29
Vi, Mar
19 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

A trecut ceva vreme de când nu am mai scris un editorial. Am căutat să-mi rețin opiniile doar pentru mine, într-o perioadă în careThumbnail image aș fi dorit ca poporul român să se exprime cât mai vocal. A făcut-o și nu prea, tocmai de aceea, după ce am analizat problema despre care doresc să scriu în acest text, am luat decizia să v-o împărtășesc și dvs., convins fiind că este spre binele nostru, al turdenilor.

Deși am participat la dezbaterea "Turda turdenilor vs. Turda turiștilor", un dialog organizat de Grupul T9, nu am relatat până acum despre acest eveniment. Considerând dezbaterea ca fiind foarte importantă și calificând-o drept o reușită a turdenilor din afara sistemului în bătălia cu cei aflați „la butoane” am decis să

tratez acest subiect, pe îndelete, după proverbul „mai bine mai târziu decât niciodată”.

 

 

 

Cine e T9 și ce vrea el?

Mai întâi, câteva cuvinte despre organizatorii dezbaterii, Grupul T9, o platformă civică din Turda (cum le place să se prezinte) Thumbnail imagenăscută mai întâi din inițiativa celui care fusese unul din candidații pentru obținerea candidaturii la postul de primar din partea PNL, Bogdan Bulgaria. După ce acesta și-a retras candidatura, Grupul Turda Nouă (T 9) a continuat să activeze, ba chiar și-a întețit acțiunile pentru care a fost creat, delimitându-se, încet, încet de PNL-ul din care proveneau cei care au înființat grupul. S-a ajuns ca, în prezent, acest grup să se transforme într-o asociație, „Nu partid, nu parohie, nu sectă politică, ci o asociație”, așa cum arată membrii săi pe site-ul oficial al grupării:

http://turdanoua.ro/evenimente/asociatia-t9/#more-743

Dezbaterea publică se constituia în prima acțiune civică, de acest gen, în care turdenii stau față în față cu administrația, lucru Thumbnail imagecare a dus la anumite fricțiuni inerente unui prim demers de acest fel. Structurată pe trei subpuncte, prezentarea inițială a celor de la T9 s-a dovedit inspirat alcătuită poziția acestora fiind una echilibrată, reală și corectă. Iată cele trei direcții ale discuțiilor propuse, cele trei subiecte de interes civic:

– Situația infrastructurii orașului și in special a intrărilor in oraș

– Proiectul de finalizare și modernizare a Casei de Cultură,

– O serie de inițiative și propuneri pentru un turism de calitate.

”Aceste subiecte au fost alese de Grupul T9 in urma inițiativelor civice pe care le-a desfășurat in ultimele luni, inclusiv concursul de fotografie cu ocazia Zilelor Turzii și concursul de proiecte pentru a readuce în discuția autorităților clădirea din vecinătatea Primăriei, impropriu numită Casă de cultură. Aceste concursuri au avut rolul de a atrage atenția asupra misiunii pe care și-a asumat-o Grupul T9, aceea de a contribui la rezolvarea problemelor comunității locale. Prin ilustrarea fotografică a unui eveniment  local. Prin căutarea de soluții la o problemă nerezolvată mai bine de două decenii. Prin inițiative mici, dar benefice. Prin acțiuni de voluntariat”, precizau cei de la Grupul T9 înaintea dezbaterii.

 

Dezbaterea publică: „Turda turdenilor vs. Turda turiștilor”

Revenind la dezbaterea din data de 23 noiembrie 2015, de la ora 17.00, să spunem că erau așteptați cât mai mulți turdeni dar fuseseră invitați și reprezentanții Primăriei și consilierii locali, alături de alți conducători de instituții, cum ar fi directorul Spitalului municipal Turda, medicul Vasile Grumaz. Pe lângă acesta, au fost prezenți primarul Tudor Ștefănie, viceprimarul Lucian Nemeș, consilierii locali Dora Arion (PSD) și Cristian Felezeu (PNL – singurul rămas în cursa internă a PNL pentru poziția de candidat la Primăria Turda).

 

Infrastructura și bugetul

Prezentarea primei părți a fost făcută cu mult curaj, motiv pentru care îl felicit public, de către prof. Octavian Gruian, care a Thumbnail imageexpus fotografii din municipiul Turda, ilustrând doar o parte infimă dintre gropile care îi irită zilnic pe locuitorii acestui oraș. Motivat de faptul că pe acolo vin zilnic la Școala Teodor Murășanu o mulțime de elevi ce locuiesc în Colonia de Ciment sau pe strada Nicolae Teclu, profesorul Gruian a atras atenția, încă o dată asupra problemei reprezentată de podul de lângă Benzinăria A&A, a cărui trotuare este în pericol să se prăbușească. O problemă foarte gravă, prezentată de mine pe site-ul Turdainfo încă din ianuarie 2014. Se împlinesc, iată, aproape doi ani, dar situația gravă de acolo este mult mai veche, fără să se ia o măsură. Citiți aici: http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Eveniment/drumurile-noastre-toate-dar-si-podurile-sunt-praf.html. Cu aceeași ocazie au luat cuvântul, punctând sau, mai degrabă, accentuând gravitatea celor arătate acolo și alți membri ai Grupului T9, omul de afaceri din domeniul agriculturii, Emil Turdean, spre exemplu.

Nu o să stăruiesc prea mult asupra nici uneia dintre prezentări, îndemnându-vă, și insist, să urmăriți fiecare dintre dvs. dezbaterea filmată de colegul meu Cristian Olteanu, postată pe youtube la adresa https://www.youtube.com/watch?v=ulOHPc8DLhk.

După prezentarea făcută de profesorul Gruian a luat cuvântul primarul Tudor Ștefănie, care a ținut din start să descrie momentul „Da, extrem de interesantă… S-au prezentat punctual doar câteva din elementele pe care ați dorit să le scoateți în evidență, Thumbnail imagepuțin sarcastic dar e un adevăr, eu nu vă pot contrazice și datorită faptului că știu de mult ce înseamnă infrastructura ca domeniu de activitate”, a opinat primarul, după care și-a expus poziția referitor la cele prezentate de T9.

Trebuie să spunem că primarul nu a fost în largul său pe parcursul acestei dezbateri, făcând tot felul de grimase pe parcursul derulării acesteia. El a fost vizibil deranjat că a fost luat la întrebări, lucru cu care nu este obișnuit. Este obișnuit ca el să pună întrebările sau să i se pună întrebările pe care le dorește. Ei bine, de această dată, spre lauda celor din T9, lucrurile nu au mai stat așa. La întâlnirile cu cetățenii Ștefănie nu mai participă de vreo două mandate. În 2008, spre exemplu, la întâlnirile organizate înaintea alegerilor prin cartierele turdene îl trimitea pe Emil Dardai, pe atunci șef al Direcției tehnice. În 2012, tot înaintea alegerilor, îl trimitea pe viceprimarul Mircea Irimie. Și asta, probabil, pentru că îi este teamă de omul simplu, de turdeanul care are cerințe punctuale, căruia primarul i-a promis ceva dar nu și-a respectat promisiunea, așa cum a fost relevat un caz și pe parcursul acestei dezbateri. Dacă adăugăm faptul că în 2012 Ștefănie a câștigat o campanie electorală, să ne amintim, făcută de oamenii săi din PD-L, , în absența sa, în principal de Andreea Sas (consilier județean), Mircea Irimie (deputat) și Sorin Bichiș (consilier local), dintre care niciunul nu mai este lângă el, avem situația completă a unei administrații care, la finalul lui 2015 nu mai seamănă absolut deloc cu cea existentă în celelalte două mandate de primar ale lui Ștefănie.

Despre podul cu pricina, Ștefănie susține că aparține celor de la CNADR și ei poartă vina pentru lăsarea de izbeliște a acestuia. Edilul nu a suflat însă nici un cuvânt despre procesul pe rolul instanței, la recurs, dintre CNADR și Municipiul Turda (dosarul nr.  4832/328/2012), pe care CNADR l-a câștigat în primă instanță, fiind emisă Hotărârea 11622/2013 din  09.07.2013: „Admite Thumbnail imageacţiunea precizată. Obligă pârâta să procedeze la încheierea protocolului de predare-primire a sectoarelor de drum de interes naţional DN 1 km 444+650 - 446+111, DN 1 km 447+120 - 450+000, DN 15 km 0+000 - 2+300, DN 75 km 160+870 - 161+270 din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin C.N.A.D.N.R. S.A. în administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda. Obligă pârâta la plata sumei de 691.845,15 lei. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 9 iulie 2013”. Pârâta fiind Municipiul Turda. Puteți citi amănunte aici: http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Eveniment/abaliza-dezvaluiri-pe-masura-ce-pierde-procesele-municipiul-turda-angajeaza-avocati-pe-banii-nostri.html

În mare, edilul turdean a arătat că în ultimii 4 ani s-au realizat în jur de 15 km de străzi reabilitate, avându-se la dispoziție, anual, 50-60 până în 100 de miliarde de lei vechi, bani proveniți din diferite surse, în principal din creditul bancar și de la bugetul local. Ștefănie a reiterat informația conform căreia doar 7-10 % din bugetul local de circa 800 de miliarde pot fi alocate anual secțiunii de dezvoltare, cu toate domeniile din aceasta.

Ce m-a frapat la spusele primarului? Afirmația că administrația turdeană a dezbătut bugetul local înainte de aprobarea sa de către Consiliul local: „Bugetul anual este de o anumită valoare, el este supus, democratic, Consiliului local pentru aprobare, înainte cu 30 de zile intră într-o dezbatere, sunt procedurile pe care noi întotdeauna le-am făcut…”, a spus primarul în fața celor prezenți, bazându-se, pe bună dreptate, pe faptul că aceștia nu sunt informați. Ei bine, nu le-ați făcut, domnule primar! Nu ați organizat dezbateri publice pe marginea bugetului local nici înainte de adoptarea celui  pe anul 2015, nici a celui pe 2014. De fapt, eu nu-mi aduc aminte ca administrația condusă de primarul Tudor Ștefănie să o fi făcut vreodată, însă poate greșesc, deși nu cred...  Cei de la Câmpia Turzii au organizat dezbaterea publică anul trecut, înainte de adoptarea bugetului local. Credeți că, măcar înainte de adoptarea bugetului pe 2016, administrația condusă de primarul Ștefănie va organiza dezbaterea publică prevăzută de lege?

V-am povestit ce am văzut eu. Dacă vă interesează ce au văzut cei din T9 în prima parte a dezbaterii, puteți citi aici, chiar vă Thumbnail imagerecomand să o faceți:

http://turdanoua.ro/strada/episodul-2-infrastructura/#more-639

Primarul Tudor Ștefănie a fost atât de deranjat de tratamentul la care a fost supus, prin întrebări și prezentări făcute de turdeni demni de tot respectul încât la câteva zile de la acest moment, în cadrul altui eveniment, în alt oraș, se plângea că dezbaterea a fost, de fapt, o modalitate de a fi luat la întrebări. Motiv pentru care, în opinia mea, stimați membri ai Grupului T9, la o altă dezbatere publică pe care o veți organiza – la care sper din toată inima să participe mai mulți turdeni, dar și consilierii locali care au absentat de această dată – primarul Tudor Ștefănie va lipsi.

 

(Va urma)

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh