29
Vi, Mar
17 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Am solicitat primarului Tudor Ștefănie  o seamă de informații de interes public pentru a vi le putea prezenta în materialele alcătuite de mine, demers jurnalistic în care m-am lovit ca de un zid de lipsa de transparență a Primăriei municipiului Turda.

Demersurile mele în baza Legii Nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public reprezintă una dintre metodele pe care un jurnalist le poate folosi pentru a-și putea informa cititorii cu informații reale, avizate, obținute de la orice instituție care folosește bani publici. O lege pe care vă sfătuiesc pe fiecare dintre dvs. să o folosiți, solicitând instituțiilor statului și societăților care folosesc bani de la bugetul de stat ori local să vă furnizeze orice informații de interes public doriți. Este dreptul nostru, al fiecăruia dintre cetățenii acestei minunate țări aflate în derivă din cauza noastră, că nu le cerem socoteală celor care dispun de banii noștri.

Ei bine, primarul Ștefănie ascunde tot ce poate ascunde de ochii cetățeanului, și am să vă dovedesc asta printr-o serie de articole în care o să vă arăt ce informații de interes public am cerut și… ce mi s-a răspuns. Sau, mai pe scurt, ce mi s-a ascuns.

Spre comparație, vreau să vă spun, spre exemplu, că unei cereri adresate Direcției Naționale Anticorupție (D.N.A.) mi s-a răspuns Thumbnail imagetransmis în câteva minute numărul de înregistrare al cererii iar răspunsul mi-a parvenit  în două ore. De la Inspectoratul Județean de Poliție mi s-a răspuns în aceeași zi, de la Primăria Câmpia Turzii în două zile. De la Compania de Apă am primit în 6 zile, de la CNADR am primit răspuns în 7 zile, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență în 8 zile iar de la  Inspectoratul Școlar Județean în peste 10 zile sau… niciodată. Este adevărat că termenul de răspuns depinde și de complexitatea informațiilor solicitate.

De la Primăria Turda, trimiterea răspunsurilor  sunt împinse, aproape fără excepție,  la marginea termenului prevăzut de lege, de 10 zile, iar uneori nu le mai primesc niciodată sau după expirarea oricărui termen legal. Din această cauză, am formulat până în prezent 10 cereri de chemare în judecată a Primăriei Municipiului Turda, reprezentată de primarul Tudor Ștefănie, formulate în baza Legii Nr. 544 din 2001, prin care solicit instanței de judecată să oblige reclamanta să îmi furnizeze informațiile solicitate.

În episoadele pe care le voi publica, pe rând, o să vă arăt ce informații și documente refuză primarul Ștefănie să ni le pună la dispoziție. Fiți pe fază!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh