii Adrian Aron Sălăgean (P.S.D.), Daniela Pârlea (P.S.D.), Iuliana Maria Sămărtinean (P.S.D.), Sorina Mihaela Crișan (P.S.D.), Paul Năstase (P.S.D.), Adrian Petru Moldovan (A.L.D.E.), Marius-Adrian Sărmășan (A.L.D.E.), Ovidiu Dorel Micu (A.L.D.E.), Doru Paul Anca (P.R.M.), Bogdanffy Gabor Norbert (U.D.M.R.), Adrian Nap (P.M.P.), Emil Moldovan (P.M.P.). Un total de 13 voturi ”Pentru” dintr-un total de 18 posibile. S-au înregistrat și 5 voturi împotrivă, venite din partea opoziției, constituită exclusiv, la Turda, din consilierii locali ai Partidului Național Liberal (P.N.L.)! Este vorba de Cristian George Felezeu, Ciprian Doru Rigman, Lucian Cordiș, Igor Cojocaru.

Să mai spunem că, în plenul ședinței Consiliului local au luat cuvântul mai multe persoane: demisionarul din această asociație, Daniel Doboș, alias Pierre Dassilu, membrul Asociației T 9, Emil Turdean, doamna Liliana Godea, și preotul ortodox de la Catedrala Turda, Grigore Marchiș. Acesta din urmă a susținut aprobarea finanțării pentru Mănăstirea Mihai Vodă, în timp ce primii trei au solicitat consilierilor locali să aloce acea sumă Spitalului Municipal Turda. Puteți citi susținerile fiecăruia dintre ai, ca și pozițiile consilierilor locali, aici: https://drive.google.com/file/d/0B-YG2kC43euRSkJ3SkhkU3Z4cUk/view/

Precizăm că prin vocea consilierului Lucian Cordiș, PNL a formulat un amendament, solicitând să se împartă banii între spital și mănăstire. Majoritatea aleșilor nu au fost de acord, iar consilierii PNL au votat ”Împotrivă” la acest punct.

Acesta este tabloul general, iar mai jos prezentăm modul în care clericii au cheltuit banii alocați de comunitatea turdeană, așa cum a fost publicat pe site-ul Primăriei Turda:

 

„Justificarea sumelor acordate Mănăstirii Mihai Vodă de la bugetul local al municipiului Turda

 

 

În baza Hotărârii nr. 306/31.08.2017 Consiliul Local al Municipiului Turda a aprobat alocarea sumei de 500.000 lei Mănăstirii Mihai Vodă, în vederea executării unor lucrări de construcții și reparații la complexul monahal, în contextul câștigării finanțării europene privind modernizarea Parcului Mihai Viteazul, această sumă să ajute la îmbunătățirea întregii zone.

 Demersul a avut drept scop finalizarea lucrărilor de construcție și în considerarea faptului ca, la data de 19 august 2018 va avea loc sfințirea bisericii Mănăstirii Mihai Voda, unul din evenimentele majore ale Arhiepiscopiei Clujului în anul Centenarului României.

Ulterior hotărârii 306/2017 s-a încheiat între autoritatea administrației publice locale și Mănăstirea Mihai Vodă contractul de acordare a sprijinului financiar cuprinzând drepturile și obligațiile părților.

Din suma alocată s-au realizat 2 categorii de lucrări în concret finisaje ale complexului monahal și lucrări de pictură ale Bisericii.

În ceea ce privește finisajele executate, acestea au cuprins lucrări de termoizolație a chiliilor, executarea de tencuieli exterioare și tinci, placarea arcadelor și bolților cu  cărămidă aparentă, respectiv placarea cu piatră naturală a copertinei și intrării în biserica Mănăstirii Mihai Vodă.

 Totodată, s-au executat glafuri și șpaleți din piatră naturală la ferestre și uși, precum și ancadramente florale din piatră la ușile de acces în biserică. Au fost confecționate străni în biserica mănăstirii și s-au montat uși.

În biserica mănăstirii s-a finalizat pictura fresca de către pictor specializat în astfel de lucrări.

S-au decontat următoarele:

 -factura emisă de către Ionașcu Ioan - Întreprindere individuală, pentru suma de 74.438,75 lei reprezentând contravaloare “străni biserică” -factura emisă de către Romanic Efros Art SRL , pentru suma de 127.200 lei reprezentând “pictura Fresca”. -factura emisă de către Prisma Tamplărie SRL, pentru suma de 48.000 lei, reprezentând contravaloare uși interioare din lemn masiv. -factura emisă de către Arhitectural Marble&Granite SRL, pentru suma de 6450 lei reprezentând contravaloare granit. -factura emisă de către Levente Companie SRL pentru suma de 39.822,49 lei reprezentând servicii și materiale prestate conform contractului nr. 16/2017 și anexei nr. 1 la acesta.

-factura emisă de către S.C. Transilvania Mat SRL pentru suma de 52.853,84 lei reprezentând lucrări de finisaje. Având în vedere faptul că lucrările executate au făcut parte din lucrările cuprinse în devizul anexat solicitării de acordare a sprijinului financiar și că actele anexate au îndeplinit condițiile de fond statuate de art 15 din HG 1470/2002 în prima etapă s-a decontat către Mănăstirea Mihai Vodă suma de 348.765,08 lei.

 În a doua etapă a fost decontată suma de 151.234,92 lei reprezentând: -factura emisă de către Levente Companie SRL, pentru suma de 73.556,08 lei reprezentând servicii prestate și furnizare materiale conform contractului nr. 149/02.10.2017. -factura emisă de către Turnătoria Metalul SRL, pentru suma de 40.460 lei reprezentând “avans ușă mare bronz 1 bucată + ușă mică bronz 2 bucăți”. -factura emisă de către Ionașcu Ioan - Întreprindere individuală, pentru suma de 37.218,84 lei, reprezentând contravaloare străni biserică.”

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh