02
Joi, Mai
2 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Data de 24 ianuarie 1859 este punctul culminat al unor evenimente și desfășurării istorice complexe care au avut loc în Europa și spațiul românesc. Biblioteca, şcoala şi şi familia au datoria morală de a educa copiii şi în spiritul patriotic, nu prin intermediul unui fals patetism, ci firesc, prin activităţi integrate în viaţa copiilor în mod natural, adaptate vârstei şi nivelului lor de înţelegere. Să-l faci pe copil să fie mândru de ţara sa şi să o iubească nu este o misiune uşoară, în condiţiile în care, în jurul lui, românii îşi hulesc înaintaşii, se denigrează şi se sabotează reciproc. De aceea, Biblioteca Municipală”Teodor Murăşanu” Turda a organizat în parteneriat cu instituţii de învăţământ turdene mai multe evenimente pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie.

Manifestațiile dedicate Micii Uniri au început în 18 ianuarie la clasa a II-a C (învăţătoare Monica-Mihaela Oprea) de la Școala “Teodor Murășanu” Turda, sediul de pe strada Gh. Bariţiu, în cadrul Parteneriatului “Cultură, lectură, creativitate” pe care cele două instituţii l-au încheiat în acest an şcolar

Activităţile au continuat pe 22 ianuarie cu elevii din clasa pregătitoare A, Buburuzele, (învăţătoare Irina Ormenişan), de la Școala “Andrei Şaguna” Turda în cadrul Parteneriatului ”Prietenii bibliotecii”, şi tot în 22 ianuariev , cu elevii din clasele IA (învăţătoare Ancuţa Corla) şi IB (învăţătoare Alexandrina Chiorean) de la Şcoala “Horea, Cloşca şi Crişan” Turda, activităţi ce fac parte din Parteneriatul ”Educație, creativitate și distracție”.

În cadrul activităţilor elevilor li s-au povestit crâmpeie din evenimentele timpurilor istorice ale Micii Uniri, aducând în atenție faptele marcante ale domnitorului Cuza, „Domnul Unirii”. Școlarilor li s-a explicat că „făuritorii de țară” au acționat atunci sub imboldul unor înalte idealuri, iar în îndeplinirea țelului lor și a visului neamului românesc au avut ca sublim sentiment dragostea de patrie. În continuare elevii au colorat un şablon pus la dispoziţie de bibliotecare, cu copilaşi dansând Hora Unirii şi apoi au recreat un crâmpei din evenimentele premergătoare unirii, după povestirea “Moș Ion Roată și Unirea”, scrisă de memorabilul scriitor Ion Creangă. Bibliotecarele le-au citit micuţilor  fragmente din volumele “Istoria ilustrată a românilor pentru tineri” scrisă de academicianul Ioan Aurel Pop, „Povestiri istorice pentru copii şi şcolari” de Dumitru Almaş şi “Moş Ion Roată şi Unirea” de Ion Creangă.

Întâlnirile s-au încheiat cu o horă a unirii în jurul băncilor din sala de clasă, spre deliciul copilaşilor. În cinstea Micii Uniri elevii au imortalizat momentul prin fotografii cu desenele colorate.

Daniela Deac

Tel: 0745.64.66.64 E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Biblioteca Municipală “T Murăşanu” Turda

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh