17
Lun, Iun
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda s-a alăturat în acest an participanților la ediția a treia a FESTIVALULUI VERDE LA TURDA care se desfășoară în perioada 22– 31 mai 2024 venind, pentru prima dată la acest festival cu iniţiativa de colectare și predare a deșeurilor de hârtie. Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda continuă astfel acţiunile de susţinerea unui mediu curat şi pentru un consum responsabil cupinse într-o dezvoltare durabilă a oricărei localităţi. Nu o dată atelierele noastre creative au avut la bază arta recuperării şi reciclarea artistică. Până la urmă, sustenabilitatea presupune atingerea unui scop comun, prin depunerea unui efort colectiv, de către oamenii unei comunități, care împărtășesc anumite valori. Când ne gândim la felurile în care putem proteja mediul, ne vin în minte diverse schimbări pe care le putem implementa, precum reciclarea și separarea gunoiului în categorii, folosirea mijloacelor alternative de transport sau a pungilor de pânză atunci când mergem la cumpărături. Pentru că ne dorim un trai mai bun, împreună cu elevii turdeni am organizat de-a lungul timpului mai multe activități cultural-educative de conștientizare a mediului curat cu preşcolarii şi şcolarii turdeni. Iar azi, după ce bibliotecarele turdene au pregătit în ultima săptămână cutiile şi sacii cu cărțile casate cu uzură fizică şi morală şi hârtie reciclabilă colectată de la cetăţeni din comunitate, Dana Deac şi Gabriela Hornoi, ajutate de 2 voluntari, au predat deşeurile de hârtie către SC Supercom SA.

Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să gestioneze eficient, să colecteze și să predea corect spre reciclare deșeurile.

În dicționarul explicativ al limbii române, reciclarea este definită drept introducerea unor reziduuri, deșeuri etc. într-un proces tehnologic pentru a obține reutilizarea și valorificarea lor sau în scopuri ecologice. În realitate, reciclarea înseamnă mult mai mult decât reducerea cantității de deșeuri care ajung în depozitele special amenajate și are o listă de beneficii care nu se limitează la mediu, ci au un impact inclusiv asupra vieții sociale și economice. Indiferent dacă vorbim despre plastic, hârtie sau aluminiu, produsele și materialele care pot fi refolosite după ce și-au îndeplinit scopul primar sunt semnificative. De fapt, cele mai multe materiale au o valoare de reciclare destul de consistentă. Deși tehnicile de reciclare diferă în funcție de material, există o listă întreagă a produselor care pot fi reciclate, de la baterii și deșeuri biodegradabile, la obiecte vestimentare, electronice, sticlă, metale, hârtie, plastic și multe altele. Reciclarea hârtiei este procesul circular de transformare a deșeurilor vechi de hârtie în hârtie nouă. Hârtia este o resursă 100% naturală și reciclabilă din fibre de lemn. Prin urmare, deșeurile de hârtie sunt cel mai important ingredient în procesul de creare a produselor noi din hârtie și carton. Reciclând hârtia, ajutăm la păstrarea pădurilor și la un mediu mai curat, verde.

Mulțumim Domnului Director Negrea Gheorghe şi şoferului Mircea Trif de la SC Supercom Turda, Direcţiei de Asistenţă Socială Turda, voluntarului Bazil Crişan şi celor care doresc să păstreze anonimatul pentru sprijin şi felicităm pe toţi ce implicaţi în acest festival coordonat de Camelia Mic!

 

Daniela Deac, Șef serviciu         

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda

Tel: 0745.64.66.64

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh