27
Sam, Apr
1 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Războiul din Ucraina, suprapus peste o economie globală șubrezită deja de pandemia de Coronavirus, a avut ca principal efect nefast creșterea prețurilor peste tot în lume.

Sancțiunile impuse Rusiei și condițiile dificile din Ucraina au dus, în primul rând, la o reducere substanțială a ofertei de gaze și petrol de pe piață, având în vedere că 47% din gazele folosite în Europa și 25% din petrol provin din Rusia. De asemenea, asistăm la o creștere abruptă și a prețurilor produselor agricole, în condițiile în care cele două țări produc, împreună, 25% din cerealele din Europa. Turcia, de exemplu, importă 75% din cerealele pe care le folosește din Rusia și Ucraina.

Acestea sunt cele două cauze majore ale creșterii inflației peste tot în Europa, inclusiv în România. În plus, acestora se adaugă îngreunarea transportului de mărfuri, îndeosebi al celui pe căile navale, în condițiile distrugerilor din Ucraina și ale restricțiilor din Rusia, ambele țări operând noduri importante de transport. Din nefericire, dobânzile nu reușesc să țină pasul cu inflația, iar băncile centrale se află în cea mai dificilă situație în care se pot afla, din prisma perspectivei unei recesiuni economice, combinată cu o creștere agresivă a prețurilor. Atât pentru români, cât și pentru agenții economici, este o perioadă foarte grea, care impune adoptarea de măsuri stimulative din partea statului român. În consecință, fidel inițierii unor măsuri economice și sociale în scopul salvării românilor de la o ipotetică situație de colaps, Guvernul Nicolae Ciucă a luat decizia lansării unui nou pachet de măsuri economice. În conjunctura actuală, Executivul a propus hotărâri legale care s-au concentrat pe combaterea creşterii preţurilor,  susţinerea fermierilor români şi creşterea capacităţii de procesare în industria alimentară. Ca atare, coaliția și Guvernul au luat măsura acordării de granturi în valoare de 300 de milioane de euro drept capital de lucru pentru fermierii români.

Este indispensabil ca toate rezoluțiile de sprijin luate în această perioadă să se axeze pe rămânerea valorii adăugate în țară, pe menținerea locurilor actuale de muncă, pe crearea unora noi, și, de asemenea, prioritară a fost și este susţinerea firmelor româneşti. Nu în ultimul rând, discuțiile purtate în aceste zile se referă la inițierea unui nou pachet de măsuri economice, care va intra în vigoare începând cu partea a doua a anului, majoritatea acestor programe urmând să fie decontate din fonduri europene.Vrem să ajutăm firmele româneşti să reziste acestei crize energetice care, din păcate, se prelungește, prin punerea la dispoziţie de noi instrumente cu care să poată investi în energie, mai ales în energia regenerabilă.

În concluzie, Programul „Sprijin pentru România”, prin care mai mult de jumătate din populația țării va fi ajutată să depășească perioada de crize succesive în care ne aflăm, va fi multiplicat și pentru agenții economici, astfel încât să putem avea mijloace eficiente de combatere a inflației și a creșterii prețurilor.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh