La pescuit, pe Arieș și pe Mureș

Eu nu sunt un pescar prea experimentat. Îmi plac însă clipele de liniște petrecute pe malul apei, în încercarea de a găsi momeala perfectă, montura potrivită sau… locul perfect pentru un pescuit.

După ce sâmbătă am pescuit pe Mureș, în aval de Gura Arieșului, pentru vreo dou-trei ore, a doua zi, fiind duminică, ne-am gândit împreună cu soția să ieșim pe Arieș, de data aceasta, tot pentru un timp foarte scurt. Când am vrut să vizitez câteva locuri, la primul am fost șocat de culoarea apei râului. Știam că fuseseră ploi torențiale, cu o zi înainte, care au provocat viituri pe multe văi de pe malul stâng al râului Arieș, însă parcă apa era prea tulbure.

Așa că am decis să urcăm până găsim apă mai limpede. Apa era foarte tulbure mai jos de vărsarea Ierii în Arieș, în amonte fiind toto tulbure, dar cu o nuanță puțin mai diluată.

În încercarea noastră de a identifica sursa turbidității apei râului Arieș, am ajuns, dincolo de Lunca Arieșui, în amonte de vărsarea Văii Poșagăi. Ce să vezi, minune! Dintr-o dată, Arieșul a devenit limpede și cu o culoare de smarald.

Am ales să aruncăm undițele în apă – între timp mi s-a alăturat Răzvan, nepotul soției mele –  la Sălciua de Jos. Când am traversat drumul, i-am făcut cu mâna fostului deputat Mircea Irimie, care gonea spre Turda, lavolanul mașinii fiului său, întorcându-se de la Muntele Găina, unde a participat la manifestările tradiționale moțești, însă nu cred că ne-a văzut.

Am găsit niște locuri discrete minunate, unde am văzut  zeci de pești, dintre care vreo 10-15 măricei, din specia clean. Am dat și la plută și cu spinner-ul. Toți peștii prinși s-au întors în apă, dar am petrecut clipe frumoase, sub amenințarea tunetelor ce se rostogoleau prin atmosferă, de la Muntele Mare, împrîștiindu-se în întreaga zonă.

Am plecat abia când picurii grei de ploaie păreau să încerce să ne dea bobârnace lichide, alungându-ne spre casă.

În final, o poză dintr-un loc frumos, pe Mureș…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *