28
Joi, Mar
20 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Trei proiecte dedicate sărbătoririi Centenarului, propuse de către Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj, respectiv Filarmonica de Stat ,,Transilvania”, instituții culturale aflate sub autoritatea Consiliului Județean, vor avea asigurată finanțarea ca urmare a deciziei adoptate în acest sens de Comitetul Interministerial pentru Centenar.

Astfel, Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” a obținut sprijin pentru două inițiative ce au în centrul lor Primul Război Mondial - ,,Primul Război Mondial în 3D – fotografii stereoscopice din colecțiile Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga” Cluj”, respectiv ,,Primul Război Mondial în colecțiile Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga” Cluj”.

Primul proiect are ca scop editarea unui album cu cele 92 de fotografii stereoscopice, realizate în anii 1914-1918, care se găsesc în format tradițional la compartimentul Colecții speciale, Memorie și cunoaștere locală a bibliotecii, dar și în format digital pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Tipărirea acestui album se alătură demersurilor de punere în valoare și de recuperare a diferitelor mărturii din perioada Marelui Război, urmând ca după tipărire să fie organizată o lansare de carte și o serie de manifestări conexe.

Cel de-al doilea proiect al bibliotecii urmărește organizarea unei serii de evenimente dedicate primului Război Mondial, instituția deținând documente purtătoare ale unui bogat bagaj informațional privind această perioada istorică. De asemenea, biblioteca are deja o tradiție îndelungată și expertiză în colaborarea cu unitățile școlare din municipiul Cluj-Napoca - peste 70 de școli partenere. Aceste elemente fundamentează inițiativa de promovare a colecțiilor bibliotecii și de utilizare a acestora în scop educațional.

În ceea ce privește proiectul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” - ,,Premiere enesciene”, acesta urmărește să marcheze Centenarul Marii Uniri printr-un concert în care vor fi prezentate, în primă audiție mondială, trei lucrări ale lui George Enescu: Ouverture triomphale (1896), Ahasvérus (1896) și poemul-oratoriu Strigoii (1916). Toate cele trei manuscrise se află în posesia Muzeului ,,George Enescu” din București, primele două fiind în curs de transcriere și editare de către dirijorul Gabriel Bebeșelea, în timp ce schițele oratoriului ,,Strigoii” au fost finalizate de compozitorul Cornel Țăranu și orchestrate de compozitorul Sabin Păutza. Oratoriul a fost înregistrat în luna decembrie 2017, cu Rundfunk Sinfonieorchester la Berlin, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, soliști vocali fiind soprana Rodica Vică, tenorul Tiberius Simu, baritonul Bogdan Baciu și basul Alin Anca. Compact discul va fi lansat pe 1 septembrie 2018. Acest demers este dedicat compozitorului George Enescu și, cu precădere, lucrărilor sale încă netipărite, și, prin urmare, necântate.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh