26
Vi, Apr
2 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 „Medicul VASILE GRUMAZ este noul președinte al Organizației ALDE TURDA, fiind votat în unanimitate în ședința Biroului Teritorial al Filialei ALDE CLUJ,  din data de 8 noiembrie 2018”, ne anunțau cei conduși de controversata Steluța-Gustica Cătăniciu (n-avem nici o vină pentru cacofonie), liderul ALDE Cluj, una dintre apropiatele președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Condamnare definitivă, fără niciun efect! Ca-n România, nicăieri

De ce controversată? Facem o mică paranteză, deviind puțin de la subiectul acestui material, pentru ca cititorii noștri să aibă o privire de ansamblu. Controversată cel puțin pentru că Agenția Națională pentru integritate (ANI) a constatat că în 2009, în calitate de consilier local, aceasta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă întrucât, în calitate de consilier local a participat la adoptarea unei hotărâri privind o societate cu care a avut raporturi juridice, în calitate de avocat. Cătăniciu a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Cluj, dar instanța i-a respins contestația în decembrie 2013. Doi ani mai târziu, în noiembrie 2015, și Înalta Curte i-a respins definitiv recursul, menținând decizia Agenției de Integritate. „Drept urmare, vreme de 3 ani, până în noiembrie 2018, Steluța Cătăniciu nu mai are voie să ocupe nicio funcție publică, aleasă sau numită”, spuneau deciziile Înaltei Curți. Ceea ce nu a  împiedicat-o deloc pe politicianul clujean să-și continue activitatea, ea fiind aleasă deputat, pe listele ALDE Cluj în 2016 (și să devină unul dintre cei mai mari adversari ai DNA, Codruței Koveși sau procurorului general Augustin Lazăr, remarcându-se în lupta pentru promovarea noilor legi în justiție), în dauna turdeanului nostru, Mircea Irimie, căruia nu i s-a mai dat șansa unui al doilea mandat de deputat, refuzându-i-se prima poziție pe liste, practic singura eligibilă, ceea ce a dus la plecarea fostului viceprimar și deputat turdean, din partidul al cărei filială turdeană a înființat-o și finanțat-o.

 

Președintele ALDE Turda, votat în ALDE CLUJ? What!?

 

Paranteza fiind închisă, să analizăm paragraful cu italice, din comunicatul de presă primit de la ALDE Cluj. Vasile Grumaz este noul președinte ALDE Turda „fiind votat în unanimitate în ședința Biroului Teritorial al Filialei ALDE CLUJ”. Poftim? Dar ce, Cristian Matei este președintele PSD Turda după ce a fost votat la Cluj? Sau la București? Sau aiurea? Nicolae Giurgiu este președintele PNL Turda, fiind ales de PNL Cluj? etc.

Această afirmație spune multe. Spune, în primul rând, că ALDE Turda este o filială extrem de slăbită, deși la alegerile din 2016, președintele Ovidiu Micu a reușit să conducă formațiunea la obținerea a trei mandate de consilieri locali, peste UDMR sau PRM, la egalitate cu PMP Turda (despre care am arătat, nu o dată, că, în opinia noastră, cele trei mandate de aleși locali au fost primite pe spatele candidatului Asociației T9, Andrei Suciu). Atât de slabă încât să nu poată organiza alegeri locale după ce, în urmă cu circa două luni, Ovidiu Micu și-a anunțat, doar verbal, demisia din funcția de președinte. Păi oricât de slabă ar fi fost organizația, să presupunem că ar mai fi fost formată din doar cinci membri (Ovidiu Micu, Adrian Sărmășan, Adrian Moldovan - toți trei fiind actuali consilieri locali ALDE -, Sorin Săveanu și Vasile Grumaz – asupra acestora din urmă o să revenim, amănunțit, cu altă ocazie), tot s-ar fi putut organiza alegeri la ALDE Turda. De ce nu s-a făcut acest lucru? Pentru că Săveanu și Grumaz, marii câștigători ai alegerilor de la ALDE Cluj, nu s-ar fi putut baza pe votul celor trei consilieri locali, astfel că nu ar fi putut pune „laba” pe ALDE Turda.

 

ALDE Cluj s-ar putea numi Alianța Liberalilor Democraților și Fanarioților Europa, de la Cluj

 

A fost nevoie ca ALDE Cluj să-l impună pe noul președinte Vasile Grumaz, asemeni fanarioților de odinioară, impuși de Înalta Poartă. Este cineva care consideră alegerea lui Grumaz democratică? Sau, măcar, statutară? Nici noi! Parcă știind prin ce au strălucit fanarioții în istoria românilor, ALDE Cluj mai precizează în comunicatul citat, despre Vasile Grumaz, evident: „Experiența politică și profesională pe care acesta a dobândit-o va ajuta la formarea unei echipe puternice, care să susțină proiecte de interes pentru comunitatea locală, la nivel județean și național. Sănătatea, mediul, cultura și învățământul, precum și dezvoltarea industriei și a mediului de afaceri local sunt direcții prioritare pe care noua echipă de conducere a Organizației ALDE TURDA intenționează să le aducă în fața cetățenilor prin proiecte, inițiative și dezbateri publice”, transmite Biroul de presă ALDE Cluj. Te și doare capul, parcă Ion Iliescu sau Tudorel Toader au scris aceste rânduri!

 

De  ce și-a dat demisia președintele Ovidiu Micu 

Din spusele sale, pentru că nu se mai regăsea în faptele ALDE, pentru că rezultatele activităților sale și victoria din 2016 când a scos 3 consilieri nu au fost răsplătite. Mai mult, protocolul dintre PSD Cluj și ALDE Cluj care stabilea susținerea PSD Turda pentru ca Micu să fie ales viceprimar nu a fost respectat niciodată.

În opinia noastră, el era președinte de partid, fapt ce incumba niște costuri, fără să-i aducă beneficii sau satisfacții.

Vasile Grumaz, noul președinte, și Sorin Săveanu, coechipierul său, sunt oameni potenți, cu bani suficienți pentru a finanța o filială de mărimea ALDE Turda, mai ales dacă o să consideră că-și pot „scoate” investiția. Ceea ce ar duce la o activitate mai prezentă în viața politică a localității, în vederea atragerii de noi membri și de convingere a electoratului.

 

Experiența politică a lui Grumaz

 

Vasile Grumaz a obținut, probabil, cea mai mare experiență politică atunci când a fost candidatul PNL, de fapt a Întregului USL (PSD+PNL), la alegerile parlamentare din 2012, nu mult după prima sa apariție în politică. Atunci când, deși a câștigat alegerile în Colegiul 8 Camera Deputaţilor, a fost sacrificat de mai marii USL de la județ. Iată rezultatele de la acele alegeri în colegiul Turda:
1. Vasile Grumaz (USL) – 45,74 la sută – 8.545 voturi
2. Mircea Irimie (ARD) – 23,48 la sută – 4.387 voturi
3. Lucian Nemeş (PPDD) – 19,39 la sută – 3.622 voturi
4. Andras Balogh (UDMR) – 6,65 la sută – 1.243 voturi
5. Dan Zmolea (PRM) – 2,43 la sută – 455 voturi

Cu toate că Grumaz a obținut aproape dublul numărului de voturi primite de candidatul ARD (membru PD-L Turda), Mircea Irimie este cel care a ajuns deputat în urma alegerilor din 9 decembrie 2012 în Colegiul nr. 8 Turda, la redistribuire, obţinând 23 la sută din voturi. Acesta se clasase pe locul doi în colegiu, după candidatul USL, Vasile Grumaz, însă legea electorală de atunci a permis USL să îndrepte un număr de voturi din cele obținute de Grumaz, pe lista acelei uniuni, bineînțeles, spre candidații altor colegii din județ, care au ajuns deputați în Parlamentul României.

Învins, mai degrabă sacrificat, în decembrie 2012, Grumaz nu a rămas însă, cu buza umflată: el a primit postul de director (manager) al Spitalului municipal Turda, funcție pe care a deținut-o până în octombrie 2016. Despre activitatea de manager al Spitalului municipal Turda, pacienții acestei instituții din perioada 2013-2016 pot să se pronunțe...

Pentru că în politică nu există supărare și ranchiună (sic!) Mircea Irimie și Vasile Grumaz au ajuns să fie membrii aceleiași formațiuni politice, cu un an înaintea alegerilor locale din 2016, când Partidul Conservator (președinte Mircea Irimie) a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator, al  lui Sorin Săveanu și Ovidiu Micu. Dacă Irimie, ajuns la cuțite cu fidela lui Tăriceanu, Steluța-Gustica Cătăniciu, a plecat în partidul lui Ponta, Săveanu și Grumaz, ambițioși și puși pe ascensiuni politice, cum îi știm, au pândit primul moment propice pentru revenirea în prim planul politicii turdene.

 

Experiența lui Săveanu, incomensurabil mai mare, se măsoară în aproape trei decenii

 

Deși a stat multă vreme, în ultima perioadă, nu pe tușă ci în umbră, Sorin Săveanu este un politician a cărui experiență este de respectat. Cine nu o va face, o va simți pe propria piele!

Ambii au avut multe de câștigat de pe urma activității politice și speră să mai aibă și în continuare. Să trecem, ca beneficii, în dreptul lui Săveanu doar funcțiile de director general al ISCT, de viceprimar al municipiului Turda, de director general al Companiei de Apă Turda, de unde a plecat cu bani mulți, director tehnic Salina Turda, membru al unor Consilii de Administrație ale unor societăți de stat sau de director al Punctului de lucru Turda al SC Electrica Distribuție Transilvania Nord SA, de unde s-a pensionat în condiții extrem de avantajoase  - o să revenim și asupra acestui subiect.  

Iar în dreptul lui Vasile Grumaz punem funcția de director al Spitalului Turda. Ambii vizează funcții politice sau de manageriat ale unor instituții. Sursele noastre spun că Sorin Săveanu își dorește, nu de azi, funcția de primar al municipiului Turda iar Vasile Grumaz ar viza o funcție de parlamentar, după care a tânjit și altădată.

 

Cât de important este ALDE?

 

Amplitudinea partidului Gusticăi Cătăniciu se poate vedea din pozele alăturate, preluate de pe pagina de Facebook a ALDE Cluj. Sub 20 de oameni din ALDE Cluj l-au ales președinte pe Vasile Grumaz, în absența președintelui demisionar de la Turda, Ovidiu Micu. Cred că atâți oameni ar fi putut fi adunați și de ALDE Turda pentru alegerea, statutară, legală și democratică a președintelui filialei din orașul de pe Arieș.

Grumaz este, așadar, de-acum, omologul lui Avram Gal de la Câmpia Turzii, care este, pe de altă parte, șeful turdenilor, ocupând funcția de vicepreședinte ALDE Cluj. Ba mai mult, experiența ne spune că nu ar fi exclus ca numirea lui Grumaz în fruntea ALDE Turda să îl aibă ca artizan mijlocitor pe abilul și avutul Avram Gal, cel care i-a                 „corupt” și pe Ioan Moldovan și Mircea Irimie de la PP DD și, respectiv, PD-L, la Partidul Conservator, pe vremea când încă era un apropiat al lui Voiculescu. Acum, dacă este să ne luăm după gurile rele din politică, Avram Gal este căzut în dizgrația lui Felix, pe care l-ar fi trădat când fondatorul Grupului Antena a avut probleme cu justiția.

Pe plan național, ultimele sondaje situează partidul lui Tăriceanu la un surprinzător 15%, în capitală, la egalitate, practic, cu PNL! Vezi aici: SONDAJ CURS - PSD domină Capitala. Bătălie mare între PNL și ALDE pentru locul 2. Galop de sănătate pentru Pro România (sic!)

 

„Ghimpele” Sărmășan

 

 

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu consilierii locali ALDE. Cel puțin unul este pasibil de retragerea sprijinului politic, Adrian Sărmășan, apropiat al lui Mircea Irimie, rămas ca un „ghimpe în coasta lui Cătăniciu”, despre care cei de la județ rețin că a fost răsplătit de PSD Turda cu o funcție importantă la CAA Turda pentru a sprijini toate proiectele primarului Cristian Matei și ale PSD. Fapt care îi deranjează pe „electronii” politici ce orbitează în jurul Steluței. Pentru ilustrarea poziției lui Adrian Sărmășan în cadrul ALDE Cluj, preluăm câteva rânduri, din care răzbate ca un profund ecou sictirul publicistic al fostului consilier local PNL, Ciprian Rigman, în prezent demisionar. Cităm de pe pagina de Facebook a PNL Turda, fără a prelua și considerațiile de natură personală și afirmațiile false ale autorului: „Adrian Sărmășan (...) angajat, în toamna anului 2016, în funcția de șef serviciu administrativ la Compania de Apă Arieș, societate cu capital public (...). El este Adrian Sărmășan, consilier local ALDE.

Sărmășan este cunoscut în ALDE Turda ca fiind un apropiat al proaspătului secretar de stat Mircea Irimie, din partida PC a lui Daniel Constantin, spre deosebire de ceilalți doi consilieri locali ALDE Turda, Ovidiu Micu și Adrian Moldovan, care trec drept oamenii deputatului Steluța Cătăniciu, din partida PLR a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Firesc, până în acest moment, Sărmășan s-a dovedit a fi un aliat extrem de fidel al PSD Turda, el votând, cot la cot cu consilierii PSD (ca o prelungire a acestora), toate proiectele propuse de primarul Cristian Matei, intervențiile sale amintind de cifra 0, spre deosebire de colegul său Ovidiu Micu, mult mai activ în intervenții, propuneri și amendamente legislative, chiar dacă, în ultimul timp, încearcă o mare pasiune pentru un anumit semafor stradal”.

O eventuală retragere a sprijinului politic pentru Sărmășan, nu va aduce cine știe ce câștig politic noii conduceri ALDE Turda, timpul pentru realizarea demersului și finalizarea lui fiind destul de scurt până la viitoarele alegeri. Și mai trebuie să te uiți și la oamenii de pe lista ALDE care urmează, ca supleanți, celor trei consilieri locali ALDE în funcție.

 

 

Concluzie

 

Faptul că Grumaz a devenit președintele ALDE ar trebui să fie benefic, la fel ca aportul pe care abilul Săveanu îl poate aduce respectivei formațiuni politice sau celor cu care aceasta se va alia. Chiar dacă, deocamdată, Vasile Grumaz nu poate fi privit ca un președinte validat de membrii filialei sale, el poate să se legitimeze după întărirea organizației, condiție sine qua non pentru orice succes în alegerile ce stau să vină.

Încet, încet, fronturile politice se reașează, în vederea marilor bătălii electorale ce debutează încă de anul viitor. Iată că ALDE Turda se întărește, prin aportul mai pregnant al lui Vasile Grumaz și Sorin Săveanu, în curând vom afla vești, cu siguranță de la Mircea Irimie și al său Pro România. USR-ul lui Emil Turdean, alături de T 9 și Ro 100, se așează pentru a-și tranșa o felie cât mai mare din electorat, iar PUR-ul lui Voiculescu se reactivează după ieșirea acestuia din pușcărie. PNL Turda pare să fi pierdut din membri și prim planul din politica locală, pus la colț de un PSD care și-a mărit considerabil numărul după victoria electorală din 2016. Dealtfel, acesta din urmă are o mașinărie de vot greu de înfruntat, după ce și-a impus oamenii în posturile cheie din oraș, dar și în funcții sau locuri de muncă plătite regește, la instituțiile publice și la societățile subordonate Municipiului Turda. Ceea ce face ca lupta politică să se ascută în perioada următoare, premisele pentru apariția unor noi bătălii epice pentru puterea din al doilea oraș al județului fiind întrunite.

Electorii nu au decât să se bucure. O mai mare varietate de partide împarte, într-un sistem democratic incipient, ca al nostru, puterea în mai multe feliuțe, mai greu de stăpânit, mai greu de asuprit. Cât mai mulți candidați, cât mai multe partide angrenate în campaniile electorale, întăresc democrația, tot așa cum alegerea primarului din două tururi de scrutin măresc legitimitatea celui care va câștiga, mărind, totodată, reprezentativitatea acestuia. Lucruri care nu înseamnă, însă, nimic, în absența unei majorități care să-l susțină.

 

Sursa primelor doua foto este pagina de Facebook a ALDE Cluj

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh