21
Sam, Apr
32 New Articles

Politic
Typography

Nicolae Rațiu, fiul mai mic al lui Ion Rațiu, a ținut un scurt discurs la dezvelirea unei plăci comemorative de către PNȚCD Turda, la sediul acestui partid. Nicolae Rațiu a vorbit în limba engleză, având în vedere că erau mulți invitați și din afara țării, iar fratele său, Indrei, a tradus în limba română. Discursul, pe cât de elocvent, pe atât de important pentru toți cei care l-au apreciat pe marele om politic Ion Rațiu, a relevat aspecte importante  din activitatea politică a acestuia. Pe de o parte, Nicolae Rațiu a dezvăluit care au fost scopurile tatălui său atunci când s-a repatriat în anul 1990, imediat după doborârea dictatorului Ceaușescu, iar pe de altă parte le-a transmis membrilor PNȚCD ce l-ar face pe Ion Rațiu cel mai fericit.

Iată mai jos ce a rostit Nicolae Rațiu cu ocazia evenimentului dedicat tatălui său: „Noi, familia, Rațiu, suntem onorați și bucuroși să vedem că PNȚCD îl onorează pe tatăl nostru. Ion Rațiu s-a întors în țară cu două obiective. Simplu. Să fie ales ca membru al parlamentului pentru Turda și să pună bazele unui ziar. El nu s-a întors pentru a deveni președintele României. Însă, odată întors, Corneliu Coposu și alți lideri ai partidului i-au spus: „Tu trebuie să candidezi din partea partidului pentru funcția de președinte!”.

Ion Rațiu era, în secret, în contact prin intermediul scrisorilor, cu Corneliu Coposu. Se cunoșteau foarte bine, fiind foști colegi la Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Coposu era mai în vârstă cu doi ani decât Ion Rațiu, acesta din urmă glumind adeseori că poate acesta a fost motivul dificultăților apărute între ei, faptul că Corneliu Coposu avea alături de el un om atât de tânăr!

În toți anii de după 1990 în care Rațiu și Coposu au colaborat, mulți colegi de partid i-au cerut lui Ion Rațiu să îl înlocuiască pe Corneliu Coposu, în funcția de președinte al PNȚCD. Am fost martor la multe dintre aceste tentative. Răspunsul lui Ion Rațiu la toate aceste tentative de convingere a fost, același, de fiecare dată: „- Niciodată nu am să scindez PNȚCD, partidului strămoșilor mei, fondat de proprii mei predecesori!”

Chiar dacă el recunoștea greșelile care se făceau în interiorul partidului. Și, trebuie să recunoaștem cu tristețe că, după anul 2000, anul trecerii în neființă a lui Ion Rațiu, PNȚCD a fost în dificultate, dispărând, practic, de pe scena politică națională. Asta cu toate că principiile fundamentale ale acestei formațiuni politice sunt în continuare valabile și este responsabilitatea membrilor actuali din PNȚCD să reclădească partidul iar dacă veți reuși asta, nimic nu le-ar face pe tatăl meu mai fericit!”, a spus Nicolae Rațiu, provocând aplauzele celor circa 50 de persoane prezente, membri și simpatizanți PNȚCD și invitați ai familiei Rațiu la evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu.

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh