28
Joi, Mar
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mirosul de bețișoare parfumate aprinse și muzica cu tentă religioasă, menite parcă să risipească spiritele rele, i-au întâmpinat pe invitații Iuditei Pelea la un eveniment cultural plin de spirit și căldură sufletească, găzduit de sediul primitor al Asociației Tour D'Art. O lansare „zen” de carte, un rezultat al căutărilor febrile din două marșuri de câte 800 de km, o împărtășire pentru prieteni și amici a acumulărilor din două epuizante experiențe spirituale, două căutări ale calvarului fizic izvorâtor de revelații sinergetice ale eului pelerinului.

Maestrul de ceremonii  a ceea ce se dorea, încă din start, „un alt fel de lansare de carte” – demers firesc, fiind vorba de o carte specială  -  a fost bibliotecara Dana Deac, cea care are câteva cărți publicate pe teme legate de orașul de la ieșirea Arieșului din Munții Apuseni.

Iar a doua purcedere a Iuditei Pelea în greaua încercare de a parcurge El Camino de Santiago s-a înfiripat, ca proiect, pentru a erupe mai apoi într-o dorință de nestăvilit, tocmai acolo, în „Apusenii mei dragi”, cum numește autoarea locul unde preferă să se retragă în singurătate, ori de câte ori are ocazia.

Dana Deac a făcut o scurtă prezentare biografică a devenirii Iuditei Pelea pe calea cunoașterii de sine, de la cursurile de desen cu emisfera dreaptă, care au făcut-o cunoscută prin toată țara, la călătoriile ei în India, Nepal, adică sus, tot mai sus, mai aproape de cer sau de iad, într-o perpetuă căutare a acelui „ceva” locomotor, deopotrivă țintă și ghes. Dana Deac a dezvăluit faptul, mai puțin știut, că Iudita Pelea a folosit banii obținuți dintr-o asigurare, în urma unui accident destul de grav, pentru a-și îndeplini visul de-o viață, acela de a ajunge să simtă „pe viu”, aerul din minunata țară a mirodeniilor și spiritualității, acumulând lecție de viață și devenind, deja, un alt om, un om al căutărilor succesive, deloc străin de Eliade, de scrierile sale și de preferințele sale.

Apoi a vorbit fostul regizor Ovidiu Cosac, care, deși mărturisea că nu este adeptul „experiențelor definitive”, pe care le-a trăit antrenoarea: „Cartea îmi este foarte proaspătă în memorie. Sunt cumva invidios pentru ce a făcut și ce a trăit. Din carte răzbate o minunată prietenie între dânsa și... dânsa.  Cartea este, din punctul meu de vedere, o mare bucurie să o parcurgi,  pentru că, clipă de clipă, frază după frază, există emoție, există un conflict polițist. Etapele seamănă între ele și nu seamănă deloc, pânăla urmă, una cu alta. Și atunci apare acest interes pe care îl parcurgi cu mare bucurie. Iudita are la ea vocabularul cel bun, scrie cu mare interes li vreau să vă spun că nu am găsit  o jumătate de pagină despre care să spun că peste asta se putea sări”,  a spus Ovidiu Cosac despre carte și autoarea ei.

Dana Deac, între spusele vorbitorilor prezenți, a strecurat, cu abilitate, de dragul cursivității discuțiilor și pentru a face momentul mai incitant, mai captivant, mici picanterii și dezvăluiri interesante despre pelerinajul Iuditei Pelea, cu care a ținut legătura pe durata marșului spre Santiago de Compostella. „Iudita are un umor, o autoironie, o recunoști în fraze, are curajul de a privi lucrurile în față, cu umor, și reușește să prindă totul foarte bine în carte”, a arătat Dana Deac.

Cea care a scris și prefața acestei a doua ediție a cărții Iuditei Pelea, o versiune îmbunătățită și adăugită, profesoara Reghina Stoica, a prezentat, prin viu grai, apariția editorială chiar mai profund decât a făcut-o în amintita prefață. Cu o retrospecție asupra sentimentelor stârnite de rândurile așternute de Iudita Pelea spre a vedea lumina tiparului, deopotrivă profundă și îngăduitoare, Reghina Stoica a făcut și unele sugestii, atrăgând atenția asupra a ceea ce a considerat că trebuia evitat, în alcătuirea cărții. Dar mai ales a descris volumul fără a încerca să epateze prin limbajul specializat al cunoscătorului la nivel de elită a limbii și literaturii române. „Cartea are două coordonate: a prieteniei și a iubirii. (...) Cartea este cea mai prețioasă călătorie pentru că aceasta este făcută înspre interiorul nostru și este o călătorie făcută în singurătate, cu lait-motivul tău interior, cu iubirea, cu fluxul tău emoțional și care te duce, la sfârșitul cărții exact la ce spuneam, la cea de-a doua coordonată, la cea a iubirii”, a spus profesoara Reghina Stoica în timpul a ceea ce ea a numit „un ușor exercițiu critic”. În plus, invitata pentru a critica a îmbogățit evenimentul asociind ideii generale din cartea „El Camino – pelerinaj către sine”, a Iuditei Pelea, cu două minunate poezii din creația marelui și iubitului poet Lucian Blaga, pe care le-a recitat cu multă sensibilitate și, de aceea, considerăm că nu este greșit a le insera aici:

 

„Epitaf pentru Euridike 

 

Cineva într-o zi te-a luat, Euridike, de mînă
ducîndu-te foarte departe
prin negura care desparte.
În întunericul meu locuieşti
de-atunci ca o stea în fîntînă.
Cînd nicăiri nu mai eşti
eşti în mine. Eşti, iată, Aducere-Aminte,
singurul triumf al vieţii
asupra morţii şi ceţii.”

 

„Greierușa

 

Greu e totul, timpul, pasul.
Grea-i purcederea, popasul.
Grele-s pulberea și duhul, 
greu pe umeri chiar văzduhul.
Greul cel mai greu, mai mare
fi-va capătul de cale.
Să mă-mpace cu sfîrșitul
cînta-n vatră greierușa:
Mai ușoară ca viața
e cenușa, e cenușa.”

 

Și a venit și rândul autoarei să vorbească nu numai despre cartea în sine ci, mai ales, despre experiența specială pe care a trăit-o nu o dată ci... de două ori. Iar cartea sa, așa cum sublinia Dana Deac, este foarte importantă și foarte utilă pentru cei care vor să aibă, la rândul lor, o experiență legată de El Camino de Santiago, întrucât autoarea explică foarte clar ce trebuie făcut.

Iudita Pelea și-a început povestea cu un citat dintr-un preot catolic și teolog elvețian, Hans Urs von Balthasar, care a spus Ceea ce ești este darul lui Dumnezeu pentru tine, ceea ce devii este darul tău pentru Dumnezeu”. Spusele ei, venite ca răspuns la întrebările Danei Deac, au spus destul de puține, autoarea preferând, evident, relatarea scrisă: „Eu spun că El Camino te cheamă. Pe mine m-a chemat prima dată timp de cinci ani, a doua oară m-a luat din scurt! Uneori așa era de mare apa că îmi trecea peste ghete și tot drumul era un pârâu, nu aveai pe unde să ocolești, așa că apa îți intra în încălțăminte. Este un drum care te schimbă. Te schimbă, eu am zis că... până la nivel celular. După ce m-am întors, chiar și acum se întâmplă că oamenii nu mă recunosc pe stradă. Atât de puternică a fost schimbarea pe care a adus-o El Camino încât, uneori, nu mă mai recunosc nici eu. (...) E un drum care te schimbă iar azi, alături de noi am doi prieteni care au făcut și ei El Camino. Unul a avut la picioare niște bășici cum nu am văzut în viața mea, la nimeni. Deci pentru Marcel chiar a fost chinul de pe lume din punct de vedere fizic, iar Sanda, adică personajul Aiana din carte, l-a făcut deja de trei ori. (...)Pentru mine Camino este un dans pe muchie de cuțit, pentru că acolo poți să trăiești surpriza clipei următoare și s-o primești în inimă, cu toată inima”, a destăinuit autoarea ineditei cărți pe care vă invităm să o citiți.

Sper că v-am provocat curiozitatea și v-am stârnit interesul, de aceea nu mai redăm aici spusele celor doi invitați ai Iuditei care au la activ El Camino parcurs de-adevăratelea, acele idei și sentimente dezvăluite fiind câștigul celor care au participat la lansarea celei de-a doua ediții a cărții.

Mai multe, dați-mi voie să vă relatez după ce voi termina de citit volumul pe care deja îl parcurg cu nesaț, tocmai pentru că nu avem pretenția că am epuizat subiectul, unul generos și suficient de provocator pentru a merita toată atenția cititorilor turdeni și nu numai, fie că suntem sau nu apropiați sau cunoscuți ai Iuditei Pelea, o scriitoare suficient de „zen” pentru a ne transforma în prozeliți , chiar dacă religia n-are a face cu provocare pe care autoarea și-a asumat-o deja, de două ori.

 

 

 

--------------------------------------------------

Aveți aici mai multe poze de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/10601-lansare-de-carte-el-camino-pelerinaj-catre-sine-de-iudita-pelea

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh