29
Vi, Mar
19 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

interviu-radu-hanga-4Reporter: Aş dori să începem interviul nostru cu cele mai proaspete informaţii pe care le aveţi referitoare la combinatul social despre care s-a vorbit atât de mult. Unii nu credeau că este un proiect viabil, că în sfârşit unii dintre cei care şi-au pierdut locurile de muncă de la Mechel îşi vor găsi acolo un adăpost financiar, ca să spun aşa.

R. H.:: Informaţiile de ultimă oră, de care dispun, le am de la domnul director de la AJOFM Cluj, Daniel Don, informaţiile spun că au fost recrutaţi într-o primă tranşă 80 de lucrători, care vor fi instruiţi pentru partea de textile. Aceşti oameni vor fi trimişi zilele acestea la Oradea, unde vor fi introduşi, să zic eu, calificaţi dacă vreţi, în activitatea specifică de execuţie de clăpari, şoşoni, pentru  partea textilă a acestor produse. Sunt produse pretenţioase, sunt produse sensibile şi cer îndemânări şi deprinderi, să zic eu, atent pregătite.


interviu-radu-hanga-1Din câte ştiu, utilajele au fost, tot în zilele acestea, comandate atât în străinătate cât şi din ţară, spaţiul, care este la Solaris, între Câmpia Turzii şi Turda, a fost închiriat, deci, practic, s-a dat lumină verde concret la începerea activităţii.

Mai urmează o etapă de recrutare sau de selecţie, nu pot să vă spun chiar exact, nu am toate detaliile, a lucrătorilor care vor fi utilizaţi pentru producţia de mase plastice, componentele de mase plastice, e vorba de prese de injecţie şi aşa mai departe, şi părţile metalice ale clăparilor.

Deci am putea să spunem că activitatea este practic pe un drum bun, pe o cale ireversibilă şi probabil, hai să nu zic eu chiar ianuarie, dar în orice caz, într-o scurtă perioadă, se vor aduce utilajele şi se va începe activitatea de producţie şi de probe tehnologice.

Este un succes, eu am avut încredere în proiectul acesta, deşi unii au fost total sceptici. Este dreptul fiecăruia să aibă încredere sau să fie sceptic, până la urmă viaţa arată cine are dreptate şi cine nu.

R. Pentru a rămâne în acelaşi domeniu foarte fierbinte pentru locuitorii oraşului dumneavoastră, acela al posibilelor noi locuri de muncă, îmi spuneaţi, într-o discuţie, dacă îmi aduc bine aminte primăvara aceasta, despre acel contract cu Reif care spuneaţi dumneavoastră că îi obligă pe cei de la Reif să creeze un anumit număr de locuri de muncă. În ce stadiu vă aflaţi cu negocierile cu cei de acolo?

R. H.: Păi, să începem cu începutul... Noi am examinat contractul. De ce l-am examinat? Pentru că, în criza de locuri de muncă generată de concedierile de la Mechel, care într-un an de zile a dat afară aproape 2000 de oameni, a apărut nevoia disperată de a găsi alternative la locurile de muncă pentru persoanele disponibilizate. Una dintre resursele de locuri de muncă normal era zona industrială Reif, celor de acolo li s-a vândut un teren cu obiectivul şi cu destinaţia de a se construi infrastructura şi a atrage investitorii. Am observat că în oferta Reif era prevăzut ca o clauză, pentru că oferta a devenit parte integrantă din contract, o clauză şi anume că ei vor crea, într-un interval de 5 sau 6 ani, un număr de  1536 de locuri de muncă. Ei bine, plecând de la obligaţia asumată şi anume de a crea 1536 de locuri de muncă, noi i-am somat, i-am atenţionat că ar fi cazul să-şi ducă la îndeplinire această clauză şi noi considerăm  contractul ca nefiind încheiat, nedus la bun sfârşit din moment ce nu s-a realizat această obligaţie. Bineînţeles că au apărut discuţii între noi şi Reif şi ei au invocat, iar eu nu spun că nu e adevărat, că ei au încheiat contractul în 2006, în 2006-2007 a fost perioada aceea de bum imobiliar, aruncai cu banii în toate direcţiile, toată lumea nu mai ştia ce să facă cu banii, credit cu buletinul, credit fără girant ş.a.m.d, ţineţi minte, a fost un adevărat festival al banilor, după aceea, în 2008, a intervenit o contracţie a pieţei capitalurilor, a apărut o lipsă de bani care, bineînţeles că s-a repercutat şi asupra investiţiilor din zona industrială. Acum, eu sunt de acord, dar contractul e contract şi eu nu sunt acela să am dreptul să modific contractul şi nu cred că am nici dreptul că mă fac că nu văd obligaţiile asumate, ca atare nu i-am contrazis pe cei de la Reif, n-am spus că nu e greu, că nu e complicat, dar obligaţia asumată rămâne obligaţie asumată.

interviu-radu-hanga-2Eu urmăresc interesul oraşului şi nu am cerut, de fapt, decât să se onoreze obligaţiile contractuale.

R.: Referitor la acel contract cu cei de la Reif, până la urmă acela va fi dus la îndeplinire, dacă vor ei, sau îi veţi obliga prin instanţă, la o adică?

R. H.: Sunt anumite prevederi pe care nu aş vrea să le discut în detaliu acum, ce se întâmplă dacă nu realizezi contractul fără discuţie, întocmai şi la timp, adică dacă nu realizezi toţi parametrii contractuali. După părerea noastră ei sunt într-o situaţie de neîndeplinire a contractului, e posibil să ajungem în instanţă.

Deocamdată, că veni vorba să vă spun şi să vă explic şi problemele apărute ca urmare a solicitării unei gazete locale să-i furnizăm, să-i punem la dispoziţie contractul. Nu l-am dat pentru un motiv simplu. Într-o şedinţă de consiliu din anul 2007, e adevărat, după ce s-a semnat contractul, s-a încheiat o convenţie între Consiliul Local şi Reif prin care era prevăzută confidenţialitatea contractului. Noi neavând informaţii, pentru că eu am studiat contractul nu m-am uitat la toate documentele colaterale, am fost atenţionaţi de către Reif: „ – Domnilor, nu daţi contractul publicităţii, că avem dreptul să vă cerem daune!”. Ei, ca să nu ne jucăm de-a daunele, am zis, nu vă putem pune la dispoziţie contractul. Atunci gazeta respectivă ne-a acţionat în instanţă, noi am zis, „ – Dom’le, nici o problemă dacă se obţine o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care să facem contractul public, îl facem fără nici o reţinere, dar nu vrem să ne asumăm riscul plăţii unor daune.” Dacă este o sentinţă definitivă şi irevocabilă aplicăm sentinţa pentru că neaplicarea sentinţei la rândul ei este cauză penală. Deocamdată sentinţa este dată de prima instanţă, se va face recurs, se va judeca recursul, deci, în momentul în care sentinţa devine definitivă şi irevocabilă, vom pune contractul pe masă,devine document public, nu avem nici o reţinere în domeniul acesta.

R.: Să mergem mai departe cu activităţile culturale pregătite pentru această lună care urmează, luna sărbătorilor, a cadourilor, ea începe cu Ziua Naţională dar ştiu că înainte aţi mai programat un concert. Eu vreau să vă întreb, în general, despre aceste evenimente pe care le pregătiţi în luna decembrie dar şi pe finalul lunii noiembrie.

R. H.: Acestea se înscriu într-un cadru mai larg, noi am şi declarat anul 2013 ca anul istoriei locale. Acest demers a însemnat anumite activităţi de natură social-culturală şi, de ce să nu spun, are în vedere, oarecum, şi componenta psihologică a populaţiei. Oraşul o duce greu şi a atunci încercăm să mai atenuăm impactul necazurilor pe care soarta ni le-a rezervat acum prin închiderea sau reducerea aproape de „zero” a Industriei Sârmei. Este o tragedie pe plan local şi chiar şi o ruşine şi atunci, în cadrul anului istoriei locale am publicat un calendar, aţi văzut, cu imagini din oraş, încercăm cât de cât să ţinem moralul ridicat, am dezvoltat activităţi cultural-sportive compensatorii. Vom avea, în data de 28 noiembrie, un simpozion, 95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”, în care vor fi nişte prelegeri  şi se va lansa o carte, “Câmpia Turzii şi Marea Unire – Noi vrem să ne unim cu ţara”, aceasta este denumirea acestei cărţulii, în care se rememorează evenimentele petrecute la 1 decembrie 1918, evenimente care au o importanţă deosebită pentru cei care gândesc româneşte. După acest simpozion, urmează în data de 30 un spectacol, un recital de muzică clasică „De la Mozart la contemporani”. Este un concert de muzică instrumentală susţinut de interpreţi de primă mână, toţi patru, Gabriel Croitoru şi Nicuşor Silaghi, la vioară, Marius Suorăşan, la violă, şi Vasile Jucan, la violoncel, toţi aceşti interpreţi sunt profesori universitari doctori la Conservatorul din Cluj. Domnul Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară „Guarneri del Gesu” (Catedrala), care a aparţinut maestrului George Enescu, deci încercăm să facem un eveniment de înaltă ţinută pentru segmentul de populaţie amator de muzică cultă.

interviu-radu-hanga-3În data de 1 decembrie va fi, la ora 17:00, un spectacol în sala de spectacole a Palatului Cultural, un spectacol folcloric care se intitulează “Inima României bate şi la Câmpia Turzii” cu participarea unor solişti cum este Ionuţ Fulea, Mirela Mănescu,  orchestra “Doina Arieşului” condusă de Nelu Gabor, ansamblurile Ardeleana şi Mugurelul, ansambluri de dansuri populare locale binecunoscute. La 18:30 va fi retragere cu torţe în acompaniamentul fanfarei locale „Promenada”. La 18:40 un foc de artificii şi la 18:50 va fi aprinderea iluminatului ornamental în parcul oraşului. Aţi văzut că acolo am şi înlocuit corpurile de iluminat, am montat nişte corpuri de iluminat, cred eu, frumoase, va fi o treabă frumoasă. Tot în data de 1 Decembrie va fi sărbătorită şi Ziua Naţională a României, la ora 15:00 vor fi depuneri de coroane şi, la monumentul lui Mihai Viteazul, la ora 15:30, din nou, depuneri de coroane. Mai sunt şi alte activităţi, n-am să le enumăr eu chiar pe toate, dar asta va fi în data de 28, 30 noiembrie şi 1decembrie.

Pe data de 3 decembrie, pentru că este luna cadourilor, ne îndreptăm atenţia spre copii cu dizabilităţi, vrem să le aducem o mică bucurie, un semn de căldură sufletească şi va fi o împărţire de cadouri pentru copiii cu astfel de probleme. În 6 decembrie nu-i uităm pe bătrânii noştri. Va fi o ceremonie ocazionată de „Nunta de aur”. Toţi cei care au împlinit 50 de ani de trai împreună, au răzbit 50 de ani, sunt 52 de familii inventariate, vor primi felicitări din partea noastră, urări de viaţă lungă şi o mică atenţie.

Pe parcursul lunii vor mai fi, activităţile sunt în curs de programare la detaliu, data, ora, va mai fi, spre exemplu, un concert de colinde al corurilor din biserici, vom primi colindători la Primărie, aşa cum facem în fiecare an, mai sunt activităţi în pregătire pentru zilele de Crăciun şi sărbătorim şi trecerea de la anul 2013 la 2014 printr-un foc de artificii.

Cam astea sunt, este încă o lună de zile până acolo, nu sunt în detaliu chiar toate aranjate, dar vom reproduce ce am făcut şi anul trecut, nu inventăm mare lucru, ce am făcut bine, repetăm.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh