18
Joi, Apr
16 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2020, altele decât cele deja mediatizate, în care au fost trimiși în judecată 17 inculpați dintre care trei au încheiat acorduri de dna recunoaștere a vinovăției, după cum urmează: 

  1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 716/VIII/3 din data de 27 octombrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, persoană fizică, pentru comiterea infracțiunilor de:

- dare de mită,

- cumpărare de influență.

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie – 20 octombrie 2020, inculpatul, față de care era dispusă măsura controlului judiciar într-un dosar penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism, ar fi promis persoanelor care-l anchetau suma de 15.000 euro, din care o parte ar fi urmat să ajungă la procuror, pentru ca în schimb să obțină soluția clasării în cauza menționată.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârşirea infracțiunilor de:

- participaţie improprie la folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- fals în înscrisuri sub semnătură, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2015, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, „Obiectivul turistic sat pescăresc tradiţional”, cei trei inculpați (proiectant, diriginte de şantier și constructor), implicați în realizarea acestuia, ar fi falsificat procesele-verbale de recepție atestând în cuprinsul lor împrejurarea neadevărată că lucrările executate corespundeau proiectului tehnic.

Ulterior, documentele respective ar fi fost depuse fără vinovăție de către funcționari din primăria Tulcea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru aprobarea cererilor de rambursare a finanțării.

Prin aceste demersuri, cei trei inculpați a fi beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare totală de 3.039.229 lei, după cum urmează: 150.660 lei către proiectant, de 81.200 lei către dirigintele de şantier și de 2.807.369 lei către constructor.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și Primăria municipiului Tulcea au comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin la doi dintre inculpați.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

       DOBOȘ IOAN și MITROI EUGEN GALUS, la data faptelor inspectorii vamali în cadrul birourilor vamale de frontieră Aeroport Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, respectiv “Otopeni” Călători, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2017, cei doi inspectori vamali, aflați în timpul serviciului, nu și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în contextul efectuării unui control și nu ar fi dispus măsura confiscării și aplicarea unei sancțiuni contravenționale destinatarilor a două colete importate din state extracomunitare, care conțineau 907 componente pentru terminale GSM (copii după mărci consacrate).

Urmare a acestor demersuri, „componentele” respective ar fi ajuns la un alt punct vamal de unde au fost predate unor persoane indicate de inculpatul Mitroi Eugen Galus, altele decât destinatarii reali.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

       DUȚU BOGDAN, la data faptelor comisar în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 19 februarie 2020, inculpatul Duțu Bogdan, în calitate de ofițer de poliție judiciară, cu gradul de comisar în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, ar fi primit, printr-un intermediar, de la o persoană (martor în cauză) suma de 450 euro, în legătură cu atribuțiile sale de serviciu.

Concret, inculpatul ar fi primit suma de bani menționată mai sus, lăsând să se înțeleagă că va desfășura cercetările într-un dosar penal în care martorul era cercetat  pentru săvârșirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în vederea dispunerii unei soluții favorabile acestuia din urmă, respectiv o soluție de clasare sau una de renunțare la urmărirea penală.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei președinte al unei asociații de fermieri, pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2014, inculpatul, în calitatea menționată mai sus,  ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) două declarații false în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 414.250 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 467.429 lei.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

       HORĂSCU ION, la data faptelor primar al comunei Prundeni, județul Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

       - abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată

       - participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor

 

NĂSTASIE ION, administrator al unei societăți comerciale înființată prin hotărârea Consiliului Local Prundeni, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul emiterii O.U.G. nr.63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare, Primăria Prundeni a disponibilizat, în cursul anului 2010, un număr de 39 de persoane (dintr-un aparat funcțional de aproximativ 70 de persoane).

Dintre acestea,  19 persoane, rude sau prieteni ai primarului Horăscu Ion, au fost angajate la scurt timp într-o societate comercială înființată anterior prin hotărârea Consiliului Local Prundeni și administrată de inculpatul Năstăsie Ion, societate ce avea ca principal obiect de activitate ”Captarea, tratarea și distribuția apei”.

Practic, inculpații ar fi acționat pentru ”salarizarea” personalului unei societăți private, cu răspundere limitată, ce nu a prestat niciodată serviciile facturate, nu a realizat venituri din alte surse și a acumulat datorii la bugetul general consolidat al statului.

Concret, în perioada 2010 - 2012, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comuniei Prundeni, județul Vâlcea, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi dispus în mod nelegal decontarea mai multor sume de bani din bugetul primăriei pe care o conducea, către societatea administrată de inculpatul Năstasie Ion, pentru lucrări și servicii care nu au fost executate în realitate, după cum urmează:

- 429.265 lei, reprezentând costul a 2.120 branșamente la rețeaua publică de apă,

- 81.000 lei, reprezentând prețul unor servicii de consultanță pentru obținerea unor autorizații sanitare și de mediu privind sistemul de canalizare, epurarea apelor uzate și colectarea deșeurilor nepericuloase,

- 66.910 lei pentru achiziționarea unei cantități de 1.356 mc nisip cuarțos necesar la construcția unui teren de sport, cu gazon sintetic. De menționat este faptul că terenul respectiv fusese deja construit de o altă firmă, iar cantitatea respectivă de nisip cuarțos putea să acopere cca. 200.000 mp de gazon sintetic.

O parte dintre facturile emise de societatea respectivă ar fi fost semnate de către inculpatul Năstasie Ion în perioada în care acesta nu mai deținea funcția de administrator, fiind revocat de Consiliul Local al comunei Prundeni la data de 31 octombrie 2012.

În cursul anului 2012, urmare a intrării în incapacitate de plată a societății respective, dar și a verificărilor demarate de către Camera de Conturi Vâlcea și Administrația Județeană a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Vâlcea, 12 dintre salariații societății administrate de inculpatul Năstăsie Ion au fost angajați în cadrul unei asociații culturale înființată în același an de Primăria Prundeni.

De data aceasta, pentru salarizarea acestor angajați, inculpatul Horăscu Ion ar fi creat un mecanism prin care suma 134.080 lei, necesară achitării drepturilor salariale, ar fi ajuns în contul asociației culturale.

Acest lucru ar fi fost posibil prin încheierea unui contract fictiv de ”prestări servicii consultanță activități culturale” încheiat de asociația culturală cu societatea administrată de inculpatul Năstăsie Ion.

Prin aceste demersuri primăria comunei Prundeni ar fi fost prejudiciată cu 577.175 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă în procesul penal.

 

În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin celor doi inculpați.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

- persoană fizică, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată,

- persoană fizică, pentru săvârşirea infracțiunii de cumpărare de influență.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de  23 mai  și 16 noiembrie 2017, unul dintre inculpați ar fi pretins de la celălalt mai multe foloase necuvenite lăsând să se creadă că are influență asupra unui funcționar public în cadrul Agenției Domeniilor Statului – Reprezentanța Iași, pe care a promis că îl va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle de serviciu, respectiv să faciliteze reconstituirea, pentru anumite persoane, a dreptului de proprietate pe care acestea le aveau asupra unor terenuri din municipiul Iași.

Concret, pentru aceste „servicii”, inculpatul ar fi pretins 10.000 euro și o cotă de 10 % dintr-o suprafața de 1,8 ha cu care o persoană urma să fie pusă în posesie și ar fi primit sume de 5.600 euro și 150 lei.

 

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține unuia dintre inculpați.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust, în cadrul mai multor scheme de sprijin sume de bani din bugetul Uniunii Europene, pentru o suprafață de teren de 3,42 ha, în care ar fi fost inclusă și o suprafață de 1 ha de teren impropriu pentru practicarea agriculturii, situat pe raza municipiului Sighetu Marmației.

În același context, inculpatul ar fi omis să notifice gestionarului fondurilor datele necesare cerute potrivit legii (împrejurarea că nu a înființat culturile promise) în legătura cu suprafața respectivă (cunoscută sub denumirea de ”La Groapa de Gunoi”).

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.157 lei sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

 

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendare, tabele centralizatoare, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Prin aceste demersuri, persoana respectivă ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 320.508 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 342.174 lei, sumă la care se adaugă accesoriile fiscale (dobânzi și penalități) potrivit Codului de Procedură Fiscală, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

 

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

În perioada 2012-2015, în contextul implementării proiectului - „Construire pensiune agroturistică…”, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit ()mai multe documente false și inexacte (dosarul de achiziție de lucrări, rapoarte de progres, etc.), prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

O parte din acele documente ar fi fost falsificate chiar de inculpată.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 151.675 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată.

 

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

 

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.

 

 

 

  1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

- persoană fizică, administrator al SC Construct Design SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

- SC Construct Design SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie - septembrie 2018, în contextul accesării unei finanțări nerambursabile privind ”Investiție inițială pentru o nouă activitate economică pe schema GBER (4.2) privind înființarea unei noi unități de producție de patiserie prin utilizarea de echipamente performante la SC CONSTRUCT DESIGN SRL”, pentru a dovedi faptul că îndeplinește condițiile de eligibilitate, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (A.F.I.R.) un extras de cont (emis la data de 23.07.2018) care atesta existența sumei de 2.999.960 USD în patrimoniul firmei pe care o administra, reprezentând cofinanțarea privată a proiectului.

Ulterior, la data de 14 septembrie 2018, inculpatul ar fi semnat cu A.F.I.R. contractul de finanțare privind proiectul sus menționat, deși suma reprezentând cofinanțarea privată a proiectului la care se referea extrasul de cont fusese restituită încă din data de 24 iulie 2018.

De menționat este faptul că banii respectivi proveneau dintr-un împrumut contractat de la un fond de investiții din străinătate pe o durată de trei zile, în schimbul unei dobânzi de 2.250 USD.

În continuare, deoarece SC Construct Design SRL nu a obținut un credit bancar necesar demarării proiectului, contractul încheiat cu A.F.I.R. a fost reziliat.

 

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,

- amendă, în cuantum de 24.000 lei.

 

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

 

Cu referire la toate dosarele menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh