19
Vi, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 După patru ani de luptă, procesul intentat de către Asociația R.E.A.D.C. împotriva A.N.S.V.S.A. s-a întors la Curtea de Apel Cluj, în urma deciziei Curții Constituționale, nr. 23/23.01.2018, care a declarat neconstituționale prevederile art. 134 din OUG 155/2001 și, în consecință, vaccinul antirabic se efectuează gratuit și obligatoriu, independent de microcipare. În data de 3 octombrie 2018, la Curtea de Apel, am obținut înlăturarea obligației de plată a costurilor legate de identificare și înregistrarea în R.E.C.S a tuturor proprietarilor de câini, prin anularea art. 7, alin 2, 10, din Ordinul nr. 1/2014 al A.N.S.V.S.A.

Art. 7: Obligațiile proprietarilor:

(2) Proprietarii de câini cu vârsta mai mare de 90 de zile la data intrării în vigoare a prezentelor norme au obligația de a identifica și înregistra animalele în R.E.C.S. până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spații publice a acestora.

(10) Proprietarii câinilor au obligația să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea și înregistrarea în RECS, a serviciilor prestate de către unitățile medicale veterinare de asistență sau de clinicile veterinare universitare.

Curtea de Apel Cluj a sesizat că A.N.S.V.S.A. a ignorat decizia CCR 23/23.01.2018 și a rămas în pasivitate, fără să întocmească nici un proiect pentru punerea în acord a Ordinului cu dispozițiile Curții Constituționale.

Curtea de Apel Cluj a statuat că „nu există nici un criteriu în raport pe care se stabilesc tarifele și onorariile, o limită minimă/maximă”, deoarece aceste tarife au fost la liberă negociere.

Cetățenii au obținut gratuitățile următoare:

înlăturarea obligației de plată a costurilor legate de identificare și înregistrarea în R.E.C.S a tuturor proprietarilor de câini.

-vaccinul antirabic gratuit, fără condiționarea microcipării în prealabil.

Medicii veterinari au obținut:

Medicii veterinari concesionari pot încasa contravaloarea manoperei plătite de la buget pentru aplicarea vaccinului antirabic, sume care de peste patru ani au adus un prejudiciu la nivel de țară de cca 84 milioane de euro, rămași în fondul A.N.S.V.S.A., nefiind returnați guvernului (vom lupta pentru recuperarea acestei sume pentru toți medicii veterinari concesionari).

Rămân atunci două întrebari:

  • Cine va suporta costurile pentru identificarea și înregistrarea în R.E.C.S. (plătesc

medicii veterinari din cotizații sau conducerea C.M.V. care a aprobat și parandărăt încasat)?

2 - De ce directorii D.S.V.S.A. și câteva mii de medici veterinari concesionari prejudiciați de bani, nu au reclamat la DG – SANTE & OLAF – UE sau DIICOT – DNA (probabil știau că vor fi distruși prin controale abuzive, toți fiind prinzonierii sistemului captiv)?

Statul, adica noi contribuabilii, am pierdut:

  1. Bugetul alocat A.N.S.V.S.A. pentru acțiunea de combatere a bolilor transmisile de la animal la om, ce nu s-a aplicat, iar fondurile au fost consumate intern, nereturnate la buget.
  2. prin Ministerul Sănătății: costurile la intervenție, tratament și spitalizare a peste 12.500 de cetățeni tratați anual, ca fiind suspecți de rabie (turbarea - boală mortală la om).
  3. prin bugetul local al primăriilor: banii alocați pentru adăposturi ilegale, capturarea și uciderea câinilor, circa 200 milioane euro (despre capturări „fictive” în curând).

Datorită costurilor impuse la liberă negociere, proprietarii săraci, pensionari, au abandonat animalele care le aparțineau, ceea ce a dus la capturarea și uciderea lor în adăposturi publice. O afacere de milioane de euro, controlată de aceleași personaje.

În concluzie, înmulțirea câinilor străzii și abandonul, uciderea, suferința, se datorează în mare măsură și acestei legi, norme dedicate unui grup coruptpe care de ani de zile am combătut-o și împotriva căreia vom lupta în continuare.

Dreptul românilor la siguranță și sănătate publică era de ani de zile anulat din cauza acestei legi în favoarea unui grup infracțional, care ȘANTAJA vaccinarea antirabică gratuită și obligatorie, de plata la liberă negociere a microcipării, a carnetului de sănătate și a înregistrării în R.E.C.S. – C.M.V. – S.R.L. RomPetID – registru, făcut fără licitație publică și fără transparență, la o acțiune de interes național, impusă prin Lege Organică, care nu a stabilit costuri (Legea 258/2013). Acest lucru atinge limita penalului.

A.N.S.V.S.A. este  sub controlul direct al premierului României și ambii au următoarele obligații:

- Conform Constituției, art 31.b.: „să asigure informarea corectă a cetățenilor...”

- medicii veterinari de circumscripție sanitar-veterinară din fiecare oraș, cartier, sat, comună, au obligația de a vaccina antirabic și gratuit toți câinii.

- să înscrie animalele la A.N.S.V.A, în cadrul Serviciului de Monitorizare și Notificare Boli, care este gratuit și obligatoriu pentru a fi raportat la Oficiul Internațional pentru Epizootii.

- să înscrie chiar în Registrul Agricol gratuit, după cum spunea Liviu Harbuz, din postura de președinte A.N.S.V.S.A., la întâlnirea din Brașov, de față cu diferite entități interne și internaționale: „Avem registrul nostru agricol gratuit în care inventariem toate animalele”.

Atenționăm pe președintele A.N.S.V.S.A., Geronimo Brănescu, că un eventual recurs (ceea ce nu credem că se va întâmpla), formulat de instituția pe care o conduce, este în interesul C.M.V., și va arăta faptul că directorii impuși de fostul președinte A.N.S.V.S.A., secretar de stat, consilier particular al prim ministrului V.V. Ponta, deputat de Neamț și actual vicepreședinte C.M.V., au incă o influență malefică în sistemul sanitar veterinar român.

Aceste ilegalități nu au fost făcute sub mandatul actualului președinte A.N.S.V.S.A., dar așteptăm din partea sa decizii transparente, o implicare directă în colaborarea cu societatea civilă, nu cum a fost anularea invitației făcută nouă la întâlnirea de lucru și consiliere, în anul 2017.

Menționăm că domnia sa reprezintă interesele României, atât intern cât și peste hotare, iar decizii democratice, transparente, legale, ar evita blamarea țării în Anul Centenarului și al președenției României în PE.

Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în lunga și anevoioasa luptă împotriva abuzurilor din sistemul sanitar veterinar, platiti de la bugetul finanțat de către noi, contribuabilii.

În linkul următor aveți un scurt video în care toate informațiile de mai sus se regăsesc într-un mod compactat.

https://www.readc.ro/activitati/costuri-ilegale-impuse-proprietarilor-de-caini-anulate-de-instanta

Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este cinism!

 Conducerea R.E.A.D.C.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh