17
Mie, Iul
47 New Articles

Turda
Typography

Am participat la donarea de sânge organizată de municipalitatea turdeană la Spitalul Municipal Turda, astfel că am putut să constatăm plusurile și minusurile organizatorice în derularea recoltării de la Turda. Cei de la Centrul Regional de Transfuzie Cluj spuneau că, de această dată, li s-au pus la dispoziție condiții mult mai bune pentru desfășurarea acțiunii de recoltare la Spitalul municipal Turda. Cu toate acestea, deși veniseră pregătiți cu patru scaune pentru donatori, spațiul a permis instalarea a doar trei dintre ele, ceea ce, evident, a dus la o durată mai mare de așteptare pentru pacienți. Acesta a fost, de altfel, și motivul principal pentru care unii dintre potențialii donatori au refuzat să mai aștepte și au plecat fără să mai doneze sânge.

Dincolo de faptul că nu s-au putut instala 4 locații de recoltare de sânge de la donatori (cam acesta este numărul simultan de donatori de la care se recoltează și la Centrul Regional de Transfuzie Cluj), spațiul amenajat în cele trei cabinete din ambulatoriul de zi de la Spitalul municipal Turda nu a permis dispunerea unor alte câteva scaune pe care donatorii să stea, după recoltare, câteva minute înainte de a pleca, pentru ca asistentele medicale să se asigure că totul este în regulă.

Din 98 de donatori care s-au prezentat la Spitalul municipal Turda pentru a li se recolta sânge, 36 au fost respinși de către chiar șefa Centrul Regional de Transfuzie Cluj medicul Adriana Sime, în urma discuțiilor și analizării declarațiilor pe care donatorii sunt obligați să le completeze înainte de acceptarea donării. Cu o mai bună organizare, de la Turda se poate recolta mult mai mult sânge dintr-o campanie de acest gen.

De această dată, majoritatea celor care au donat au fost polițiști și polițiști locali, chiar dacă au existat și donatori din afara acestor categorii.

Concluzia care se desprinde este că la Turda există un bazin de donatori care ar justifica organizarea unor campanii de donare/recoltare de sânge cel puțin o dată la trei luni, deși s-ar putea găsi suficienți donatori și dacă ar fi organizată lunar, bineînțeles, dacă s-ar face o campanie de sensibilizare și popularizare pe măsură.  

În final, trebuie să felicităm pe cei care au organizat această donare de sânge sub egida Primăriei municipiului Turda, fără să cadă pradă tentației de a politiza un astfel de eveniment. La capătul opus al aprecierii, trebuie să amintim de încercarea liberalilor turdeni de a organiza o campanie similară, fără să reușească acest lucru. Acea acțiune ar fi fost, evident, una pur politică, o încercare de a câștiga capital politic pe seama unui gest umanitar, opinie întărită și de faptul că la donarea de sânge organizată de Primăria municipiului Turda liberalii nu au participat. Dacă vrei să faci un gest umanitar, faci acel gest indiferent cine îți oferă posibilitatea.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donatorii sunt recompensați cu eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice), eliberarea a 7 bonuri valorice, eliberarea unei adeverinţe pentru o zi liberă (ziua donării), eliberarea unei adeverinţe pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun.

Pentru a putea dona sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiții:

vârsta cuprinsă între 18-60 ani

greutate peste 50 kg

tensiune arterială sistolică între 100-180 mmHg

puls regulat, 60-100 bătăi/minut

să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale

pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada ciclului menstrual

să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării

să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

să nu fi avut antecedente: hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie (peste (-) 6 dioptrii), cancer

Înainte de donare:

puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe

veniti la donare odihnit !

nu fumați cu cel puțin o oră înainte și după donare

 

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh