20
Mie, Oct
37 New Articles

Educație
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mentorii proiectului Mentorat pentru Tinerii Jurnalişti

 ratiu forum

 

Diana OncioiuDela0.ro, Să Fie Lumină

Laureată a Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2020

 

În prezent reporter la publicația alternativă Dela0.ro și membră a echipei proiectului colaborativ Să Fie Lumină, realizat în parteneriat de Dela0.ro și Centrul de Investigații Media, Diana Oncioiu a lucrat timp de cinci ani în televiziune, la posturile Realitatea TV și Digi24. Scrie adesea pe teme sociale – violență împotriva femeilor, educație, asistență socială, sărăcie extremă, excluziune socială, fiind autoarea unor dosare-reportaj despre reintegrarea socială a deținuților eliberați din penitenciare, despre viața în subsolurile cartierului bucureștean Ferentari, despre traficul de persoane și felul în care justiția gestionează infracțiunile sexuale cu victime minore.

 

 

Alex Nedea - Recorder

Laureat al Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2019

 

Alex Nedea și-a început cariera în 2004 în cadrul departamentului educațional al cotidianului Adevărul, ulterior fiind angajat al departamentului reportaj al Jurnalului Național. În martie 2008 s-a alăturat televiziunii Realitatea TV ca jurnalist de investigație. A lucrat în echipele de investigație ale Jurnalului Național, cotidianului Adevărul și în echipa emisiunii „În premieră”, difuzată de Antena 3, unde a realizat documentare despre situația curentă.

Este laureatul Premiului pentru Jurnalism de Investigație (2011), decernat de Clubul Român de Presă și al „European Reporter” Grand Prize, premiu al Comisiei Europene, precum și al Silver World Medal (2014), decernat de New York Festivals TV & Film Awards. Este, de asemenea, laureatul Superscrieri al edițiilor 2016 & 2017 și al Bronze World Medal

(2018) al New York Festivals TV & Film Awards. S-a alăturat echipei Recorder în ianuarie 2019, unde, împreună cu operatorul David Muntean, a investigat corupția asociată celui mai mare program de modernizare a satului românesc din ultimii 30 de ani.

 

 

Paul RaduRISE Project

Laureat al Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2018

 

Paul Radu (@IDashboard) este co-fondator şi co-director executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project www.occrp.org, unul dintre creatorii conceptului Investigative Dashboard https://id.occrp.org/, al softului de vizualizare Visual investigative Scenarios vis.occrp.org şi co-fondator al RISE Project www.riseproject.ro,  platformă pentru jurnaliști de investigație și hackeri din România.

Este bursier al Alfred Friendly Press Fellowship (2001), Milena Jesenska Press Fellowship (2002), Rosalyn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2007), Knight International Journalism Fellowship în cadrul the International Center for Journalists (2008) și Stanford Knight Journalism Fellowship (2009-2010).

Paul Radu este laureatul mai multor premii, între acestea Knight International Journalism Award (2004), Investigative Reporters and Editors Award (2004), Global Shining Light Award (2007), Tom Renner Investigative Reporters and Editors Award (2007), Daniel Pearl Award for Outstanding International Investigative Reporting (2011) și European Press Prize (2015), Sigma Data Journalism Award (2020) şi Eppy Awards (2020).

Este Ashoka Global fellow şi membru în consiliul director al Global Investigative Journalism Network, gijn.org și al altor organizații.

 

 

Ovidiu Vanghele – Centrul de Investigaţii Media, Să Fie Lumină

Laureat al Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2017

 

Ovidiu Vanghele și-a început cariera în 2002, când, la finalul primului an de facultate de jurnalism, a fost angajat în echipa Agenției MEDIAFAX. După zece ani de jurnalism de agenție, timp în care a trecut lent de la știri la subiecte mai profunde, mai apropiate de zona investigației, a ales să încerce televiziunea, plecând la ProTV, unde a lucrat în echipa Redacției Știri, participând și la realizarea unor materiale pentru emisiunea-premium a postului, „România, te iubesc!”. După mai puțin de un an, a ales să părăsească media mainstream, punând bazele Centrului de Investigații Media, pe care-l coordonează și în prezent.

În ultimii ani, Ovidiu Vanghele a publicat zeci de investigații de presă care au urmărit milioane de euro cheltuiți fără sens, ilegal sau furați cu totul. Cele mai cunoscute dintre anchetele sale au vizat ororile din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale, fraudele cu banii Academiei Române, contractele CFR sau achizițiile dubioase ale șefilor „Republicii Constanța”, multe dintre ele surse pentru investigații judiciare ulterioare.

În anul 2016, a lucrat aproape exclusiv la seria „Toți oamenii generalului” în care, împreună cu Ana Poenariu (RISE Project), a documentat devenirea personală și financiară a unuia dintre cele mai mari paradoxuri ale politicii românești, Gabriel Oprea. În paralel cu jurnalismul de investigații pe care-l practică la Centrul de Investigații Media, în ultimii ani a mai format și condus echipa editorială a EurActiv România, în prezent fiind editor al celei mai mari platforme de fact-checking din România, factual.ro, un proiect Funky Citizens. Din 2016 predă jurnalism de investigaţie la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării - Universitatea Bucureşti. Totodată, din 2017, coordonează proiectul Să Fie Lumină împreună cu Vlad Stoicescu şi începând cu anul acesta colaborează cu Ziare.com.

Emilia Şercan – jurnalist independent

 

Laureată a Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism 2016

 

Emilia Șercan este jurnalist de investigație cu 24 de ani de experiență profesională și lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. În presa centrală a lucrat la Curierul Naţional, Evenimentul zilei și în trustul de presă Realitatea-Cațavencu, iar începând cu 2015 își publică anchetele pe site-ul PressOne.

De-a lungul anilor a semnat peste 4.000 de investigații jurnalistice, interviuri, analize, editoriale și știri. Singură, sau în echipă, a publicat anchete precum  „Mătuşa Tamara", „Afacerile din energie ale «băieţilor deştepţi»", „Afacerile de după FNI ale lui SOV", „Averea lui Dan Ioan Popescu", „Dosarul Bancorex", „Ziarişti – foşti informatori ai Securităţii", „Afacerile lui Puiu Popoviciu". În ultimii cinci ani s-a specializat în devoalarea unor cazuri de plagiat în teze de doctorat, publicând zeci de anchete despre lucrările mai multor politicieni sau persoane publice din România. 

În 2013 a obținut titlul de doctor în Științele comunicării cu distincția „excelent", iar în 2015 și-a publicat teza de doctorat sub titlul Cultul secretului. Mecanismele de cenzură în presa comunistă, la Editura Polirom.  În 2017 a publicat cartea Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei naţuni, la Editura Humanitas. A câștigat mai multe burse, atât ca profesor, cât și ca jurnalist: bursier al Departamentului de Stat al SUA la Universitatea din Ohio (2016); bursier al statului francez la Universitatea Standhal Grenoble 3 (2012 - 2013); bursier Freedom House în SUA (2004).  De-a lungul anilor, a câștigat mai multe premii profesionale și academice: Jurnalistul anului - Premiile SuperScrieri (2016), Premiul pentru libertatea de exprimare - Active Watch (2016), Premiul pentru jurnalism „Ion Rațiu” - Centrul Rațiu pentru Democrație (2016), Profesorul Anului - ANOSR (2017), Premiul „Nicolae Iorga” al Societății Române de Științe Istorice, Premiul European Network for Academic Integrity (ENAI) (2019) și Premiul Grupului pentru Dialog Social - GDS (2020). 

 

 

 

 

Alison Mutler – universul.net

 

Alison Mutler a studiat limba şi literatura română la University of London (UK). Primele ei reportaje au fost realizate în România, Bulgaria şi Republica Moldova şi a debutat în timpul Revoluției anti-comuniste din România pentru postul de televiziune britanic ITV. În 1991 Alison Mutler s-a mutat în România și a lucrat, pentru o perioadă de 25 de ani, în funcția de corespondent-șef pentru agenția de presă The Associated Press. A fost preşedintele Asociaţiei Presei Străine în România. În prezent lucrează la universul.net şi mai colaborează cu Radio Europa Liberă şi Coda Story.

 

 

 

Kit Gillet – jurnalist independent

 

Kit Gillet este un jurnalist independent din Marea Britanie, stabilit în Bucureşti, România. A colaborat cu South China Morning Post, iar în prezent lucrează pentru publicaţii internaţionale precum The New York Times, The Economist şi The Guardian. Kit Gillet este, de asemenea, editor colaborator la The Banker şi corespondent Sifted.eu pentru Europa Centrală şi de Est. sifted.eu este o platformă susținută de Financial Times, care se concentrează pe startup-uri și inovatori europeni.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh