28
Joi, Mar
19 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj - Biroul Arii Protejate, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj, Asociației „Natura 2000 Trascău”, Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și cu cei ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Turda au efectuat în cursul zilei de joi, 12 aprilie 2018, o acțiune tematică de control în Rezervația Naturală „Cheile Turzii”.

Scopul acestui control a fost acela de a verifica modul în care sunt respectate reglementările legale ce interzic activitatea de pășunat în raza teritorială a acestei arii protejate de interes național.

            „Obiectivul principal al acestui gen de acțiuni de control este acela de a informa responsabilii turmelor de animale în legătură cu legislația specifică ariilor naturale protejate și de a preveni pășunatul neautorizat pe teritoriul acestora. Ne dorim, în acest fel, să protejăm cele peste 1000 de specii de plante și animale înregistrate în Rezervația Naturală „Cheile Turzii”, dintre care unele extrem de rare” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe. 

            Reprezentanții acestor instituții cu responsabilități în ceea ce privește controlarea modului de respectare a legislației și a regulamentelor locale ce stabilesc drepturile și obligațiile deținătorilor de animale privind regimul de pășunat au verificat în teren dacă sunt respectate perioada permisă de pășunat, locul de pășunat, numărul câinilor ce însoțesc turmele, prezența jujeului la gâtul câinilor, dovada efectuării tratamentelor veterinare obligatorii pentru animale domestice cu care se pășunează dar și interdicția de curățare a terenurilor cu ajutorul focului.

            Acțiunea a fost demarată în urma unor sesizări repetate venite atât din partea administrației locale a comunei Săndulești cât, mai ales, a angajaților structurii nou înființate în cadrul Salvamont Cluj - Biroul Arii Protejate, care au constatat în ultima perioadă de timp numeroase acțiuni de pășunat neautorizat pe teritoriul ariei naturale protejate Cheile Turzii, introducerea animalelor pe pajiști în afara perioadei legale de pășunat, respectiv numărul mare al câinilor care însoțeau turmele, fără a purta jujeu.

Menționăm în acest sens faptul că, în conformitate cu prevederile articolului 16, alin. 3 din Regulamentele ROSPA0087 Munții Trascăului, ROSCI0253 Trascău, ROSCI0300 Fânațele Pietroasa-Podeni, ROSCI0035 Cheile Turzii, ROSCI0034 Cheile Turenilor, precum și a celor 35 de arii naturale protejate de interes național de pe suprafața acestora , „Pășunatul pe teritoriul ariilor naturale protejate de interes național de pe suprafața siturilor Natura 2000 Trascău este interzis”. De asemenea, conform prevederilor articolului 18, alin. 1, al aceluiași regulament, „Proprietarii sau administratorii pășunilor cuprinse în siturile Natura 2000 Trascău vor respecta prevederile legale legate de capacitatea de suport, locul de pășunat, numărul de câini ce însoțesc turmele sau speciile de animale domestice cu care se pășunează. Câinii care însoțesc turmele vor purta jujeu la gât și se va prezenta dovada efectuării tratamentelor veterinare obligatorii”. Totodată, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 57/2007, nerespectarea prevederilor Regulamentului ariei naturale constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 lei și 5.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 5.000 lei și 10.000 lei pentru persoane juridice.

 

Biroul de presă

13 aprilie 2018

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh