28
Joi, Mar
20 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

O acțiune inedită dar binevenită s-a derulat în Sala Mare a Primăriei Turda de Ziua Națională a Tineretului, 2 Mai. Consiliul local al Tinerilor Turdeni, o idee mai veche dar pusă în practică admirabil de Asociația The Da Vinci System, condusă de un pasionat al implicării în sprijinirea educativă a tinerilor, Leonard Mărincean. 21 de tineri frumoși și deștepți au luat locul politicienilor din Consiliul local al municipiului Turda, dând o lecție de democrație versaților politicieni din consiliul real.

Consiliul local al Tinerilor Turdeni, întrunit în ședință ordinară, a avut ca președinte de ședință pe Denisa Moisă, iar invitat la ședință, în mod similar ca în viața reală, a participat „primarul” Sergiu Tritean, în timp ce o altă funcție „cheie”, secretarul municipiului Turda, a fost ocupată de Pataki Noemi.  Alți 17 tineri liceeni și trei elevi de gimnaziu au jucat, extrem de serios, rolul consilierilor locali iar Rafael Grigoriu a ocupat funcția de viceprimar.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat trei proiecte de hotărâre întocmite exact ca proiectele Consiliului local Turda, doar mai îngrijite și fără greșeli de ortografie și punctuație. Cele trei proiecte au vizat:  1. Aprobarea schimbării destinației parcului din Turda Noua 2. Aprobarea renovării sălii de lectură a Bibliotecii municipale „Teodor Murășanu” și  3. Aprobarea amenajării unor spații de agrement.

Tinerii și-au făcut temele, au participat la ultima ședință a deliberativului turdean pentru a se familiariza cu modul de desfășurare a ședințelor de Consiliu local adevărat, apoi s-au întâlnit, week-end-ul trecut pentru a pregăti actuala întrunire. Observând ei că și în activitatea administrației reale a municipiului Turda, primarul este cel care inițiază cele mai multe proiecte de hotărâre, și cele trei proiecte au fost inițiate de „primarul” Sergiu Tritean.

La ședința Consiliului local al Tinerilor Turdeni au participat, cu vădită plăcere – afirmăm asta judecând după zâmbetele și interesul care se citea pe fața lor în timpul dezbaterilor - primarul municipiului Turda, Cristian Matei, viceprimarul Lucian Nemeș, și consilierii Lucian Cordiș (PNL), Emil Moldovan (PMP) și Nicolae Roș (PSD), dar și secretarul municipiului, Paula Mic,  și juristul Călin Petridean.

Tinerii s-au plasat absolut aleatoriu în partide fără doctrine politice, lucru care s-a văzut și la vot, primarul Cristian Matei constatând amuzat, la finalul ședinței, că nu și-a putut da seama care dintre tinerii „politicieni” s-au postat în opoziție și care la putere. Aceștia și-au expus opiniile cu mult patos, cu acuratețea și pragmatismul pe care ți le dă viziunea clară, fără echivoc, asupra subiectelor supuse aprobării plenului Consiliului local al Tinerilor Turdeni, motiv pentru care, ca reprezentanți ai presei îi felicităm. Tot din această poziție, ne permitem să le facem câteva sugestii. În activitatea consiliului menit să conducă urbea, trebuie să știi, mult mai clar, ce înseamnă un proiect de hotărâre și ce este un amendament. Asta pentru că tinerii, de multe ori pe parcursul ședinței, au propus amendamente care, de fapt, ar fi trebuit să facă obiectul unor noi proiecte de hotărâre.

Tinerii participanți, însă, au făcut ce știu mai bine, tratând derularea întrunirii ca pe un „debate”. Ceea ce nu este neapărat rău, iar consilierii locali prezenți ar trebui să-și însușească anumite comportamente ale omologilor lor, să le spunem așa... mai neexperimentați.

La final, au fost distinși  cu diplome și au primit felicitările de rigoare, organizatorii evenimentului, în frunte cu Răzvan Mornea, tinerii participanți la eveniment și, mai ales, cel mai activ consilier, Rareș Crișan.

Primarul adevărat, Cristian Matei, le-a dat câteva sfaturi, și i-a felicitat, precizând că i-au plăcut atitudinea și spiritul combativ al tinerilor participanți. Le-a oferit un feed back experimentat, după ce a urmărit  ședință cu interes.

Leonard Mărincean, președintele Da Vinci System, le-a spus colegilor săi mai mici, printre altele, la finalul evenimentului: „Nu lăsați ca aceste evenimente să fie singulare în viața voastră. Construiți mai departe pe tot ceea ce vi se oferă ca și experiență educațională. Implicați-vă! Pentru că adevărul este că șansele sunt foarte mari ca, dacă voi nu vă implicați, să nu o facă nimeni. Și este în interesul vostru ca, așa cum ați venit azi aici, să vă expuneți și să vă luptați pentru punctul vostru de vedere, și în viață, oriunde veți merge, să vă luptați pentru punctele voatre de vedere, pentru interesele voastre”, i-a sfătuit pe tinerii „politicieni”, „fratele lor mai mare”, Leonard Mărincean.

Este de admirat că există tineri care, de Ziua Națională a Tineretului, au considerat potrivit să participe la o astfel de acțiune, educativă, în loc de alt gen de distracție, motiv pentru care toți cei implicați, organizatori, participanți, grup de sprijin, merită toate felicitările. Așteptăm cu interes continuarea acestui proiect.

 

Aici puteți viziona o galerie foto de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/13426-consiliul-local-al-tinerilor-turdeni-varianta-mai-frumoasa-a-consiliului-local-turda

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh