Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Un complex exercițiu de salvare va avea loc luni, 13 decembrie a.c., între orele 10:00 și 16:00, pe Pârtia Mărișel, cu participarea salvamontiștilor clujeni, a unui specialist din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, a reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, a jandarmilor montani și cu sprijin aero, asigurat de un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

Scopul exercițiului, organizat de Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, este de perfecționare a colaborării între structurile cu atribuții în situații de urgență în cazurile care pot apărea pe domeniile schiabile: evacuarea persoanelor din telescaun, acordarea de prim ajutor, evacuarea de pe pârtie folosind diverse modalități (akya, snowmobil, telescaun, ratrack și elicopter).

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „E extrem de important ca toate categoriile de salvatori implicați în astfel de accidente să aibă șansa de a exersa împreună diversele tehnici de intervenție. Asta, cu atât mai mult cu cât am intrat deja în sezonul sporturilor de iarnă iar turiștii și clujenii, deopotrivă, au nevoie să știe că pot practica în siguranță aceste activități”.

În cadrul exercițiului, un scenariu aparte – al unui parapantist încurcat în linia telescaunului – va fi abordat printr-o nouă procedură salvamont, bazată pe folosirea lansatorului de coardă.

Vor fi exersate, de asemenea, toate modalitățile de colaborare între salvatorii de la sol și echipajul de elicopter, de la comunicare, semnalizare, ghidaj, până la evacuarea victimelor, având în vedere condițiile de iarnă și riscurile asociate, în principal hipotermia.

Un capitol foarte important al conlucrării interinstituționale îl va reprezenta analiza situației teoretice de blocare a telescaunului, cu necesitatea evacuării întregii linii.

Domeniul schiabil Mărișel reprezintă, la această oră, cea mai atractivă variantă de practicare a sporturilor de iarnă din Munții Apuseni. Factori precum lungimea liniei de telescaun, capacitatea mare de transport, relieful extrem de accidentat de sub linie pot solicita, în caz de blocaj, resurse foarte complexe de salvare, cu implicarea mai multor structuri cu responsabilități în situații de urgență.