20
Sam, Apr
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

DEZVĂLUIRI: DOUA ŞCOLI DISPAR DE PE HARTA TURZII

Şcoala „Potaissa” şi „George Bariţiu” se unesc cu „Teodor Murăşanu”

Două dintre şcolile generale din municipiul Turda îşi vor înceta activitatea în forma în care există acum, începând cu 1 septembrie 2010. Conform unei directive venită de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Şcoala „Potaissa” (sensul giratoriu) şi Şcoala „George Bariţiu” (Turda Nouă) se vor uni cu Şcoala „Teodor Murăşanu”. Comasările din învăţământul românesc vin ca o soluţie de criză, propusă şi aprobată la nivel central.

Read More

Conform unei anexe prezentată în Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2009, privind numărul maxim de posturi finanţat pentru învăţământul preuniversitar de stat pentru anul 2010, judeţul Cluj trebuie să renunţe la 261 de posturi din actuala organigramă. În prezent, se înregistrează un număr de 10. 975 de angajaţi, din care 921 din învăţământul pre-universitar de stat finanţat din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, şi 10. 054 de posturi din învăţământul pre-universitar de stat finanţat din bugetele consiliilor locale.

În instrucţiunile privind cifra de şcolarizare pentru anul şcolar 2010-2011, postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, www.isjcj.ro, unitatea de învăţământ cu personalitate juridică (PJ) este aceea „care dispune de patrimoniu, sediu şi adresă şi care este organizată şi funcţionează cu efective de minim 100 preşcolari/200 elevi, are cod SIRUES,  personal didactic propriu (cu carte de muncă),  gestionează acte de studii,  şi întocmeşte SC. Numai  unităţile de acest tip au dreptul  la posturi de conducere (director/directori), la sigiliu cu stema României, are cont în Trezoreria Statului şi propria lor activitate financiar-contabilă”. Pe de altă parte, conform aceluiaşi document, consiliile locale, împreună cu Inspectoratul Şcolar pot decide comasarea unor instituţii de învăţământ dacă nu există posibilitatea de a suporta din bugetul local cheltuielile implicate de actuala structură de învăţământ. Aşadar, pragul minimal a fost fixat la 300 de elevi pe instituţie.

Ambele unităţi de învăţământ turdene deţin efective de elevi de peste 200: Şcoala „Potaissa”, al cărei director este Angela Candrea, înregistrează în prezent 268 de elevi, în timp ce Şcoala „George Bariţiu”, administrată de Anca Retegan, numără 260 de elevi.

Directorii şcolilor judeţene din zona urbană au aflat de această decizie în data de 28 ianuarie, când au fost convocaţi la sediul Inspectoratului, în timp ce directorii din mediul rural au fost chemaţi la Prefectura Cluj, în aceeaşi zi.

Reacţiile la aceste decizii nu întârzie să apară. Hotărârea îi îngrijorează şi pe părinţi, care nu ştiu exact ce se va întâmpla cu copiii lor, dar şi pe profesori, care riscă să îşi piardă posturile. În primul rând, vizaţi sunt suplinitorii, care vor fi cei dintâi disponibilizaţi. Pentru profesorii titulari se va organiza un concurs, în urma căruia se va decide unde şi dacă vor fi incluşi în noua structură.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh