19
Vi, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Preambul

În ultimele luni, „mărul discordiei” – Băsescu o fi știut el de ce a pus un măr ca sigla Partidului Mișcarea Populară – dintre cele două formațiuni politice este reprezentat de activitatea de la Clubul de fotbal Sticla Arieșul Turda, finanțată exclusiv de la bugetul local. Din materialele de mai jos vă puteți face o idee exactă asupra dimensiunilor rupturii cauzate de fotbal:

PMP Turda cere PUBLIC demisia lui Octavian Gicu Tothăzan – președintele clubului de fotbal ACS STICLA ARIEȘUL TURDA!

 

Scandalul de la ACS Sticla Arieșul Turda continuă. Încă un antrenor, Artur Podar, cel care a calificat echipa în Liga a III-a, îl arată cu degetul tot pe Gicu Tothăzan!

 

Ultimul atac!

În această dimineață, PMP Turda a remis presei locale un comunicat de presă intitulat: „Dacă aleșii nu au acces la documente privind cheltuielile din banul public, de ce-ar avea cetățenii încredere că totul e corect?!”, în care explică unde a ajuns meciul cu conducerea „ACS Sticla Arieșul Turda”:

 

„În data de 13 septembrie 2018, grupul consilierilor locali ai PMP Turda a depus o adresă către executivul Primăriei Turda, în care solicitam prezentarea unor documente financiar-contabile ale clubului de fotbal Sticla Arieșul Turda, în urma unor discuții și acuzații apărute în spațiul public.

Demersul nostru viza ideea de transparență și corectitudine, pentru că cetățenii au dreptul să fie lămuriți, atât timp cât finanțarea clubului se realizează din bani publici, având la bază prevederile art. 51 alin. 2 din Legea 215/2001, a administrației publice locale (actualizată), care prevede:

”Primarul este obligat ca, prin intermediul secretarului si al aparatului de specialitate, sa puna la dispozitie consilierilor locali, la cererea acestora, in termen de cel mult 10 zile lucratoare, informatiile necesare in vederea indeplinirii mandatului”.

Fiind vorba despre un contract de finanțare publică, precum și modul de derulare și de cheltuire a banului public, considerăm că aceasta este o informație necesară pentru a ne îndeplini mandatul, în ceea ce privește analiza modului de desfășurare a acestui contract.

Din nefericire, am constatat cu surprindere că deși a trecut mai bine de o lună și jumătate (adică, un termen de vreo 5 ori mai mare decât cel prevăzut de legislație, în cazul consilierilor locali), executivul Primăriei încă nu ne-a pus la dispoziție informațiile solicitate!

Iar în acest caz, ne întrebăm firesc: dacă în fața mandatului unor aleși locali, îndreptățiți de lege să solicite astfel de informații, executivul nu manifestă transparența necesară, să ne închipuim ce s-ar fi întâmplat dacă o astfel de solicitare ar fi venit din partea unui cetățean oarecare, care avea și el dreptul să le solicite?!

Există ceva de ascuns?! Ce trebuie ascuns?! De ce nu există transparență în gestionarea activității financiare a clubului de fotbal Sticla Arieșul Turda, având în vedere că este finanțat din banul public?! În aceste condiții, de unde putem ști dacă activitatea se desfășoară normal sau dacă nu cumva trebuie luate unele măsuri, în urma unei analize care se poate face pe datele care ar trebui prezentate?! Scopul nu este eficientizarea activității, ci doar finanțarea unei ”găuri negre” (termen pe deplin justificat, în condițiile în care se ascund aceste date, cu atâta înverșunare)?!

Precizăm că grupul consilierilor PMP nu este împotriva finanțării activității sportive, dar considerăm că ea se poate face pe principii corecte, într-o relație corectă și cu transparență față de cetățean, așa cum este normal atunci când e vorba de cheltuirea banului public.

Atașăm prezentului comunicat de presă și adresa transmisă și înregistrată la Primăria Turda”, se arată în comunicatul citat.

 

Datele problemei

Documentul comportă cel puțin câteva discuții, dacă este să analizăm situația politică în care a fost emis comunicatul.

Mai întâi, câteva informații. PMP Turda care a obținut trei locuri de consilier local) a semnat un protocol post-electoral cu PSD (care are șapte consilieri locali, incluzându-l și pe viceprimarul Lucian Nemeș), acceptând să formeze, în jurul partidului primarului Cristian Matei, majoritatea politică din Consiliul local Turda, alături de cei trei consilieri locali ALDE, de cei doi ai UDMR și PRM-istul Doru Anca. Bineînțeles că protocolul, nedat publicității, le-a adus celor din PMP o seamă de avantaje, pe care le-ar putea pierde dacă ar „întoarce armele”.

 

PMP se dă la urs, fără botă, și îi arată pisica

Una dintre problemele ajunse în discuție este faptul că, dacă la început, PMP s-a războit, doar tangențial, cu Adrian Sălăgean, consilierul PSD care a fost numit de Consiliul local (și care îl sprijină pe președintele Gicu Tothăzan), bineînțeles, la dorința primarului Cristian Matei, în urma acestui comunicat ei îl atacă pe șeful coaliției aflate la putere, nimeni altul decât primarul PSD. Cu alte cuvinte, PMP „se dă la urs, fără botă”, dacă este să socotim faptul că, o ipotetică ieșire a celor trei reprezentanți ai mărului, ar face ca PSD să dețină în continuare majoritatea simplă, alături de ALDE, UDMR și PRM. Desigur, coaliția ar avea de făcut față unui neajuns, acela apărut în cazul unor hotărâri pentru care este necesar votul a două-treimi dintre membrii Consiliului local.

Probabil, însă, că PMP Turda și-au făcut niște calcule și sunt gata să ia niște decizii, iar comunicatul de presă de astăzi nu este altceva decât un gest de „arătare a pisicii” către primarul Matei. Șeful PSD trebuie să ia, acum, anumite decizii prin care să transmită un mesaj clar, pentru ca politicienii din Consiliul local să conștientizeze ce fel de lider este.

 

Mega-lacune de administrație și legislație

Viitorul imediat ne va arăta următoarele mișcări ale politicienilor implicați. Cert este că PMP, dacă stă în umbra PSD, la viitoarele alegeri nu va avea nici cea mai mică șansă. De aceea, probabil, președintele Adrian Nap s-a decis să iasă în „luminile rampei”.

Dacă reducem discuția efectiv la solicitarea PMP Turda de furnizare a unor informații – ceea ce ar însemna să ne băgăm capul în țărână, ca struțul – vedem că politicienii din această formațiune politică nu numai că nu au experiență, dar le lipsesc cunoștințe elementare de drept administrativ, adică exact domeniul lor de activitate, ca aleși locali. Așa cum au arătat în comunicat, au atașat solicitarea depusă la Primăria Turda, deși modul agramat în care este redactată este surprinzător, când ne gândim că între cei trei consilieri locali PMP se află și un profesor, ba chiar și un jurist, nu doar un agent imobiliar. Am publicat-o și noi, în facsimilul alăturat.

După cum puteți observa, ei se adresează Primăriei Turda, care este o entitate fără personalitate juridică, în loc să se adreseze Municipiului Turda, prin primarul Cristian Matei. Astfel că, din acest punct de vedere, nu este mirare că edilul-șef nu-și bate capul să le răspundă. O mai mare putere ar fi avut demersul pemepiștilor dacă ar fi depus o cerere în baza legii nr. 544, însă și acolo ar fi întâmpinat greutăți. Asta pentru că ei solicită contractele individuale de muncă ale angajaților Asociației Sticla Arieșul Turda, însă accesul la aceste informații nu este public: „Informaţiile cu privire la datele personale, potrivit legii (Legea nr.677/2001, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.790 din 12 decembrie 2001 se referă la protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date)”.

În plus, este evident faptul că cei trei consilieri PMP nu înțeleg relațiile juridice și economice dintre Municipiul Turda și respectiva asociație sportivă. Lucru rușinos, cu atât mai mult cu cât Adrian Nap, liderul PMP Turda, este reprezentantul Consiliului local Turda în cadrul asocierii cu AHC Potaissa Turda. A văzut vreun contract individual de muncă din cadrul acelei asociații? Ar fi un lucru foarte grav.

Concluzie

Politica băgării în seamă, dusă de politicienii fără vocație, nu a dus, niciodată, nicăieri. Este nevoie de muncă, studiu și prevederi legislative pentru a obține informații de la autoritățile publice, chiar dacă semnatarii solicitării despre care am discutat sunt aleși locali. V-o spune un ziarist care a intentat zeci de procese în instanță Primăriei Turda și altor autorități publice!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh