19
Vi, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Asociația Turda Liberala vă invită în 27 Septembrie 2018 ora 18:00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Turda, la conferința „Anul Centenarului din perspectivă diplomatică".

La acest eveniment vor conferenția Prof. Univ. Dr. Tasim Gemil împreună cu Prof. Univ. Dr. Calin Felezeu”, așa suna anunțul propagat de organizatori pe Facebook, un text care ar fi trebuit să fie suficient pentru ca Sala Mare a Primăriei Turda să fie plină până la refuz. Trecem peste faptul că organizatorii i-au trecut greșit numele profesorului dobrogean, pe care îl cheamă Tasin Gemil.

Bineînțeles că intrarea a fost liberă. La noi încă nu s-a ajuns să plătim un preț corect pe cultură, pe cunoaștere, pe informații (vezi presa), noi vrem ca totul să fie gratis, la noi trebuie să fie anarhie și să ascultăm manele fără să plătim drepturi de autor. Că ajung banii pe care, scuipați, îi lipim de frunțile unor talente discutabile.

Dacă este să judecăm fie și doar după CV-urile celor doi istorici de prestigiu, poate cei mai mari specialiști în istoria culturii otomane, sala pomenită mai sus trebuia să fie plină până la refuz. Dacă o astfel de „coliziune” intelectuală s-ar fi anunțat la Cluj-Napoca, fără îndoială că orice sală ar fi găzduit-o ar fi fost plină iar cei prezenți ar fi avut o pleiadă de întrebări de pus.

Și aici nu acuz turdenii în general ci doar  acea parte care se bate cu pumnul în piept, de obicei când nu trebuie, și care se consideră ceea ce numim, scurt, intelectual.

Privilegiați că avem un istoric de talia lui Călin Felezeu, erudit și a cărui elocință a fost, întotdeauna, la nivelul cunoștințelor sale, turdenii ar fi putut profita, încă o dată de relatările sale, mai ales într-un an Centenar, cu tema anunțată, menită să clarifice situația României din perspectiva relațiilor externe, la momentul celui mai important eveniment din istoria sa.

În plus, Tasin Gemil, prietenul turdeanului nostru, cel care a mai venit la Turda la invitația bunului său amic, nu putea decât să aducă un plus de informație greu de obținut mai facil de atât.

Cât de trist este să ai două personalități ca acestea în fața unui public de doar circa douăzeci de profesori și elevi pasionați de istorie, organizatori și consilieri locali PNL?

Dar și mai trist - iar aici îmi fac mea culpa pentru că și noi am absentat din cauze obiective, ce-i drept, altfel am fi savurat vorbele celor doi și le-am fi transmis mai departe, unui public interesat, dar poate comod ori doar neanunțat – este faptul că niciun ziarist sau măcar un operator rătăcit pe-acolo nu a filmat evenimentul. Mare păcat!

Să sperăm că de vină a fost doar orgoliul liberalilor turdeni, care nu s-au obosit să trimită un comunicat de presă organelor media, care au mult mai multă audiență decât vor avea ei vreodată pe Facebook sau orice altă rețea de socializare. Să sperăm că a fost doar un astfel de accident din care am avut toți de învățat!

-------------------------------------------------------------------

O filmare a evenimentului făcută de consilierul local PNL, Marius Riter, poate fi vizionată pe pagina de Facebook a organizatorilor, Asociația Turda Liberală. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Citiți aici despre o altă „ispravă” a celor doi prieteni pasionați de istoria și  cultura poporului otoman.

 Suleyman Magnificul a trecut și pe la Turda

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS. Sunt mândru că fiica mea a fost prezentă, alături de profesoara sa de istorie de la CNMV, nelipsită de la astfel de evenimente.

     Chiar dacă a avut apoi anumite dificultăți în pregătirea pentru următoarea zi de școală, câștigul de a fi ascultat pe cei doi profesori de înalt nivel este neprețuit! În plus, îi mulțumesc pentru fotografii.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh