Am fost furați de Gazeta de Cluj!

Colegii de la Gazeta de Cluj folosesc, fără probleme, o poză făcută de noi, în urmă cu vreo trei ani, ca și cum ar fi produsul muncii lor. Am descoperit acest lucru săptămâna trecută, căutând pe Google ceva legat de poziția senatorului „Somnic” – Mihai Goțiu. O poză nu doar făcută de mine ci și desenată, pentru a sublinia locația conductei de apă ce traversează râul Arieș, pe marginea podului periculos de la intrarea în Turda.

Este un exemplu de „așa nu” în colaborarea dintre organe de media, mai ales locale. Un simplu telefon sau un mesaj pe oricare dintre căile electronice de care, slavă Domnului, nu ducem lipsă, ar fi fost suficient pentru a încuviința folosirea fotografiei. Însă preluarea ei, fără a se preciza sursa, se numește… furt. Și este un lucru împotriva căruia atât noi, cât și colegii de la Gazeta de Cluj, luptăm din răsputeri. Cu atât mai surprinzătoare, pentru noi, a fost descoperirea făcută, mai ales că fotografia noastră a fost folosită pentru ilustrarea a cel puțin două articole publicate de Gazeta de Cluj, o publicație pentru care, personal, am tot respectul. Și mai grav, într-unul din articole este citat ca sursă un alt site de știri din Turda, cititorii putând înțelege că fotografia este făcută de ziariștii acestuia.

Fotografia cu pricina a fost publicată de noi în 12 aprilie 2016 în cadrul articolului: Exclusiv: Demolarea podului ar lăsa jumătate din Turda și comuna Săndulești fără apă! iar cel care a furat-o, a premeditat fapt, dovadă că a șters watermark-ul, care arăta clar că fotografia aparține lui Ionel Ignat de la Turda INFO.

Dacă ai noștri colegi clujeni mai preiau câte o informație, sau câte o declarație făcut nouă în exclusivitate, așa cum s-a întâmplat aici, http://gazetadecluj.ro/liderul-usr-turda-ii-face-troaca-de-porci-pe-liberalii-turdeni/ , dacă se precizează sursa, nu ne rămâne decât să le mulțumim, însă când ștergi numele autorului unei fotografii și ți-o însușești ca și cum ar fi rodul muncii tale, este un gest extrem, extrem de urât, iar astfel de fapte vor fi întotdeauna condamnate de noi.

Nu este nici prima, nici ultima fotografie care ne este furată,  de aceea, reiterăm părerea noastră că un telefon sau un mesaj prin care ni se solicită permisiunea de a publica ceva din produsele noastre media este de preferat, iar o asemenea conduită îți poate salva onoarea!

Fotografia originală este aceasta, la o calitate redusă însă, pe cea la mărime originală o păstrăm în cazul apariției unui litigiu: 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *