28
Joi, Mar
19 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Deputatul PSD Cluj Cristina Burciu s-a adresat, printr-o interpelare parlamentară, ministrului Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, referitor la o problemă cu care se confruntă majoritatea administraţiilor publice locale: imposibilitatea colectării sumelor provenite din amenzile rutiere aplicate cetăţenilor străini.

„Vă supun atenției dumneavoastră o situație specială, insuficient reglementată în legislația națională și care creează dificultăți procedurale în cadrul administrațiilor publice locale, cu implicații bugetare concrete. În fapt, este vorba despre lipsa unei proceduri clare, transparente, cu instituții, termene și atribuții neechivoce, în legătură cu recuperarea silită a  sumelor provenite din amenzi contravenționale aplicate cetățenilor străini pentru diverse încălcări ale legislaţiei rutiere pe teritoriul României. Într-o perioadă de relativă proximitate,  procesele-verbale supuse  analizei, erau trimise în prealabil, Inspectoratului General al Poliţiei Rutiere, pentru a fi transmise ulterior  Poliţiei de Frontieră. Actualmente, organele constatatoare ale contravențiilor trimit spre executare procesele verbale autorităţilor  locale în raza cărora se face constatarea actului sau faptului supus dispoziţiilor legale, în măsura în care acestea nu se fac venit la bugetul de stat”, a afirmat parlamentarul social democrat, în documentul oficial trimis conducerii MFP.

Cristina Burciu a mai adăugat că, din punct de vedere al regulilor de competență materială și teritorială, două sunt actele normative care constituie  repere procedurale în acest caz: OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor și Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală. „Astfel, OG 2/2001  privind regimul juridic al contravențiilor stabileşte că procesele verbale se trimit organelor de specialitate ale unităţilor administrativ teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază sau îşi are sediul contravenientul. Codul de procedură fiscală defineşte domiciliul fiscal al persoanei fizice ca fiind adresa unde îşi are domiciliul sau locuieşte efectiv. Excepţia de la această regulă este consacrată de art. 40  alin. 1 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, potrivit căruia «În situaţia în care contribuabilul/plătitorul nu are un domiciliu fiscal cunoscut sau nu are domiciliu fiscal în România, competenţa teritorială revine organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispoziţiilor legale fiscale.»”, a argumentat deputatul PSD.

„În ceea ce privește amenzile care se fac venit la bugetul de stat stabilite în sarcina persoanelor fizice și juridice nerezidențiale, prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3775/2015 pentru aprobarea unor competențe speciale ale organului fiscal central, așa cum a fost modificat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală  nr. 581/25.01.2017, s-a stabilit că începând cu data de 17.02.2017 –Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți este organ fiscal competent în administrarea acestora. Astfel, administrarea amenzilor aplicate persoanelor fizice și juridice nerezidente, cu domiciliul sau sediul în state membre sau nemembre ale Uniunii Europene, care se fac venit la bugetul de stat, intră în competența Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți, din cadrul Direcției Generale Regionale ale Finanțelor Publice București, indiferent de raza teritorială în care se face constatarea și sancționarea contravențiilor. Printr-o analogie fireasca, ar fi necesar ca și autorităților locale să le fie pus la dispoziție un mecanism legal, similar, care să le permită declanșarea unor proceduri specifice, a căror finalitate să fie recuperarea sumelor provenite din amenzi contravenționale la bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale”, a mai explicat Cristina Burciu.

Având în vedere situația expusă, deputatul clujean a solicitat ministrului de Finanţe răspuns la următoarele întrebări: „1. Ce demersuri are în intenție Ministerul Finanțelor Publice în vederea eliminării vidului legislativ semnalat?; 2. Cum aveți în vedere rezolvarea neajunsurilor cu care se confruntă administrațiile publice locale din acest punct de vedere și, în consecință, ce sfat le dați acestor Primării pentru a intra în legalitate?”.

„Este indiscutabil că în legislația națională nu există reglementată o procedură expresă pentru recuperarea silită a  sumelor provenite din amenzi contravenționale aplicate cetățenilor străini care nu au domiciliu în România pentru diverse încălcări ale legislaţiei rutiere pe teritoriul ţării noastre. Este o situaţie cu care se confruntă administraţiile publice locale din toate localităţile urbane ale judeţului Cluj, cât şi din ţară. Am primit sesizarea din partea Primăriei municipiului Turda, şi, având în vedere caracterul general valabil al acestei probleme extrem de importante sub aspectul colectării sumelor la bugetele locale, sper ca oficialii guvernamentali să găsească o soluţie pentru a rezolva atât doleanţa autorităţilor locale, precum şi vidul legislativ astfel semnalat”, a concluzionat parlamentarul PSD Cluj.

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 25 septembrie 2017

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh