25
Joi, Apr
3 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Alin Păunel Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a „explodat” la adresa guvernului Tudose după ce județul Cluj a primit doar puțin peste 2 % din totalul fondurilor alocate. Suma de 670 de milioane de lei, alocată per total întregului județ, l-a făcut pe Tișe să răbufnească la adresa guvernului condus de Mihai Tudose într-un comunicat de presă intitulat „Clujenii, tratați din nou ca cetățeni de mâna a doua de Guvernul PSD”. Înainte de a vedea dacă are sau nu dreptate, iată, integral, ce susține Tișe: Recenta alocare de fonduri în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală a dat Guvernului P.S.D. ocazia de a-și manifesta, din nou, disprețul față de clujeni.

            Alocarea pentru județul Cluj a doar 670 de milioane de lei, adică 2,24% din totalul fondurilor, reprezintă o nouă sfidare a Clujului și a tot ceea ce el reprezintă.

Suma alocată situează județul Cluj pe locul 31 în ceea ce privește cuantumul fondurilor alocate. Asta, în condițiile în care județul nostru se situează pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește contribuția la buget!

În lipsa oricăror criterii obiective de evaluare, niciunul dintre marile proiecte ale județului, nici Aeroportul, nici centurile ocolitoare și niciun alt proiect major de dezvoltare a Clujului nu a fost considerat de guvernarea P.S.D. ca fiind suficient de important pentru a fi finanțat.

Este absolut de neconceput ca după mai bine de 27 de ani deciziile publice să fie adoptate de guvern într-o asemenea manieră discreționară și abuzivă.

Este un nou act de sabotare a județului Cluj și a proiectelor de dezvoltare ale acestuia, act pe care nu am să îl tolerez însă. Solicit public Guvernului României să ia măsurile care se impun pentru a corecta această nedreptate flagrantă făcută Clujului și să dispună alocarea de fonduri pe măsura contribuției pe care județul Cluj o are la bugetul de stat!”, susține Alin Păunel Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, aflat la al doilea mandat în care nu reușește să deschidă Centrul de Management al Deșeurilor (CMID) Cluj, astfel că localitățile județului, în frunte cu Turda, plătesc gunoiul mai scump pentru a fi transportat la sute de km distanță.

De aceea, poate tonul lui Tișe pare puțin deplasat, iar cuvintele grele nu se justifică. Chiar dacă și noi, ca toți locuitorii județului Cluj ne-am fi dorit mai mulți bani pentru zonă, în primul rând, Tișe ar trebui întrebat dacă Emil Boc, în perioada cât a fost premier, a alocat sumele în funcție de contribuția pe care județele o aveau la Bugetul de Stat. Vă spun eu, nu a făcut-o. În al doilea rând, l-aș invita pe președintele Tișe să analizeze comparativ, sumele primite de alte județe cu cea primită de Cluj.

Dar mai întâi, vă invit să citiți aici, care era situația, exact în vremea premierului Boc, pentru a vedea că „inflamare” lui Tișe nu este decât o jenantă gargară politicianistă, destinată celor mai proști dintre noi, în stilul bine-cunoscut al avocățelului de Cluj. Citiți aici, „HARTA BANILOR din România. Cât dă şi cât primeşte înapoi de la bugetul de stat judeţul tău”, publicat în martie 2012:

http://www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-9444892

Revenind la ziua de azi, dacă ne uităm la sumele primite de UAT-urile București, Ilfov, Constanța, Timiș, adică tocmai acelea care depășesc contribuția clujenilor la Bugetul de Stat, vedem următoarele valori:

București – 166.216.887,24 lei

Ilfov - 374.637.217,66 lei

Constanța - 693.091.963,97 lei

Timiș - 751.186.797,94 lei

În schimb, ca și pe vremea lui Boc, și ca întotdeauna, sumele cele mai mari merg în zone mai sărace, care au nevoie de o dezvoltare mai accelerată, pentru a reduce decalajul față de cele mai avansate. Astfel, iată ce sume au primit județe mai sărace, culminând, bineînțeles, cu Teleormanul lui Dragnea:

Suceava 928.525.098,93 lei

Tulcea 760.678.035,62 lei

Mehedinți 848.938.820,29 lei

Ialomita 813.751.086,75 lei

Vaslui 882.070.167,56 lei

Teleorman 875.598.859,25 lei

De fapt, și în Ardeal, județe aflate în urma Clujului au primit sume mai mari: Maramureș, Bistrița Năsăud, Sălaj sau Mureș.

În final, trebuie să precizăm că acestea sunt sume de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care se finanțează proiecte depuse la acest minister de Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT), nu este vorba de sume defalcate din cota de 16 % pentru echilibrarea bugetelor locale. Au fost aprobate proiectele considerate prioritare de guvern.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh