20
Sam, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dezbaterea publică pe care USR Cluj a organizat-o în 23 martie pe tema impactului lucrărilor la metrou și centura metropolitană s-a încheiat cu o dublă concluzie, prezentată în conferința de presă de-a doua zi.

Pe de o parte, Clujul se va transforma într-un șantier-mamut în următorii patru ani: lucrările la metrou, centura metropolitană, trenul metropolitan, pasajul de la Tăietura Turcului, Spitalul Regional de Urgențe Cluj, Spitalul Pediatric Monobloc sunt toate în plan să fie realizate în această perioadă.

Pe de altă parte, clujenii din zona metropolitană nu au încredere că autoritățile locale pot gestiona complexitatea proiectelor, având în vedere bâlbele administrației de până acum: întârzieri, licitații amânate ani la rând, lipsă de transparență în comunicarea cu cetățenii.

În acest context, USR Cluj a adresat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca o propunere de înființare a unei Comisii, care să aibă printre responsabilități: monitorizarea proiectelor de infrastructură din zona metropolitană, cu accent pe metrou și centură; identificarea de soluții la problemele cauzate de lucrările la acestea; comunicarea transparentă cu cetățenii.

Propunerea include cooptarea mai multor specialiști, sub coordonarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca: reprezentanți ai primăriilor din zona metropolitană, afectate de proiectele de dezvoltare; reprezentanți ai companiilor de utilitate publică a căror activitate afectează sau este afectată de proiectele metroului; reprezentanți ai societății civile; specialiști în infrastructură rutieră, mobilitate urbană, mediu și reducerea poluării, sănătate publică și comunicare publică; reprezentanți ai tuturor partidelor din consiliile locale ale Municipiului Cluj-Napoca și ale comunelor din zona metropolitană

Mai mult decât atât, USR Cluj a început demersul pentru elaborarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să se concretizeze, în cel mai scurt timp, înființarea Comisiei, la care l-a invitat și pe primarul Emil Boc să ia parte în calitate de co-inițiator.

„USR susține aceste proiecte de infrastructură, esențiale în dezvoltarea Clujului. Prin această dezbatere, care e prima dintr-o serie pe această temă, dorim să tragem un semnal de alarmă: Clujul se va sufoca în următorii ani, fără o coordonare inteligentă, interconectată a marilor șantiere. Avem nevoie de o echipă multidisciplinară de profesioniști care să cunoască impactul lucrărilor din toate punctele de vedere. Mă refer nu doar la constructori și specialiști în trafic, ci și la oameni cu experiență în reducerea poluării, sănătate publică sau comunicare cu cetățenii”, a spus în conferința de presă Viorel Băltărețu, Deputat și moderatorul dezbaterii.

“Dezbaterea a venit ca o nevoie pe care o resimt toți clujenii de mulți ani. Avem o problemă majoră de mobilitate pe axa est-vest, o problemă care se acutizează an de an. Vorbim despre o infrastructură limitată geografic, pe care vor să circule tot mai mulți oameni. Cresc cu 10-15% în fiecare an cifrele de trafic. Orice îmbunătățire punctuală care s-a făcut în ultimii 10-15 ani, a fost înghițită imediat de creșterile de trafic.”, a spus Horațiu Cosma, fost Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor, care a făcut o analiză a stadiului tuturor proiectelor de infrastructură din zona Clujului.

“Nu doar specialiștii observă ca proiectele nu merg așa cum trebuie, ci și cetățenii au îndoieli și temeri legate de aceste teme majore. Traficul este problema care-i doare cel mai tare. Nu este clujean cu care să stăm de vorbă și care să nu se plângă de aglomerație, de timpul pierdut în trafic, de poluare. Însă când deschidem subiectul centurii și metroului, ei au mai degrabă îngrijorări. Prima e legată de capacitatea primăriei de a gestiona un proiect de asemenea anvergură: toate întârzierile de pe parcursul anului trecut nu fac decât să confirme îngrijorările”, a spus Alexandra Oană, Consilier local.

USR Cluj a transmis în cursul zilei de azi propunerea către edilul șef și continuă dezbaterile publice pe subiectul marilor șantiere ale Clujului.

Conținutul propunerii se regăsește aici: https://bit.ly/40mvbsg

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh