30
Ma, Apr
2 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Artiștii plastici membri ai Uniunii Asociației Artiștilor Plastici din România (UAPR), Filiala Turda, au deschis miercuri, 23 ianuarie 2019, Salonul Anual al UAP, Filiala Turda 2018-2019, taman la Bistrița, primiți cu căldură de curatorul Oliv Mircea, critic de artă, și de confrații din UAP Bistrița.expozitie-uap-turda-la-bistrita, salonul anual uap turda 2018-2019 interferente

Câteva zeci de iubitori de artă, mulți dintre ei artiști, la rândul lor, au fost prezenți la vernisajul expoziției în care pictorii și sculptorii turdeni au invitat și mai mulți colegi clujeni, ceea ce a sporit și mai mult varietatea și calitatea lucrărilor propuse publicului bistrițean. Beneficiind de un spațiu generos, într-o clădire istorică din centrul reședinței de județ a Bistriței Năsăud, Galeria „Arcade 24” s-a dovedit un loc propice pentru lucrările turdenilor, existând o armonie între lucrările expuse și arealul delimitat în care acestea au putut fi admirate.

În prima expoziție de grup de UAP din România, Filiala Turda, din acest an, pot fi gustate lucrările artiștilor: Viorel Mircea, Cristina Marian, Maria Mătean, Marta Deleanu, Denisa Curte, Diana Raluca Dîrlea, Gavril Zmicală, Laszlo Suba, Mariana Codorean-Picovici, Ana Maria Nagy, Alexandru Picovici, Alin Mircea Bîlcu, Gheorghe Roșa, Maria Reichert Sîrbu, Agneta Labancz Cismașiu, Radu Cotișel, Adrian Țop, Dumitru Popa, Raluca Toderică, Laura Prața, Cristian Porumb, Hermina Csata, Matei Laszlo, Roxana Salanță, Sanda Manciac, Gavril Nechifor, Corina Fulger, Adela Gocan, Lucian Țîntariu, Zsolt Agoston, Iulian Cîmpian, Radu Bimbea, Călina Gligor, Vasile Hegheș, Vasile Tolan.

În cuvântul de deschidere, criticul de artă Oliv Mircea, a transmis, practic, un mesaj autrităților locale turdene, sugerându-le să pună la dispoziția grupului de artiști profesionișt  de la Turda, nu doar un spațiu expozițional propice, dar să spijine activitatea creativă a acestora prin materiale necesare și spații amenajate ca ateliere de creație pentru aceștia. Asta întrucât nivelul calitativ al creațiilor oaspeților turdeni lau convins pe criticul de artă că aceștia merită un sprijin substanțial, iar cei care ar câștiga ar fi conducătorii locali, care ar rămâne în istorie și prin lucrările generate de spiritele creatve contemporane lor, care dau plus valoare nu doar culturii ci ansamblului de coordonate ale vieții unei localități istorice ucm este Turda.

Președintele Filialei Turda a UAPR, profesorul Alexandru Picovici, a mulțumit gazdeor pentru generozitatea cu care au accetat organizarea unui salon anual al asociației turdene, în afara localității artiștilor, apoi i-a prezentat pe colegii săi, expozanți la Bistrița cub titlul „Interferențe”, un nume destul de comun pentru a putea descrie fiecare dintre lucrările sui generis expuse, dar și ansamblul lor.

Un ansamblu care a reușit să se prezinte, în ochii consumatorlor de artă bistrițeni, dar și a specialiștilor, ca o expoziție complexă, ce emană o adevărată forță a spiritului creativ al membrilor UAP Turda, care reușește să se mențină la un nivel calitativ ridicat, de mulți ani, deja. Expoziția propusă de artiștii turdeni publicului și consumatorilor de artă bistrițeni conține lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă ale unor daintre cei mai apreciați autori în domeniu, nu doar din Turda ci din județul Cluj și pate chiar mai departe.

În 2018, membrii filialei turdene a Uniunii Artiștilor Plastici din România, au expus exclusiv în afara municipiului Turda, la Alba Iulia și Hunedoara, iar în acest an își propun să-și continue periplul prin țară, în galeriile filialelor Asociație Artiștilor Plastici din România, președintele Alexandru Picovici lăsând să se înțeleagă că două dintre cele mai probabile escale ale UAP Turda ar putea fi, în viitorul apropiat, Satu Mare și Târgu Mureș.

Vezi aici o galerie foto cu lucrările expuse: https://www.turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/15002-salonul-anual-2018-2019-al-uap-turda-interferente

Vezi și foto de la vernisaj: https://www.turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/14996-aspecte-de-la-vernisajul-expozitiei-interferente-a-uap-turda-la-bistrita

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh