28
Joi, Mar
23 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Deputatul social democrat Cristina Burciu s-a adresat, printr-o interpelare parlamentară, ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, solicitându-i să prezinte strategia de revitalizare a obiectivelor culturale din mediul rural.

„Obiectivele culturale din zonele rurale ale României s-au transformat, după 1990, în marea lor majoritate în ruine moderne. După cum ştiţi, multe din fostele spaţii care găzduiau aşezăminte culturale au fost transformate în baruri, depozite, săli de nunţi, sau au primit orice altă destinaţie decât cea iniţială, în condiţiile în care autorităţile locale nu au mai avut fonduri pentru susţinerea lor”, a afirmat parlamentarul clujean în documentul oficial înaintat conducerii MCIN.

Cristina Burciu a subliniat că este necesar să punem cu toţii umărul la realizarea proiectului naţional de construcţie a aşezămintelor culturale din mediul rural, de la guvernanţi la autorităţile locale: „Cultura şi tradiţiile noastre strămoşeşti sunt pe cale de dispariţie în multe localităţi din zona rurală, unul dintre motive fiind dispariţia acestor cămine culturale”.

În cuprinsul interpelării, deputatul PSD l-a întrebat pe ministrul Culturii în ce stadiu este Programul naţional de reabilitare, modernizare şi dotare a aşezămintelor culturale, din mediul rural şi mic urban, și, de asemenea, care este situaţia căminelor culturale şi a celorlalte obiective culturale din zona rurală a judeţului Cluj.

„Zestrea obiceiurilor şi tradiţiilor satului românesc poate fi promovată cu succes în spaţiul cultural european. Pentru realizarea acestui deziderat, satele noastre au nevoie de locaţii amenajate pentru desfăşurarea activităţilor culturale, pentru revitalizarea portului şi jocului popular, pentru menţinerea în viaţă a meşteşugurilor tradiţionale. Astfel de aşezăminte culturale nu sunt un lux, ci o necesitate, care ar putea contribui nu numai la revitalizarea socială şi culturală a localităţilor din zona rurală, ci şi a turismului românesc”, a concluzionat Cristina Burciu.

 

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 29 decembrie 2017

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh