28
Joi, Mar
19 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Reporter: Domnule Papiu, mai întâi felicitări pentru concursul câștigat și pentru titlul de campioni naționali cucerit la ultima ediție a Campionatului Thumbnail imageNațional de pescuit la crap organizat de Federația Română de Pescuit Sportiv, împreună cu Radu Bănete.

Lucian Papiu: Mulțumesc mult!

R: Haideți să o luăm oarecum pe ocolite și să vorbim despre această federație la care clubul dvs. a hotărât să adere.

LP: Federația Română de Pescuit Sportiv este constituită din 13 cluburi care au identitate sportivă, ceea ce înseamnă cu suntem sportivi cu același statut ca și cei din oricare alt sport, fotbal, handbal, etc. Avem același statut ca și ei. S-a înființat ca și alternativă a A.G.V.P.S. care înseamnă Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, care însă nu are identitate sportivă și a fost recunoscută de Ministerul tineretului și Sportului ca unica federație de pescuit sportiv din România.

Deci A.G.V.P.S. a pierdut un proces definitiv și irevocabil cu Federația Română de Pescuit Sportiv, ceea ce  înseamnă că toți pescarii sportivi sunt ai federației, cel puțin teoretic... Încă nu sunt toate lucrurile puse la punct, din punct de vedere legal și organizatoric, întrucât, fiind o situație cu totul nouă, nu știu nici cei de la minister ce ar trebui să facă.

Schimbarea decisă de hotărârea definitivă a Înaltei curți de Casație și Justiție a fost transmisă și Federației internaționale de Pescuit Sportiv care a răspuns că în acest an va reprezenta România tot A.G.V.P.S. însă campionatul organizat de această asociație nu se mai numește Campionat Național, nemaiavând dreptul.

R: În ce an a aderat la federația Română de Pescuit Sportiv Crap Club Potaissa?

LP: Noi am aderat anul trecut la Federația Română de Pescuit Sportiv întrucât abia anul trecut am obținut Certificatul de Identitate Sportivă, după doi ani de așteptare.

R: Cred că a sosit momentul să vorbim puțin și despre acest club, cum și când s-a înființat el, cu ce obiective?

Clubul s-a înființat în 2010, din dorința de a promova pescuitul sportiv, așa cum am scris și pe site-ul nostru. Încercăm să promovăm pescuitul sportiv, nu pe acela de dus pește acasă, chiar dacă mai duci câte un pește, pe ceilalți îi eliberezi, nu îi omori pe toți iar când mai mergi la pescuit nu mai prinzi nimic, că nu mai ai de unde. Din păcate la noi în țară pescuitul distructiv este foarte frecvent. Încă, având în vedere că noi am pescuit foarte mul și peste hotare avem o altă viziune asupra pescuitului și referitor la ce ar trebui să facem pentru a fi ca țările civilizate.

R: Cine a fondat clubul?

Eu am fondat acest clu, împreună cu soția și fiul meu. Nu avem decât 12 membri pentru că majoritatea pescarilor spun „dacă venim la voi unde pescuim?” iar noi nu avem o bază sportivă, un lac al nostru. Ar fi trebuit Primăria Turda să ne ajute să facem o bază sportivă dar nu a fost interesată. Din puterile noastre financiare nu ave cum.

R: La ce concursuri ați participat în acești șase ani de la înființare?

Eu personal am participat la 11 ediții a Cupei Europene de Boilies, iar cu echipa actuală la mai puține, pentru că nu este foarte ușor să-ți faci o echipă de pescuit formată din 3 membri. E desul de dificil să formei o echipă în care cei trei membri să se înțeleagă și să ajungă la același numitor. Am mai fost la SBS Cup în Ungaria, la Cupa Ucrainei, tot în Ungaria. În România participăm, în general, la Doripesco, acela fiind singurul lac din Transilvania care se pretează la organizarea unor concursuri de pescuit. Mergem acolo la concursurile organizate de Tata Nițu, el fiind considerat părintele pescarilor. Cam acestea ar fi pentru că la  multe competiții, participarea este contra cost, iar noi nu prea avem bani, ne descurcăm cu niște sponsorizări de ici, de colo.

R: Poate ați putea fi ajutați cu bani de la bugetul local, asemeni altor cluburi...

Până acum nu s-a întâmplat, dar acum am putea solicita și în baza altor legi decât Legea nr. 350. Cum li se dau bani fotbaliștilor și handbaliștilor ni s-ar putea aloca și nouă niște fonduri, pentru a mai putea legitima sportivi, nu numai la pescuitul la crap pentru că există pescuitul staționar, pescuitul la feeder, pescuitul pentru juniori, femei. La juniori avem doi, niciunul nu este din oraș, o să avem legitimați unul de 8 ani iar altul de 14, la feeder avem din oraș și mai așteptăm și alții să se înscrie iar la staționar nu avem încă niciun membru. Chiar dacă sunt pescari în oraș, poate nu au curajul sau, nu știu, nu doresc să participe, le este frică...

R: Dar clubul este deschis primirii de noi membri...

Sigur, clubul nostru este deschis tot timpul primirii de noi membri, care să aibă o conduită sportivă, morală, întrucât se semnează un contract între club și sportiv în care se specifică toate acestea, pentru a nu face imaginea clubului de râs, întrucât avem o imagine foarte bună atât în țară, cât și în afară.

R: Să vorbim acum despre ultima competiție, câștigat de echipa Lucian Papiu – Radu Bănete.

A fost prima noastră participare la acest campionat național, din cauza faptului că anii trecuți nu aveam certificatul de identitate sportivă. Nu am participat cu lotThumbnail image complet, ceea ce ar fi însemnat trei echipe, doi oficiali și două rezerve, pentru că nu am avut timpul necesar. Am participat cu două echipe, una formată din mine și Radu Bănete, iar cealaltă formată din colegii noștri de la Oradea, Bottyan Alexandru și Felix Olteanu. Am tras la sorți printre ultimii, eu am tras nr. 1 iar colegul meu nr. 3. AM nimerit standul nr. 18, nu îmi spunea nimic pentru că nu am mai pescuit niciodată pe acea baltă, era cu totul nouă pentru noi. Ei au tras standul 16. „Cunoscătorii” de pe la București ne-au spus că nu este un loc bun de pescuit pe acel lac, noi l-am luat ca atare, că e bun, că e rău, noi ne facem treaba la fel. Am dat cu markerul, am găsit ceva pe acolo, avem nadă bună, avem încredere în ea. Am momit pe la 86-90 de metri de mal, acolo am găsit noi o mică diferență de nivel, am făcut un singur pat de nadă, cu grund și cu semințe, cu boiliesuri în grund și am dat și cu boiliesuri deasupra. Având în vedere că acolo lacul avea o lățime de 161 m, noi am estimat că peștii circulă pe partea cealaltă, așa că am încercat să îi atragem spre patul nostru de nadă, ceea ce am și reușit.  După primul cântar, seara, eram pe locul doi, după cântarul doi, de a doua zi dimineața, eram în față cu vreo 50 de kg. Eram la conducere de la început, am prins tot mai bine dar, pentru că există un dar, spre sfârșitul competiției, fără să ne dăm seama – cum am aflat după finalizarea concursului – oficialii bălții au crescut apa cu vreo douăzeci de cm. Noi nu am fost atenți la nivelul apei și au început să prindă alți băiești, din spate, care la început nu prindeau foarte bine. Au venit tare din urmă iar în dimineața ultimei zile de concurs, ei erau mai sus decât noi. Noi aveam 466,10 kg iar ei aveau 466,45 kg.

Noi dimineața nu prea aveam trăsături, cei mai mulți pești i-am prins după amiaza. Eram cam supărați dimineața pentru că îi vedeam pe ceilalți că au prins șase pești, noi nu am prins nimic. Acum norocul, șansa... Am nădit la ora 9, pentru că numai atunci era voie să nădim, și am început să prindem și noi. Am prins 6 pești iar ultimul, al șaptelea, cu trei minute înainte de final, a fost unul de 13,75 kg, cu care „am pus capac” și am rămas pe locul întâi al competiției.

R:  Colegii din cealaltă echipă cum s-au descurcat?Thumbnail image

La început au pornit mai greu, dar apoi au prins și ei. Ne-au mai întrebat și pe noi la ce prindem, având în vedere că suntem colegi le-am spus. Strategia și șmecheriile ni le spunem unii altora, ne sfătuim, așa că și ei au ajuns pe un onorant loc trei.

R: Spuneați de momeala pe care o preferați, că aveți mare încredere în ea. Cu ce ați pescuit?

Am pescuit la boiliesuri și la plastice. Boiliesurile sunt făcute la Cluj de prietenul nostru Ciprian Dudilă iar grundurile sunt făcute de noi, după o rețetă  proprie, cu ingrediente pe care le primim de la fabrica din Ungaria Beta Mix, care ne și sponsorizează cu nadă. Pe toate le și comercializăm prin magazinul nostru, atât produse ale firmei care ne sponsorizează, cât și nadă care ne rămâne de la concursuri. Există mulți pescari care s-au învățat cu nada noastră, știu că prind pește cu ea.

Este foarte importantă calitatea grundurilor cu care pescuiești.

R: Ce competiții mai aveți în program, în acest an?

În 11 septembrie vom participa la Maconka, Ungaria, la partea a doua a European Boilie Cup 2016.

Thumbnail imageR: Oricum, anul viitor mă gândesc că veți participa in nou la naționalele de pescuit la crap.

Cu siguranță, mergem să ne apărăm titlul. Anul viitor va fi o participare pe loturi, ceea ce înseamnă că vom avea calificări pe zona de nord-vest, urmate de o semifinală și o finală. Nu cred că nu vom ieși din calificări, sper să câștigăm din nou campionatul național.

R: Mulțumesc pentru amabilitate și mult succes în continuare.

Și eu vă mulțumesc!

 

*fotografiile au fost preluate de pe pagina de facebook a Crap Club Potaissa. (https://www.facebook.com/crapclub.potaissa?hc_ref=NEWSFEED)

În cuprinsul interviului s-a făcut referire la Magazin pescari: http://magazinpescari.ro/

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh