26
Vi, Apr
2 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageÎn perioada ianuarie-aprilie 2013, în Sala Internet a sediului central al Bibliotecii Municipale „Teodor Murăşanu” se va implementa proiectul „ Curs de jurnalism online” destinat copiilor cu vârste între 11 şi 13 ani.

Aplicaţia cu această temă a fost depusă de instituţie în luna septembrie 2012, în runda a doua a concursului de proiecte destinate bibliotecilor mici (municipale, orăşeneşti şi din mediul rural) „Idei de 4000 lei +”,  câştigătorii fiind desemnaţi în 1 noiembrie 2012.

Competiţia cu această denumire este deschisă pentru bibliotecile locale care au fost incluse în programul Biblionet, biblioteca turdeană fiind una din cele 6 câştigătoare ale rundei a doua.

Proiectul este finanţat de International Research & Exchanges Board (IREX) cu sediul în Bucureşti, care este biroul reprezentativ al International Research & Exchanges Board din SUA, cu sediul la Washington. Finanţarea acordată este 5265 lei.

Proiectul va consta în cursuri de jurnalism (10 cursuri) şi crearea unei reviste on-line, care se vor desfăşura pe parcursul lunilor februarie - aprilie 2013 la sala internet a sediului central al bibliotecii, Str. Republicii nr. 52, după orele de şcoală. Programul de lucru al copiilor va fi stabilit cu consultarea părinţilor participanţilor.

Micii jurnalişti vor realiza o revistă on-line, postată pe un blog gratuit, cu minim 20 de articole, imagini şi secvenţe video, pe care o vor promova în comunitatea locală, în rândul colegilor şi prietenilor şi o vor menţine prin realizarea şi publicarea de articole pe tot parcursul anului 2013.

Copiii vor fi instruiţi de profesorul de limba română Octavian Gruian, care va lucra cu aceştia în mod voluntar, şi vor avea la dispoziţie, pentru însuşirea cunoştinţelor şi realizarea revistei:  cele 10 computere, ecran, videoproiector, scanner, imprimantă, pe care biblioteca le  deţine din anul 2010 prin Programul Biblionet, precum şi 5 aparate foto digitale, 3 reportofoane şi flipchart care se vor achiziţiona din finanţarea acordată proiectului.

Scopul proiectului este descoperirea şi dezvoltarea aptitudinilor de comunicare online în rândul copiilor din municipiul Turda. Până la ora actuală, pentru implementarea proiectului,  Biblioteca Municipală a încheiat, la sfîrşitul lunii noiembrie 2012, 6 protocoale de colaborare cu şcoli gimnaziale din oraş pentru descoperirea  copiilor interesaţi să participe la proiect. Până în data de 20 decembrie 2012, termenul limită fixat în protocoalele de colaborare, 50 de copii din 5 şcoli şi-au manifestat interesul de a participa la proiect. Şcolile cu care Biblioteca Municipală va colabora în continuare, şi cărora le mulţumeşte pentru sprijinul acordat în implementarea proiectului, sunt : Teodor Murăşanu (15 participanţi),  Şcoala Horea, Cloşca şi Crişan (12 participanţi), Şcoala Avram Iancu(12 participanţi), Şcoala Ioan Opriş (6 participanţi) şi Şcoala Andrei Şaguna (5 participanţi).

După încheierea acordului de parteneriat între IREX şi Primăria Turda, care coordonează întreaga activitate a Bibliotecii Municipale, se va acorda finanţarea care va permite demararea următoarelor etape ale proiectului. 15 copii din cei 50 de doritori vor fi selecţionaţi, după vacanţa de iarnă, pentru formarea efectivă a grupului de lucru, urmând ca restul, care nu au fost selectaţi în acest an, să fie solicitaţi pentru continuarea proiectului în anul următor.

Prin acest proiect participanţii  vor putea să-şi descopere talente în domeniul jurnalismului online sau să-şi exerseze talentele deja cunoscute, imaginaţia şi creativitatea, capacitatea de comunicare, iniţiativa. Copiii vor învăţa să lucreze în echipă şi să-şi asume cu responsabilitate rolul care le revine.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh