29
Lun, Apr
1 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Codul portocaliu instituit de specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor pentru mai multe bazine hidrografice încă din 12 decembrie a fost prelungit și extins pentru anumite sectoare de râuri printre care și Arieș.

Dacă inițial codul Galben de viituri viza sectorul din amonte de Baia de Arieș (județul Alba) pe 13 decembrie hidrologii au extins acest cod pentru întregul curs al râului Arieș, cuprins între Câmpeni - Județul Alba și vărsarea acestuia în râul Mureș, la Gura Arieșului.

Mai mult, codul portocaliu instituit pe râul Arieş vizează bazinul din amonte de S.H. Baia de Arieş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Baia de Arieş (judeţele: Alba şi Cluj),

Codul Portocaliu este valabil până în această noapte,la miezul nopții în timp ce Codul Galben instituit de hodrologi rpmâne activ până În dimineațazilei de vineri, 15 decembrie la ora 6.00.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depășiri ale cotelor de apărare.

În acest context r Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)  recomandă populației să respecte măsurile dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A) va reveni cu informații actualizate.

Iată, mai jos, textul integral al informării INHGA de miercuri, 13 decembrie, însoțită de harta realizată de specialiștii hidrologi, cu codurile galbene și portocalii: 

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au actualizat codurile hidrologice emise în cursul zilei de ieri, pentru râuri din 15 bazine hidrografice.

Prin urmare, Codul portocaliu se prelungește și extinde pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice:Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Negru  (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb  (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Bega (judeţul Timiş) și Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Actualizarea intră în vigoare începând de astăzi, 13 decembrie, de la ora 16:00 și este valabilă până mâine, la miezul nopții.

De asemenea, Codul galben este valabil în intervalul 13.12.2023 ora 13:00 – 15.12.2023 ora 06:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş (judeţele: Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud, Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş și Nera (judeţul Caraş Severin).  

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depășiri ale cotelor de apărare.

În acest context recomandăm populației să respecte măsurile dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.”

 

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)

Compartiment Cooperare Internațională și Relații cu Presa

e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Website: www.hidro.ro

Facebook: https://www.facebook.com/inhga/

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh