24
Mie, Apr
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ziua Iei, a Sânzienelor și a satului românesc a fost sărbătorită,  pe 20 iunie, la Andy's Cafe Turda în cadrul Serilor de Suflet realizate și organizate de poeta Lili Oniș care susține că momentul a fost un alt vis ia satul romanescîmplinit: „Noi suntem români și nu avem voie să uităm asta! Rădăcinile noastre sunt aici „pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, iar Ia este povestea noastră cea mai dragă, cusută cu mâini de aur”.

În acest sens au decurs Serile de Suflet, din 20 iunie pe care poeta le-a numit Seri de Suflet tradiționale, la care au fost invitați de marcă. Alături de prof. univ. dr. Călin Felezeu, invitatul permanent al evenimentului, au fost invitatul special al serii, scriitoarea și prietena, Helene Pflitsch, care tocmai și-a lansat la Salonul Internațional de Carte, Bookfest  București 2019, cartea „Căutări”, și pentru care poeta a făcut în cadrul târgului o scurtă prezentare, prof. univ. dr. emerit Vasile Surd și fratele său, poetul Gheorghe Surd.

daciana constanteaDaciana Constantea, câștigătoare a 102 premii naționale și internaționale a încântat pe toți cei prezenți cu un recital de sărbătoare. Amfitrioana Serilor de Suflet, Lili Oniș subliniază că „după „Lupii” din ediția trecută, ascultă înregistrările de acum iar și iar, în cadrul acestei ediții dedicându-i, Dacianei chiar o parte dintr-o piesă folclorică a Mariei Tănase! Daciana e în sufletul meu si ea știe asta! E serioasă ,muncitoare și vine cu niște alegeri minunate. O vreau în fiecare ediție! O felicit din toată inima și sunt foarte mândră de ea! O felicit de asemenea  pe profesoara ei de canto, soprana Anca Pârlog, care o ghidează atât de bine! Sufletul nu m-a înșelat niciodată! Uitați-vă bine la fata asta! Are doar 15 ani! Îi prevăd un parcurs tare frumos în ale muzicii. Veți vedea!”, susține poeta.

La Seri de Suflet copiii sunt nelipsiți. Bobocul de floare și comoderatoarea Anya Magda de care poeta vorbește cu bucurie, a purtat chiar costumul popular al acesteia, andy s cafecostum care are 43 de ani. Lili ne povestește că mama ei l-a păstrat impecabil într-un colț al Iubirii, numai de ea știut în toți acești ani. Anya a fost foarte încântată să îl poarte stârnind admirația tuturor și emoția poetei. Vedetele, cum le spune Lili, Irina și Maya Călin și Maria și Iulia nu au lipsit nici ele, Lili povestindu-ne că împreună au filmat și promo-ul Serilor de Suflet. „Copiii ăștia sunt extraordinari. Te poți baza pe ei deja. Nu mai pot fără zâmbetul lor. Avem atât de multe de învățat de la ei!”

Decorul de poveste cu țol și ștergar, ambele de peste 60 de ani, din zestrea personală a poetei, păstrată cu sfințenie de mama acesteia, fuiorul și ia din colecția Laurei Ionescu și Zoli Mladszi, suveica, sucala, ghemul, preșul, la care Lili Oniș a țesut la război, jucându-se, evident…  chiar două rânduri… râde... asigurate de Viorica Ghișa, toate au scris povestea satului românesc.

Cireșele ,sânzienele și florile de câmp au colorat întreaga seară.

seri de suflet turdaÎn acest cadru de vis poeta a recitat una din poeziile sale, Porți de Rai, pe muzica și naistului Gheorghe Zamfir, poezie ce face parte din volumul „Cântul Inimii”, carte premiată anul acesta cu premiul al treilea la concursul Internațional Corona din Italia, poeta câștigând alte doua premii internaționale: premiul 2 pentru poezia „Spune-mi” în 2017 și premiul 3 pentru „Valuri înspumate”, în 2018. I s-au alăturat Dana Adriana Țop și Cornelia Guga care au adus uimire și bucurie pe chipul ascultătorilor.

Într-o sală plină ochi, în care s-a stat și în picioare, invitații surpriză de care Lili Oniș e tare mândră interpreta Nicoleta Hădărean și instrumentiștii Eugen și Bogdan Gavriș, au adus lacrimi de bucurie în ochii tuturor. „Nicoleta m-a fermecat de la prima întâlnire. E atât de frumoasă că îți taie răsuflarea, iar atunci când cântă ai două opțiuni… ori taci și uiți să respiri, ori joci și chiui, după cum mă știți, eu am ales-o pe a doua. Cât privește sala vă spun că a cântat foarte frumos împreună cu ea. Frații Gavriș au fost și ei minunați și „Balada” lui Ciprian Porumbescu a fost o altă bucurie a acestei seri. Deși a fost căldură mare, cele trei ore de sărbătoare a sufletului românesc vor rămâne în sufletul meu pentru totdeauna”, ne-a transmis poeta Lili Oniș, care a încheiat: „Mulțumesc din suflet tuturor, mă înclin și vă aștept la Seri de Suflet!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh