Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

USR Plus și PMP, „lei” pe Facebook, „cățeluși” în Consiliul local și în comunitate

 

Am observat atacurile dezlănțuite de pe rețelele de socializare, la adresa persoanelor propuse pentru a fi membri ai Consiliului de Administrare de la Societatea Salina Turda și, respectiv, Domeniul Public Turda, ale căror numiri în funcție se află pe ordinea de zi a ședinței de joi, 28 ianuarie, a Consiliului local Turda.

Atât PMP Turda, cât și Alianța USR-Plus Turda, plus organul media asociat acestora de ani buni, contestă pe Facebook legitimitatea persoanelor propuse pentru a ocupa funcțiile respective, deși acestea au trecut printr-un proces de selecție legal, cel puțin până la dovada contrarie.

În același mod au fost numiți cei care formează în prezent Consiliul de Administrație al societății Salina Turda S.A., așa cum site-ul oficial al societății informează:

  1. Apahidean Dorin – președinte – CV Apahidean Dorin
  2. Corpodean Dorel – membru – CV Corpodean Dorel
  3. Morar Andreea Veronica – membru – CV Morar Andreea Veronica
  4. Popescu Adrian Liviu – membru – CV Popescu Adrian Liviu
  5. Săvan Ilie Ioan – membru – CV Savan Ilie Ioan
  6. Szekely Istvan – membru – CV Szekely Istvan
  7. Filip Dragoș Mihai – membru CV Filip Dragos Mihai

Reprezentantul Adunării Generale a Acţionarilor: Pîrlea Daniela

Conducerea executiva: Codreanu Monica Dorina – Director General  interimar- CV Codreanu Monica Dorina.

Întrebarea care se pune este de ce opoziția preferă să „fluiere” de pe margine, în loc să încerce să se implice în atingerea dezideratelor ei? De ce reprezentanții acestor partide nu s-au înscris în competiția pentru posturile de membri ai CA-urilor de la societăților subordonate Municipiului Turda? Nu au oameni mai competenți sau cel puțin care să se ridice la nivelul celor trecuți prin selecția firmei specializate în resurse umane? Anunțul de selecție este și acum publicat pe site-ul societății respective: https://www.salinaturda.eu/wp-content/uploads/2020/10/Anunt-selectie-CA-SALINA-TURDA-2020.pdf . Iar aici este anunțul similar de la DPT: http://domeniulpublicturda.ro/wp-content/uploads/2020/10/Anun%C8%9B-selec%C8%9Bie-CA-Domeniul-Public-Turda-2020-7-posturi.pdf.

Ce este legal și ce este ilegal, nu stabilește nici opoziția, nici puterea, nici noi. Există instituții abilitate.

 

Au pierdut alegerile, dar nu-și acceptă înfângerea. Vor la putere, dar turdenii le-au refuzat-o!

 

Procesul electoral al alegerilor locale este cel care trasează distribuția puterii, din patru în patru ani, iar cei care formează majoritatea, au controlul asupra tot ceea ce înseamnă Municipiul Turda. Asta pentru că, indiferent de actele decise de Consiliile de Administrație ale societăților subordonate, periodic, acestea trebuie aprobate sau sancționate de Consiliul local. Ori acest for este dominat de majoritatea PNL-UDMR, cu 12 membri, în timp ce opoziția are doar nouă, câte trei pentru USR Plus- PSD-PMP. Unde mai pui că PMP a obținut al treilea loc doar la redistribuire, ca și partidul maghiarilor?!

Să nu uităm că electoratul turdean a preferat să voteze, în majoritate copleșitoare, Partidul Național liberal, al cărui președinte este primarul Cristian Matei, în pofida acuzelor aduse de PMP și USR Plus, după trecerea acestuia împreună cu mare parte din echipa sa de la PSD. Același electorat a votat PNL, în ciuda atacurilor virulente al partidelor menționate, chiar cu atacuri la persoana primarului aflat de acum la al doilea mandat, inclusiv la adresa familiei sale. Atacuri care, dacă este să judecăm după rezultatul alegerilor, mai mult au degustat, decât să provoace daune de imagine, reale, lui Cristian Matei. În antiteză, PNL Turda și Cristian Matei nu au atacat pe nimeni, alegând să facă o campanie constructivă, făr atacuri și fără, măcar, să reăspundă la atacurie furibunde ale adversarilor politici. Și au câștigat!pnl usr plus pmp

Astfel că, dominarea politică a societății turdene în general, pentru următorii patru ani, de către PNL Turda apare firească, normală, hotărâtă în mod democratic.

Faptul că atacurile continuă, din partea PMP și USR Plus, la un nivel destul de jos, prin rețelele de socializare, unde poți să debitezi oricâte prostii, fără prea mult control sau posibilități de contrare din partea adversarilor politici, arată că opoziția nu își acceptă înfrângerea și încearcă, prin orice mijloace, să bage „bețe în roate” celor aflați la putere. Aceasta în condițiile în care, în cadrul forului deliberativ de la nivel local, administrativ, nu pot face nimic câtă vreme sunt minoritari.

Sigur că îndârjirea și frustrarea opoziției vine tocmai din faptul că este ținută în afara oricăror decizii importante la nivel local de către aparatul lui Cristian Matei, care a reușit să convingă turdenii, la alegerile din septembrie 2020, nu numai să îi acorde un al doilea mandat, dar să voteze lista propusă de PNL la Consiliul local încât să îi asigure majoritatea, ceea ce îi dă puterea să își impună proiectele și să continue munca din primii patru ani de mandat, apreciată, evident, de turdenii care s-au prezentat la vot. Prin comparație, dacă în toată țara PNL este aliatul sau, cel puțin în bune relații cu USR Plus și PMP, la Turda un „mariaj” politic între partidul primarului Matei și aceste formațiuni politice a devenit imposibile în urma atacurilor incalificabile din campania electorală, dar și de după aceea.

Dar cei din opoziție se comportă ca și cum Matei ar trebui să le dea lor puterea pe care turdenii le-au refuzat-o! Nu, mai mult sau mai puțin stimați politicieni, puterea politică nu se cedează, într-o democrație, nu se transmite, ci se câștigă prin alegeri. 

În lipsa unor acțiuni de substanță, a propunerii unor proiecte constructive în acești patru ani, USR Plus și PMP, ori PSD din Turda, rezultatul electoral din 2024 va continua cele întâmplate în 2020, adică obținerea a mai puține voturi, ca sancțiune pentru modul în care aleșii locali s-au făcut utili comunității, sau nu.

 

Acum arată cu degetul, dar în situații similare au tăcut „mâlc”

 

Practic, însă, se repetă istoria din mandatul 2016 când consilierii locali PNL de atunci încercau să blocheze orice proiect al lui Cristian Matei și majorității PSD-UDMR-PRM-ALDE-PMP de atunci. Doar că acum rolul liberalilor din mandatul 2026-2020 este jucat de PMP-USR Plus și chiar PSD, uneori. Același comportament din partea opoziției, cu părăsirea ședințelor de Consiliu local, în semn de protest la te miri ce. Aceleași încercări politicianiste de a obține simpatia turdenilor prin propuneri ilegale de scutiri de impozite, acordări de gratuități sau de măriri a unor burse la un nivel care să pună în dificultate pe primar și puterea formată în jurul său, care să nu își poată îndeplini promisiunile făcute electoratului și, astfel, opoziția să aibă de câștigat.

Reîntorcându-ne la propunerile pentru Consiliile de Administrație contestate de cei din opoziție care, repet, au pierdut alegerile și nu au niciun cuvânt de spus în deciziile luate de Consiliul local Turda, aceștia vorbesc doar de apropiați ai familiei Matei sau persoane care s-au manifestat laudativ la adresa primarului. Mai corect, dacă doreau să conteste capacitățile de manageri sau administratori ai unor obiective economice importante din subordinea Municipiului Turda ar fi trebuit să prezinte rezultatele economico-financiare ale societăților private conduse de cei propuși în CA-uri. Dacă firmele acestora merg prost, acesta este un argument, dar dacă nu, înseamnă cu pot ocupa funcțiile pentru care s-au înscris la selecție.

Este contestat, spre exemplu, Dorel Corpodean, dar acesta a fost membru al Consiliilor de Administrație și în urmă cu ani, când puterea politică era deținută de alte partide. La fel și Cornel Olteanu, care a ajuns în CA de la DPT și pe vremea primarului Ștefănie, ca membru al PP DD. Iar Lucian Varo este fost viceprimar, de la același partid.

Iar să emiți judecăți de valoare cum că aceștia sunt administratori mediocri este doar încă o jignire care se adaugă celorlalte, multe, cu care cei care privesc la struguri conchizând că sunt acri, au inundat Facebook-ul și internetul. Oricum, administratorii străluciți se înscriu la consurs la societăți care au indemnizații mai substanțiale, la alt nivel.

În fine, unii dintre cei care contestă acum pe toți cei care nu sunt de partea lor sau nu au opinii similare, când Ștefănie punea ilegal membri în Consiliul de Administrație la Salina Turda, ei erau colegi de partid cu acesta, în PNL, și/sau angajați ai aparatului condus de același fost primar. Și tăceau! Probabil sperând că le va veni vremea să ajungă la funcțiile bine plătite.

Din păcate pentru ei, mai au de așteptat cel puțin până în 2024.