08
Mie, Feb
42 New Articles

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda organizează în perioada 1-27 Noiembrie 2021 expoziția personală de grafică semnată de tânărul artist plastic turdean Theodor Romilă. Expoziția poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 7.30biblioteca turda și 17.45 (sâmbăta și duminica instituția fiind închisă). Intrarea este gratuită.

Theodor Romilă este recunoscut drept unul dintre graficienii foarte buni nu doar din zona noastră, ci din ţară. Provenit dintr-o familie în care tatăl este artist fotograf, Theodor a fost preocupat de mic de artele vizuale. A fost unul din elevii foarte buni la învăţătură la Şcoala Gimnazială „Ioan Opriş” din municipiul Turda, unde a început să se remarce şi în activităţile extraşcolare dedicate artei. În clasa a VII-a s-a numărat în anul 2013 printre câştigătorii secţiunii „Sunet şi Culoare” destinată elevilor de gimnaziu din cadrul Proiectului Interdisciplinar Regional W. A. Mozart (Ediţia a V-a). De asemenea, în anul şcolar 2015-2016 i s-a decernat  Premiul I la Concursul Naţional “Frumuseţea satului românesc văzută prin ochii copiilor”. Este un grafician suprarealist format la şcoala renumită la nivel international a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. A participat ca bursier la cursurile de desen, pictură și frescă la Academia de Artă Brera din Milano

A participat la expoziţiile colective organizate de Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, pe care a absolvit-o, la: Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea (Iunie-Septembrie 2017, cu lucrări realizate în Iulie 2016 în „Tabeăra de arte vizuale Dej”), în Foaierul Consiliului Judeţean Cluj (în a doua parte a lunii Iulie 2019, la expoziţia „Piatră de Cluj” conţinând lucrările realizate în a X-a ediţie a taberei de creaţie intitulată “Piatră de Cluj”), la Galeria de Artă a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare (21 septembrie, expoziţia de prezentare a judeţului Cluj, „Artă á la Cluj”), la Galeria de Artă „Köntés” din Sfântu Gheorghe (11- 20 octombrie 2018, expoziţia de prezentare a judeţului Cluj, „Artă á la Cluj”, organizată sub egida „Centenar România” şi cu ocazia manifestărilor legate de împlinirea semicentenarului Şcolii de Arte Sfântu Gheorghe), expoziția personală la Turda (6 Februarie 2020), mai multe expoziții de grup la Galeria virtuală de artă a municipiului Turda (2020), expoziția Internațională de la Veneția (27 Aprilie - 8 Mai 2021) etc. 

Graficianul turdean transpune pe hârtie stări profunde declanșate de întâlnirile cu muzele sau modelele sale, lucrările sale evidenţiindu-se prin elemente de amănunt fantastice. Prin lucrările realizate până acum se dovedeşte un portretist redutabil. Ca orice grafician lucrează şi pare că simte în contrast absolut de alb și negru, ca şi graficienii pur-sânge. Tehnica preferată este cărbune pe hârtie. Theodor Romilă se dovedeşte a fi deja o personalitate artistică impunătoare prin umanismul generos al atitudinii față de lumea adusă pe pânză, faţă de personajele imortalizate, un maestru al portretului aflat la granița între suprarealismul autentic și reflectarea în realitate a unor imagini introspective aproape fotografic. 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh