19
Vi, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Cât mai curând după ce Guvernul României va adopta bugetul național pe 2021, bugetul local creionat de executivul turdean va fi supus aprobării consilierilor.primar

Primarul Cristian Matei  a vorbit pe acest subiect în interviul acordat colegei noastre, Anca Babaioana.

Matei spune că atunci când  a ajuns primar, Bugetul Municipiului Turda era de circa 86 de milioane de lei pe an, ajungând, în prezent, la 110 milioane de lei. Este vorba de bugetul propriu, fără fondurile atrase de la guvern, Uniunea Europeană sau alte surse de finanțare.

„Pe măsură ce dezvoltăm municipiul Turda, prin proiectele pe care le avem, indiferent că ele se referă la apă-canal sau proiecte de infrastructură rutieră, ori partea sportivă sau orice dezvoltăm în Turda, asta duce la eliminarea anumitor cheltuieli pe care le-am avut până acum, cum ar fi apa meteorică. E un subiect sensibil, l-am mai discutat cu populația, oriunde am avut ocazia”, declară primarul turdean.

Primarul Matei a mai explicat că la aproape toate lucrările de infrastructură rutieră din Turda, din 2016 încoace, sunt făcute cu posibilitatea descărcării apelor pluviale în emisar.

Adică s-au realizat rețele de ape pluviale, care înainte lipseau cu desăvârșire, motiv pentru care, la orice ploaie mai importantă străzile sunt inundate.

Primarul Cristian Matei spune că nu s-a reușit 100 % realizarea de astfel de scurgeri, fiind imposibil în anumite zone unde nu există emisari, pâraie, văi sau chiar direct, râul Arieș.

 „Și atunci suprafețele de ape pluviale scad. Acest lucru se va reflecta și în facturi, atât la populație cât și la Primăria Turda. Lumea trebuie să înțeleagă că  majoritatea facturilor le plătește primăria, pentru că este vorba de suprafețe publice. Drumurile, terasele, sunt foarte multe elemente care colectează apa pluvială iar dacă scăpăm de această sarcină, sunt sume destul de mari, putem spune că am făcut o economie destul de însemnată la bugetul local”, explică edilul-șef turdean.

Edilul șef susține că, în urma unor discuții purtate de Asociația Municipiilor din România, cu guvernul, acesta din urmă va lua unele măsuri pentru degrevarea inclusiv a Turzii, de anumite cheltuieli, cum ar fi cele cu plata însoțitorilor persoanelor cu handicap.

Trebuie asigurat, în primul rând, bugetul de funcționare, unul destul de mare, cam 86% din bugetul propriu al municipiului Turda.

Dincolo de asigurarea acestor sume, primarul Cristian Matei arată că se încearcă transferarea unei părți cât mai mari din bugetul local pentru secțiunea de dezvoltare a orașului.

Sume care să întregească fondurile europene și guvernamentale atrase de executivul local din subordinea primarului.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh