19
Vi, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Centura este o prioritate pentru Cluj pentru că răspunde celor mai mari probleme ale orașului: traficul infernal din oraș și calitatea vieții oamenilor care pierd ore în șir în mașină și în poluare. Ore pe care le-ar putea petrece cu familia sau cu prietenii.

Proiectul centurii a fost menționat pentru prima dată în Planul Urbanistic General al orașului Cluj-Napoca în anii '90. Toți candidații la primăria Cluj Napoca au promis-o, inclusiv dvs, domnule Emil Boc. După 5 ani de studii de fezabilitare ați ratat startul: niciun constructor nu s-a prezentat la licitațiile pentru proiectarea și construirea șoselei.

Domnule Emil Boc,

Spuneați în 2017 că PSD Cluj e vinovat că clujenii nu au o șosea de centură pentru că ei au respins "finanțarea lucrărilor pentru Centura Metropolitană a Clujului".

Tot în 2017 ați acuzat Guvernul Grindeanu că ar fi abandonat Clujul, lăsând pe dinafară unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale orașului, Centura Metropolitană.

Pentru întârzierea studiului de fezabilitate ați dat vina pe procedura greoaie de avizare a Guvernului.

Mai apoi ați strigat în toate părțile că fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă e vinovat că a scos centura din PNRR "cu ranga". Asta deși proiectul centurii nu era pregătit încă și nu putea să intre în PNRR, potrivit regulilor Comisiei Europene.

Dacă intra, azi banii pentru centura erau definitiv pierduți. Banca Mondială a avertizat deja că proiectul metroului riscă să fie ratat din cauza întârzierilor.

Ceva timp mai târziu, proiectanții au fost vinovați că documentațiile nu au fost gata la timp.

Cităm: "I-am trimis pe proiectanți să le explice clujenilor că datorită complexității lucrărilor nu s-au putut încadra în termenul de 31 decembrie și au trebuit să prelungească până în 31 martie 2022".

Acum cine mai e de vină? Probabil constructorii, că nu s-au prezentat la licitație, deși dvs ați anunțat cu doar două zile înainte că erau 29 de constructori interesați. Parcă suntem în ˝Zece negri mititei˝, din 29 nu a mai rămas niciunul.

Este din ce în ce mai greu să vă credem că toată lumea e vinovată de eșecul proiectului centurii, doar Primăria Cluj-Napoca, pe care o conduceți de 17 ani, nu are nicio răspundere.

Noi, USR nu vă cerem să ieșiți public și să spuneți oamenilor "am greșit" pentru că știm că nu o veți face. Nu le veți spune că ați greșit studiul de fezabilitate, că ați greșit subevaluând lucrările sau că ați greșit necomunicând corect și transparent cu constructorii.

Ceea ce vă cerem este însă să vă asumați răspunderea împreună cu aparatul și să corectați aceste greșeli, de urgență, astfel încât în 2030 Clujul să aibă centura.

În ultimele zile nu ați avut nicio reacție. Nicio urmă de asumare, nicio soluție. Acum facem din nou un apel către dvs.: asumați-vă! Oricât de dureroasă e asumarea e un pas necesar ca de acum încolo lucrurile să meargă în ritmul necesar și să fie bine făcute.

Mai mult, solicităm din nou o celulă de criză transpartinică pentru a găsi soluții după eșecul licitației pentru centura metropolitană.

Noi, USR, v-am atras atenția de mai multe ori că riscul cel mai mare pentru Cluj Napoca e lipsa de capacitate a administrației să implementeze proiecte mari. Din păcate, vedem că exact asta se întâmplă, și cu centura și cu metroul. V-am propus formarea unui grup de lucru cu specialiști și reprezentanți ai tuturor partidelor politice pentru a coordona implementarea marilor proiecte de infrastructură, dar propunerea a rămas fără răspuns. Facem un apel, ca măcar în ceasul al 13-lea, să ne punem cu toții la masă și să găsim soluții.

Clujenii nu mai au nevoie de scuze și vinovați imaginari, ci de soluții. Vă spunem noi ce alternative aveți:

1) Creșteți bugetul și reluați licitația. PNL e la guvernare, vorbiți cu colegii dumneavoastră, și convingeți-l pe Premierul Ciucă să aloce suplimentul de bani de care aveți nevoie.

2) Reluați licitația pe tronsoane. Fazați lucrările, până se găsesc surse de finanțare alternative și pentru restul.

De asemenea, solicităm o investigație cu privire la motivele pentru care niciun constructor nu a depus oferta pentru centura metropolitană.

Nu poate fi o coincidență ca din 29 de constructori interesați de tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane, niciunul să nu depună oferta. Vă solicităm clarificări privind modul în care administrația a organizat licitația pentru centura metropolitană, cum a fost scris caietul de sarcini și care a fost modul în care s-a răspuns la neclaritățile constructorilor. Așteptăm de la dvs. să veniți în fața Consiliului Local cu un raport care să arate cine și cum a greșit, care să includă și corespondența dintre Primăria Cluj Napoca și constructori. Cine a lucrat defectuos trebuie să răspundă!

 

USR Cluj

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh