29
Vi, Mar
17 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

In calitate de consilier local, in numele partidului pe care îl reprezint in Consiliu Local Campia Turzii, Partidul Miscarea Populara, am inițiat proiectul de hotarare privind susținerea  ,,Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România”, act de manifestare simbolică în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri 1918-2018. Este un semn de prețuire pentru dorința de Unire manifestată de cele peste 100 de localități moldovene prin declarațiile de unire adoptate de consiliile locale ale acestora, un act curajos plin de încărcătură istorică ce reprezintă temelia viitorului nostru comun. Consider că, instituția Consiliului Local Campia Turzii prin reprezentanții săi, indiferent de opțiunea politică, trebuie să declare susținerea Unirii Republicii Moldova cu România, printr-o Declarație de Unire, celebrând astfel anul Centenarului.

 

In continuare, textul „Declaratiei de Unire”:

În numele locuitorilor localității noastre, prin puterea dreptului istoric și a dreptului de neam pe baza principiului ca ,,noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna” consfințit în Declarația de Unire de la 27 martie 1918,  localitatea Câmpia Turzii susține înfrățirea imediată cu localitățile din Republica Moldova, care în mod deschis și asumat și-au exprimat sau își vor exprima dorința de unire cu patria-mamă, România.

Facem această unire de suflet acum, ca reparație morală pentru suferințele îndurate de înaintașii noștri, smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice și o așezăm ca piatră de temelie în viitorul copiilor noștri.

Facem unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi, pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor demn, în libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut.

Condamnăm Pactul Ribbentrop-Molotov, încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă la 23 august 1939, pact care a dus la anexarea Basarabiei de către URSS, la arestări și execuții publice, la deportări în masă, la înfometare și la deznaționalizare, pact ale cărui efecte sunt răni vii și în ziua de astăzi.

Solicităm Parlamentelor Republicii Moldova și României să emită o declarație comună privind reîntregirea țării și a neamului  românesc după care să elaboreze și să aprobe în regim de urgență un pachet de legi privind  Reunirea Basarabiei cu România.

Dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut și toți români vor trăi uniți între granițele României zidite de înaintașii noștri, consfințite prin actul Unirii de la 1918.

Prin prezenta declarație de unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu frații noștri români de pretutindeni Centenarul Unirii 1918 - 20l8 și ne declarăm adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc.

 

Adrian MISCHIAN – consilier local

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh