19
Vi, Apr
20 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Continuăm seria interviurilor din ciclul ”Și noi putem!”, prin prezentarea unui interviu realizat cu frații Laurențiu și Daniel Bondor, doi oameni de afaceri foarte cunoscuți în comunitatea din Câmpia Turzii. În principal dialogul a fost purtat cu Daniel Bondor, însă, pe alocuri, a intervenit  cu experiența sa și Laurențiu,si-noi-putem-21-iulie-2014-1 astfel că am putut creiona portretul unei colaborări frățești, la propriu, fără certuri și concurență negativă. Cei doi au reușit, în momentul când marile supermarket-uri, marii retailer au invadat piața din zonă, să se reprofileze, ca activitate productivă, de la prelucrearea cărnii la prelucrarea fierului, astfel că, în prezent, în loc să toace carne, realizează lucrări măiastre din fier forjat.

Reporter: Care este specificul firmei dumneavoastră, obiectul principal de activitate?

Daniel Bondor:  Se ocupă în mare parte cu fier forjat, lucrări din fier forjat, lucrări din inox, structuri metalice uşoare.

R:Când aţi început activitatea?

D. B. : Activitatea cu fierul forjat, cu structurile metalice am început-o în  2007-2008, dar nu este prima afacere, noi am mai avut înainte o altă afacere, în ’95 am deschis una dintre primele măcelării din Câmpia Turzii, carmangerie-măcelărie şi afacerea respectivă a durat până în 2011 când a început să intre pe piaţă supermarketurile, ş.a.m.d. S-a schimbat comerţul, nu a mai fost ce a fost şi activitatea noastră a început să intre în declin, dar am mai dus-o în paralel cu afacerea cu fierul încă vreo 2 – 3 ani, dar din 2011 nu s-a mai putut şi am continuat doar cu fierul .

R: Câţi angajaţi aveţi în momentul acesta?

L.B.: Șase. Am avut şi mai mulţi şi mai puţini, am început cu unu…

R: Povestiţi-mi cum ....

L.B.: Deci iniţial am început cu un angajat, l-am mai ajutat noi, îl învăţam, am învăţat împreună, mai bine zis,. Am învăţat împreună fiindcă nu am avut de-a face pe partea aceasta de construcţii metalice, eu lucrând în centrul de calcul în combinat şi pe urmă în departamentul financiar, am fost economist, iar fratele meu, la fel, a fost controlor al calității, tot în combinat, n-a avut nici o legătură cu ceea ce face în momentul de faţă. Dar împreună cu un angajat, pe urmă am mai angajat încă unul și încă unul, am învăţat împreună cu ei să facem ceea ce facem în prezent.

si-noi-putem-21-iulie-2014-3D.B. : Şi ne-am dezvoltat afacerea făcând lucrări la instituţii, primării, chiar Primăria Câmpia Turzii am făcut balustrada de inox, la Centrul Spa din Turda, inaugurat cu puțină vreme în urmă, am făcut tot balustradele de inox, la fel și la Primăria Floreşti.

La Teatrul Municipal din Turda copertina care se vede deasupra intrării principale este făcută de vreo câţiva ani de zile, tot de noi. Acea copertină e făcută după nişte poze vechi fiindcă aşa a vrut doamna director Narcisa Pintea atunci,  să se păstreze ceea ce a fost, arhitectura respectivă, şi ne-a dat o poză veche de când era copertina pusă pe teatru, o poză de prin 1936 dacă bine ţin minte.

A fost una dintre primele lucrări pe care le-am avut, apoi am lucrat şi sub antrepriză pentru Acsa, pentru TCI Cluj, am lucrat pentru IMSA Bucureşti. Am realizat lucrări pentru multe companii sub antrepriză.

R: Lucraţi structuri metalice de rezistenţă sau estetice pentru cei cu care aveți contract?

L.B. :Mai mult ne axăm pe structuri metalice, cum să le zicem noi, decorative. Copertine, balustrade, garduri , porţi, balustrade interioare, mobilierul care îl vedeţi e făcut de noi.

R: Şi cum aţi luat contact cu criza mondială, cum aţi resimţit-o ca întreprinzător ?

D.B.: Putem spune că am început activitatea când nu era criză, în 2007 – 2008 nu era criză, adică nu se resimţea, pentru că noi resimțim criza prin banii care îi au în buzunar clienţii. În 2007 – 2008 am lucrat foarte mult pe Cluj, se construia mult şi foarte mult am avut de lucru pe Cluj, în 2009 – 2010 deja a început să intervină criza şi a fost tot mai greu, dar numărul de angajaţi l-am păstrat şi vreau să vă spun că am rezistat crizei datorită faptului că am utilat atelierul cu aparatură şi cu scule performante profesionale şi nu am făcut rabat de la calitate chiar dacă preţurile au scăzut.

L.B:Deci, chiar dacă preţurile au scăzut, fiindcă aşa a fost trendul, nu ai avut ce face , trebuia să te duci pe piaţă, aşa era piaţa, deci chiar dacă preţul a scăzut la produsul finit pe care noi îl făceam n-am făcut rabat la calitate, calitatea a rămas de aceea am şi avut clienţi. De regulă în activitatea aceasta perioada cea mai grea a anului este iarna, iarna nu se construieşte atât, aş vrea să mai spun şi chiar să mă laud că nu am trimis oamenii acasă niciodată iarna, dimpotrivă am avut de lucru şi ei şi-au luat salariile.

si-noi-putem-21-iulie-2014-2R: Cum este colaborarea între cei doi fraţi, cum vă împărţiţi domeniile din firmă de care vă ocupaţi?

L.B.: Vis a vis de colaborare nu trebuie să spun nimic altceva decât că  suntem împreună din 1995. Dacă nu era o colaborare nu rezistam fiindcă sunt o grămadă de exemple, de cazuri în care, chiar fraţi fiind, în câţiva ani au dat-o în bară şi s-au despărţit. Noi împărţim sarcinile, ce nu face el fac eu sau invers... Ne consultăm foarte mult şi asta ajută la buna colaborare ca să te poţi asocia chiar dacă îţi este frate, un prieten.

R.: Au fost şi momente mai dificile în care a fost greu să găsiţi cale de înţelegere?

L.B.: Nu am avut probleme, niciodată nu au existat probleme să nu o putem rezolva sau să fim într-un impas să rupem firma sau chestii de genul acesta, nu, nu niciodată.

R.: Ce sfaturi aţi da cuiva care și-ar deschide acum o firmă, nu neapărat în domeniul dumneavoastră?

D.B: Orice firmă, pentru orice şi în orice domeniu se doreşte, trebuie să se  facă în condiții de maximă seriozitate. Mai ales dacă lucrează cu clienţii, dar nici nu contează cu cine lucrează, în orice domeniu trebuie să fii serios în ceea ce faci. Noi şi cu cealaltă firmă, de dinainte, când ne-am ocupat de carmangerie, eram renumiţi în zona Câmpia Turzii – Turda cu mititei, cu calitatea produselor ş.a.m.d. Deci seriozitate şi multă muncă. Eu, de exemplu vin dimineaţa la birou, la ora 7 sunt la birou şi se întâmplă să fiu seara la ora 7 – 8 tot la birou.

Implicare multă în afacere, dacă nu te implici în afacere nu faci absolut nimic, trebuie să te implici cu seriozitate, calitate, să pui suflet, să faci sacrificii .

R. Cum vă împăcaţi familiile cu programul acesta?

L.B.: S-au obişnuit, ne ajută şi ele, ne şi înţeleg .

R.: Planuri de viitor pentru firma dumneavoastră?

D.B.: În momentul de faţă am aplicat pe măsura 312 şi am semnat contractul de finanţare pe 200.000 de euro, urmând să realizăm la Urca, fiindcă 312 se referă la mediul rural, o hală de 700 de mp în care vom duce o linie pentru tablă cutată şi tablă de acoperiş. Acesta este planul de viitor, adică în viitorul cel mai apropiat pentru că deja suntem cu documentaţia într-o formă avansată. Mai încercăm să dăm câteva locuri de muncă unor cetăţeni din Câmpia Turzii, din zonă. Vor fi angajate șapte persoane în acel punct de lucru.

Şi mai avem un plan, dar aşteptăm, noi am aplicat şi pe minimis am avut punctaj maxim dar din păcate o neînţelegere, nu ştiu ce, ne-au dat respingere şi acum plângerea noastră e pe la minister şi o analizează respectivii. Tot pe domeniul acesta, tot în fier.  Pe producţie, achiziţionarea unui utilaj de fabricare a plasei sudate.

R.  Deci încercaţi să vă diversificaţi activitatea fără să renunţaţi la cea cu care aţi pornit.

Da, da, fiindcă aşa cum spun toate studiile o firmă urcă, are o perioadă de plafon pe urmă coboară, asta e menirea tuturor firmelor, au viață...

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh