Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 21 martie-7 aprilie 2019, expoziţia Magia formelor și culorilor, a artiștilor Palkó Csaba și Palkó Ernő.  expo macn palo

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 21 martie 2019, ora 18, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30.

            Expoziția Magia formelor și culorilor, al cărei curator este Dan Breaz, asociază doi artiști, Palkó Csaba (1965-1999), dispărut dintre noi prea devreme, la doar 34 de ani și fratele său, Palkó Ernő, stabilind o legătură discretă între lucrări aparent diferite. Pictura și grafica lui Palkó Csaba se află într-un contrast vizibil cu lucrările de ceramică ale lui Palkó Ernő dar, cu toate acestea, împărtășesc aceeași fascinație pentru viziunea expresionistă asupra subiectului plastic şi pentru redarea sintetică a volumelor.

 

Palkó Csaba a urmat Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu” (1989-1990, secția ceramică), Universitatea de Arte Decorative din Budapesta (1990-1992, secția ceramică-sticlă, secția grafică-pedagogie) şi Universitatea de Artă „Janus Pannonius” din Pécs (1992-1995, secția desen-educație vizuală). Pe parcursul îndelungatelor sale studii i-a avut profesori pe Cornel Ailincăi, Florin Maxa, Feszt László, Schrammel Imre și pe pictorul Valkó László, care i-a îndrumat lucrarea de diplomă în cadrul Universității de Artă „Janus Pannonius”.  Preocupările artistice ale lui Palkó Csaba se concretizează într-o operă, care îmbină armonios studiul volumelor, știința desenului și înțelegerea profundei valori educative a artelor vizuale. Printr-o selecție atentă din cadrul operei sale, demersul curatorial pune în valoare preferința artistului pentru genul peisajului, alături de celelalte genuri artistice. Lucrări precum Copac de suflet 1, Copac de suflet 2 sau seriile de peisaje și naturi statice, dezvăluie un colorist autentic, care urmărește, cu o privire atentă şi selectivă, doar structurile esenţiale ale lumii sensibile. Pentru Palkó Csaba natura și realitatea concretă nu rămân niciodată doar fapte exterioare, ci dezvăluie o subiectivitate artistică inconfundabilă.

Palkó Ernő a absolvit în anul 1986 secţia „Ceramică” a Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, avându-i profesori pe Cornel Ailincăi, Mircea Spătaru şi Mircea Vremir. Pentru artist, preocuparea esențială rămâne interpretarea figurii umane. Expresiile fizionomice și morfologia corporală fac obiectul unei reinterpretări din perspectiva căreia trăsăturile masculine și cele feminine devin semne cvasi-abstracte. Viziunea artistică a lui Palkó Ernő evoluează gradual și organic, adăugând mereu noi elemente de la o expoziție la cealaltă. Perspectiva actuală îşi află originea în expoziţii precum Terra – Milenium, Grafiterra și Terra Magica, în care predominau vase cu forme eliptice, pe suprafaţa cărora artistul a imprimat ductul sugestiv al unor unde dinamice. Aceste unde s-au metamorfozat temporar în reliefurile considerate de către artist „biomorfice”, realizate între 2005 şi 2010. Din 2010 și până în prezent, Palkó Ernő a reluat motivul undelor, pentru a le transpune în forme din ce în ce mai mai apropiate de expresivitatea siluetei umane.  

Actuala expoziţie, Magia formelor și culorilor, redescoperă valoarea plastică a metamorfozelor naturii, pe care o pune în relaţie cu corporalitatea umană. Prin aceste sugestii vizuale ale transformării, se sugerează asimilarea terestrului și materialului la nivelul suprasensibilului, transfigurat artistic.

Expoziţia rămâne deschisă publicului până în data de 7 aprilie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10-17.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh