28
Joi, Mar
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat joi, 16 noiembrie 2017, lucrările de retehnologizare a Staţiei Electrice de Transformare 220/110/20 kV Câmpia Turzii (judeţul Cluj), după o investiţie de circa 42 de milioane de lei, din fonduri proprii. Lucrările au fost demarate în anul 2014 şi au constat în retehnologizarea completă a staţiei, incluzând echipamente primare şi secundare, sistemul SCADA, teleconducerea de la Dispecerul Energetic Naţional şi Teritorial, montarea unui autotransformator 220/110 kV şi montarea celui de al doilea transformator 110/20 kV. Staţia retehnologizată a fost pusă în funcţiune la 26 octombrie 2017.

 

Sunt onorată să mă aflu la inaugurarea unui proiect care are drept scop creşterea gradului de siguranţă în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor. Staţia electrică de transformare de la Câmpia Turzii este un nod de tranzit de putere major între zonele Cluj, Alba şi Mureș, rolul acesteia fiind unul foarte important pentru siguranţa în alimentare cu energie electrică a zonei de nord a Transilvaniei. Prin retehnologizarea acestei staţii se asigură condiţiile de exploatare cerute de actualele standarde internaţionale, precum şi se menţin la un nivel rezonabil cheltuielile de exploatare, fiind înlocuite echipamente uzate moral şi fizic. Este important de spus că în ţara noastră, producţia de energie electrică este concentrată în zona de sud, în vreme ce consumul este la fel de mare şi în zona de sud, dar şi în zona de nord. De aceea, una dintre priorităţile majore ale Transelectrica este închiderea inelului de 400 kV, proiect necesar pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional şi care, totodată, va minimiza pierderile din reţeaua de transport al energiei electrice. Pentru următorii doi ani, Transelectrica are un plan de investiţii ambiţios, totalizând circa 1,4 miliarde de lei, iar una dintre preocupările noastre majore este retehnologizarea şi modernizarea staţiilor electrice de transformare”, a declarat Corina Popescu, Director General Executiv al Transelectrica.

 

După ceremonia de inaugurare, a avut loc o vizită în staţia de transformare, în cadrul căreia au fost prezentate echipamentele retehnologizate şi importanţa acestora în funcţionarea staţiei.

 

Festivităţile au avut loc în prezenţa Secretarului de Stat din Ministerul Economiei Petre Iulian Nicolescu, a prefectului judeţului Cluj, domnul Ioan Aurel Cherecheş, a primarului municipiului Câmpia Turzii, domnul Dorin Nicolae Lojigan. Din conducerii CNTEE Transelectrica SA, au participat: Preşedintelui Directoratului Transelectrica, doamna Corina Popescu, domnul Florin Tătaru, membru al Directoratului, doamna Claudia Anastase, directorul Sucursalei de Transport Cluj. De asemenea, la inaugurare au fost prezenţi reprezentanţi ai contractorilor care au executat lucrările.

Staţia 110/20 kV Câmpia Turzii a fost pusă în funcţiune în anul 1954 pentru alimentarea ISCT, a oraşului Câmpia Turzii şi a zonei Turda şi Câmpia Turzii. Staţia de 220 kV a fost pusă în funcţiune în anul 1978, fiind o staţie de conexiuni importantă pentru zonele Cluj, Alba şi Mureş. Din staţia 220 kV se alimentau cuptoarele electrice de la ISCT, neexistând o unitate de transformare între tensiunile de 220 şi 110 kV.

 

Procesul de retehnoloizare a început în anul 2014, iar lucrările au fost executate de asocierea de firme Energobit, Siemens, Retrasib şi ELM Cluj. Proiectarea a fost atribuită, prin licitaţie publică, firmei Romproiect Electro cu subproiectanţii: MPS Electric Design şi KadCons, documentaţiile fiind finalizate în anul 2011.

Transelectrica este operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

 

 

Biroul Reprezentare, Relaţii Publice şi Relaţii Mass-Media

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh