28
Joi, Mar
20 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Încep să iasă la iveală abuzurile săvârșite de conducerea Societății Salina Turda, din 2014 până în aceste zile, împotriva persoanelor considerate indezirabile. Am scris de nenumărate ori despre modul în care conducerea Salinei a fost instaurată „cu ranga și flexul”, prin acte care ar fi putut fi cu ușurință considerate abuzuri, dacă ar fi ajuns vreodată ca o instanță să se aplece cu seriozitate asupra acestor acțiuni. Să amintim doar, pe scurt, că o perioadă de aproape un an, unica preocupare cu adevărat importantă a Consiliului local, condus din umbră de fostul primar Tudor Ștefănie, a fost să pună mâna prin orice mijloace pe societățile Salina și Domeniul Public Turda, societăți subordonate Municipiului Turda, considerat „vaci bune de muls” de conducerea PNL, în jurul căreia s-a creat o majoritate, încă de la începutul anului 2014. Prin nenumărate hotărâri de Consiliu local, „macaralele” liberale și acoliții lor, au impus un Consiliu de Administrație cu oamenii lor, la Societatea Salina Turda, apoi au numit-o director pe Simona Baciu, sub domnia căreia mai mulți angajați ai societății au fost dați afară sau constrânși să plece, unii pentru că erau membri sau simpatizanți PSD, alții pentru a se
face loc în organigrama societății pentru oamenii bine văzuți ai respectivei conduceri. Este de notorietate că la Salina Turda numeroase persoane care ocupă diferite posturi sunt rude între ele, ori sunt rude sau „pile” ale unor persoane care au condus sau conduc societatea turdeană.

Unul dintre cazurile de abuz semnalate de foști și actuali angajați ai Salina Turda a fost făcut de conducerea firmei, respectiv de directorul Simona Baciu, asupra electricianului Ioan Mureșan. Coincidență sau nu, lui Ioan Mureșan i-a fost desfăcut contractul de muncă la scurt timp după ce acesta, împreună cu câțiva colegi ai săi, a înființat Sindicatul Salina Turda. Un sindicat căruia directorul Simona Baciu nu i-a permis să-și stabilească sediul la adresa societății, cum este firesc. Sărim peste abuzurile împotriva acestui sindicat, peste presiunile asupra membrilor acestuia și, dincolo, peste actele de lingușeală și „susținere” din partea oamenilor conducerii.  În 27 mai 2015, ing. Mircea Craiu îi face un referat electricianului de întreținere și reparații Ioan Mureșan, iar în 10 iunie, același an, se întrunește Comisia numită pentru cercetarea disciplinară prealabilă, compusă din Sergiu Năstase – șef serviciu dezvoltare investiții-tehnic (președinte). Zamfira Sabău – consilier juridic (membru), Alexandru Biro – consilier  juridic (membru) și doi observatori: Radu Nicolae Panait – observator, fără drept de vot, ca Reprezentant al salariaților (o funcție inventată pentru ca direcțiunea să poată controla angajații, spre deosebire de sindicat, care apăra drepturile acestora) și Adrian Hărăstășan, reprezentantul sindicatului „Salina Turda” – observator. Fără drept de vot. „Sesizarea s-a făcut în legătură cu săvârșirea următoarelor fapte:

- deteriorarea, distrugerea sau sustragerea de orice bunuri din unitate, producerea de pagube sau neluarea măsurilor care să prevină producere de pagube unității sau personalului acesteia

       - folosirea materialelor și dotării unității pentru alte activități decât cele legate de obiectul sau de activitate sau executarea unor lucrări străine de interesul unității”, se arată în procesul verbal al comisiei. A fost concediat pentru că „a accesat site-uri de divertsment în timpul programului”, deși fișa postului nu îi permite să utilizeze notebook-ul respectiv, deși toți ceilalți utilizau acel dispozitiv. Ioan Mureșan a declarat că a accesat un site cu echipamente de protecția muncii, personalul salinei fiind deficitar la acest capitol. „Consider că cercetarea disciplinară a fost făcută cu exagerări, în legătură cu calitatea mea de reprezentant al sindicatului aflat în negociere la CCM, calitate pe care o dețin din luna martie 2015”, a menționat Ioan Mureșan în procesul verbal al comisiei de cercetare prealabilă. În urma cercetării, Ioan Mureșan a fost concediat, printr-o ecizei semnată de directorul Simona Baciu (Decizie nr. 118/24 iunie 2015).

Încă de atunci, Ioan Mureșan a fost asistat de Mihaela Cota Potropopescu, consilier juridic la CNS CARTEL ALFA FILIALA CLUJ, de pe pagina de Facebook a căreia am aflat de sentința definitive în cazul lui Ioan Mureșan.

Munca respectivei juriste a dat roade, chiar dacă prima instanță a respins acțiunea Sindicatului Salina Turda în numele și pentru membrul de sindicat Ioan Mureșan.

În 23 februarie 2017 însă, instanța de la Curtea de Apel Cluj dă următoarea soluție pe scurt în dosarul cu nr. 3370/117/2015** având ca apelant-reclamant SINDICATUL SALINA TURDA ÎN NUMELE ŞI PENTRU MEMBRU DE SINDICAT MUREŞAN IOAN  și SC TURDA SALINA DURGAU SA Intimat Pârât: „Admite în parte apelul declarat de reclamantul SS Turda, în numele şi pentru membrul de sindicat MI, împotriva sentinţei civile nr. 2832 din 10 octombrie 2016 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosar nr. 3370/117/2015*, pe care o schimbă în parte, în sensul că: Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul SS Turda, în numele membrului de sindicat MI, în contradictoriu cu pârâta SC TSD SA. Anulează în parte decizia nr. 118/24.06.2015 emisă de pârâta SC TSD SA. Dispune înlocuirea sancţiunii desfacerii disciplinare a contractului de muncă aplicată membrului de sindicat MI, reprezentat de sindicat, prin decizia mai sus menţionată cu sancţiunea disciplinară constând în „reducerea salariului de bază pe o durată de 3 luni, cu 10%”. Dispune reintegrarea reclamantului MI, în postul deţinut anterior emiterii deciziei de concediere şi obligarea societăţii pârâte să plătească acestuia despăgubiri egale cu salarii indexate, majorate şi reactualizate şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat ca angajat al societăţii, începând cu data de 25.06.2015 şi până la reintegrarea efectivă, cu luarea în considerare a sancţiunii disciplinare anterior menţionate. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 23.02.2017”.

Contactat telefonic, Ioan Mureșan ne-a declarat: „S-a făcut, în sfârșit, dreptate. Am fost concediat printr-un abuz al doamnei directoare, pentru că se temea de acțiunile sindicatului Salina Turda căruia i-a băgat „bețe în roate” încă de la înființare”, crede Ioan Mureșan, care a fost unul dintre persoanajele cele mai active împotriva primarului Tudor Ștefănie în campaniile electorale din 2016. Jurista de la Cartel Alfa a comentat, pe pagina de Facebook, după victoria repurtată în instanță pentru sindicalistul Ioan Mureșan: „In final....castiga dreptatea. Oricum nu accept ideea ca instantele in raport.de.probele.clare.din dosar si.circumstantele aplicarii acestei sanctiuni in realizarea interesului angajatorului de inlaturare a salariatului din unitate....nu acorda si danune morale cu consecinta sanctionarii conduitei.abuzive a angajatorului si repararii integrale a prejudiciului pt salariat”, opinează Mihaela Cota Potropopescu.

În aceste zile, Consiliul de Administrație va fi schimbat la Societatea Salina Turda. Directorul de acolo, Simona Baciu, ocupă înc funcția de manager al societății, cu o indemnizație lunară de 9 000 lei și are la dispoziție o Skoda Superb, ultimul model, achiziționată cu banii societății. Chiar dacă, iată, instanța a sancționat abuzul său împotriva salariatului Ioan Mureșan. Opinia publică așteaptă de la noii administratori clarificări asupra acțiunilor fostei conduceri ajunsă să conducă Societatea Salina Turda printr-o serie de acțiuni nelegale, asta dacă nu cumva scopul noului Consiliu de Administrație a fost doar, ca și al precedentului, de a ajunge în posturi călduțe, bine plătite și da a pune mâna pe societatea turdeană

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh