19
Vi, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Intenția administrației Matei de a aloca 500 000 RON de la bugetul local al municipiului Turda pentru lucrări de construcții și reparații la Mănăstirea Mihai Vodă a provocat reacții pro și contra. Mai mult contra. Probabil un pic mai atei decât Matei cei din Asociația T 9 au creat un apel pe Facebook, împotriva alocării acestor bani pentru finalizarea mânăstirii de la locul uciderii marelui voievod Mihai Viteazu, propunând o alternativă mai viabilă, folosirea acelor bani în folosul celor încă vii: „Să dăm Spitalului Turda cei 500.000 RON!”

Ca urmare a solicitării venite din partea mănăstirii de alocarea a unor fonduri, primarul Cristian Matei a inițiat un proiect de hotărâre care va fi suspus plenului Consiliului local Turda în ședința acestuia de joi, 31 august, de la ora 11. Proiectul stipulează alocarea a nu mai puțin decât 500 000 RON Mănăstirii Mihai Vodă care ar urma să fie finalizată până anul viitor când se sărbătorește Centenarul Marii Uniri. „În considerarea faptului că, Mănăstirea Mihai Vodă reprezintă un locaș de cult având o semnificație istorică, ecumenică, dar și turistică, fiind edificată pe locul în care a fost ucis domnitorul Mihai Viteazul – personalitate marcantă a istoriei românilor, propunem acordarea unui sprijin financiar , de la bugetul local al Municipiului Turda în vederea executării unor lucrări de reparații și construcții astfel încât lăcașul de cult care comemorează personalitatea domnitorului Mihai Viteazul să fie pus în valoare și să capete semnificația care o merită”, susține primarul Matei în expunerea de motive ce însoțește proiectul de hotărâre. „Sfințirea lăcașului de cult coincide cu aniversarea centenarului Marii Uniri eveniment cu însemnătate deosebită în istoria românilor aniversat la data de 1 decembrie 2018”, mai precizează Matei în documentul citat. 

Asociația Turda Nouă a reacționat, chemând turdenii să se manifeste împotriva alocării respectivei sume: „Turdeni, vă cerem sprijinul: cei 500.000 RON trebuie donați Spitalului, nu mănăstirii! Ca să putem face asta, avem nevoie de ajutorul vostru.

Până joi 31 august vă rugăm să postați aici pe Facebook dacă doriți ca această sumă să fie donată Spitalului Municipal Turda sau mănăstirii Mihai Vodă.
Vă rugăm să vă spuneți părerea. Dacă vă abtineți, alții vor decide în locul vostru.
Citiți acest mesaj și distribuiți-l prietenilor voștri.
Așteptăm opinia voastră, cine ar trebui să primească aceste fonduri: SPITALUL sau MĂNĂSTIREA?
Iar joi 31 august la ora 11.00, vă așteptăm să ne susțineți la Primărie, la ședința Consiliului Local. Câteva zeci de oameni în sală și – de ce nu? – câteva sute de oameni în fața Primăriei pot influența votul consilierilor locali.
Părerea noastră este că dotarea Spitalului este mai IMPORTANTĂ decât amenajarea unui parc în curtea mănăstirii. Dacă sunteți de aceeași părere, spuneți-o clar și răspicat: cei 500.000 RON să fie acordați Spitalului Municipal TURDA!”

Ne așteptăm, așadar, mâine, la o ședință furtunoasă a Consiliului local Turda. Lucrările ședinței vor fi prezidate de consilierul local PSD, Adrian Sălăgean.

Dacă plenul Consiliului local Turda va aproba alocarea acestei sume impprtante pentru finalizarea lăcașului de cult, foarte probabil că edilul turdean va primi, cu ocazia centenarului de anul viitor o înaltă distincție din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române sau, cel puțin, din partea Mitropolitului și Arhiepisopului Andrei, așa cum fostul primar Tudor Ștefănie a fost decorat cu Crucea Patriarhală, la sfințirea Bisericii de pe strada Frăgăriște, unde paroh este preotul Mișca, fostul coleg de seminar al actualului patriarh. În treacăt fie spus, Ștefănie a primit acea distincție pentru alocarea de bani publici la construirea unor lăcașuri de cult, inclusiv Mănăstirea Mihai Vodă, nu pentru că a adus bani de acasă sau a dat vreun leuț din propriul buzunar...

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh